PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > ATA czy SATA ??


ATA czy SATA ??

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » ATA czy SATA ??
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-02-28, 17:24   ATA czy SATA ??

Elo pisze krotko..
szykuje PC pod Viste i chce kupic narazie nowego twardziela
http://www.allegro.pl/ite..._10_320_gb.html
ale ma plyta MSI KT4AV(zajebista:D) i mam zlacze ata a HDD jest sata... Czy jeżeli narazie kupie przejsciówke z ata na sata
http://www.allegro.pl/ite...a_pl_gwar_.html
nie bedzie jakis problemów. PLyte głowna zmienie dopiero przed wakacjami...ps. wiadomo ata 133 a sataII 300mb/s(dopiero po zmianie płyty)
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
AdSense


seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-28, 19:31   

Uczeń, nie powinno być (sam kiedyś stosowałem)
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-02-28, 23:51   

Uczeń, będą problemy niestety :) bo to jest przejścówka do podłączenia dysku ATA do kontrolera SATA , a nie na odwrót.
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-28, 23:55   

xury, racja kolega pomylił sie :P Uczeń, musisz kupić taką przelotkę -> http://www.allegro.pl/ite...a_ide_ata_.html
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-03-01, 14:24   

xury, nie spoko zauważyłem właśnie.. Na płycie mam ATA wiec kupie prześciowke na SATA i bedzie chulac :D Tylke ze ATA ma predkosc 100 lub 133mb/s a SATA II 300mb/s wiec jest spora róznica...

narazie takie cos mi bedzie potrzebne
http://www.allegro.pl/add...em_id=171315764
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-02, 14:02   

Uczen, ale za ta cene mozesz kupic kontroler SATA na pci... chyba bardziej sie taki uklad oplaca...

[ Dodano: 2007-03-02, 14:08 ]
Jesli na samym dole swoich zlacz PCI masz takie malutkie zlacze wygladajace jak PCI (w sumie to jest zlacze PCI-Express x1 z transmisja danych do 2.5Gb/s) to polecam ci tego szkraba:

http://www.allegro.pl/ite...ort_ext_fv.html
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-03-02, 20:38   

naresh, mam takie brazowe CRW :D tylko pod PCI moge kupic.... ale musi byc koniecznie na SATA II


pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 2007-03-02, 23:59 ]
seba123 napisał/a:
xury, racja kolega pomylił sie :P Uczeń, musisz kupić taką przelotkę -> http://www.allegro.pl/ite...a_ide_ata_.html



seba123 to przelotka z SATA na ATA (do tego SATA I) a ja potrzebuje z ATA na SATA II

naresh, mam takie brazowe CRW tylko pod PCI moge kupic.... ale musi byc koniecznie na SATA II
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-03, 16:04   

Ale to nie ma znaczenia, interfejs SATA II ma kompatybilnosc wstecz (chyyyba)

Poza tym te na PCI sa drozsze :)

[ Dodano: 2007-03-03, 16:06 ]
Uczen twoja mobo ma pci-express x1... to male brazowe to wlasnie to... (spojrzalem na zdjecie twojej plyty glownej)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
Luk3 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 18
Wysłany: 2007-03-07, 23:17   

naresh SATA II jest kompatybilna wstecz, wystarczy zworkę w HDD przestawić :)
Uczen jak masz PCI-E 1x to się nie zastanawiaj tylko bierz to co Ci polecił naresh :!: Przelotka na ATA będzie ograniczać wydajność dysku - maks to 133MB/s, a przy tym kontrolerze na PCI-E przepustowość to 2,5GB/s.
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-07, 23:18   

Luk, jego plyta glowna ma PCI-Express x1, wiem bo sprawdzalem na stronie producenta...
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-03-12, 20:26   

dzieki,
narazie kupiłem, ta przelotke. dziala bez zarzutu.
temat można "close" :cool:
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-12, 21:24   

czemu nie posluchales mnie? Wykorzystalbys prawie caly potencja dysku, a tak masz tylko wiekszy dysk...
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
Uczeń 
Wie co mówi


Telefon: na korbkę
Operator: Heyah
Pomógł: 1 raz
Wiek: 29
Dołączył: 10 Lut 2007
Posty: 473
Skąd: made in USA
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-03-12, 22:39   

no i po przelotce,, jak podpinam pod nią dysk po dłuższej pracy przerywa z nim pracę.... A Normalnie bez niej dysk działa bez zarzutu. Teraz kupuje kontroler SATA , tylko jaki?? znalazłem tanio 2 x SATA czy kupić nowy za 50zł czy może coś innego??
_________________
Jeśli mój post pomógł Ci i uzyskałeś satysfakcje z udzielonej przez mnie odpowiedzi, kliknij "POMÓGŁ" pod moim postem ;)
Pozdrawiam Was serdecznie :D
Copyright © 2007 Uczeń, All rights reserved.
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Jaki dysk na SATA? MasterJapko Hardware 21 2006-09-11, 23:56
Brak nowych postów kontroler SATA - brac czy nie brac? MaximusResetus Hardware 0 2006-10-09, 16:31
Brak nowych postów dysk SATA 250GB a XP Domi Software 10 2007-12-10, 01:24
Brak nowych postów Szukam płyty Socket A (Athlon/Duron) ... Uczeń Hardware 2 2007-12-27, 20:15
Brak nowych postów ATA (IDE) działa, a SATA nie! xenon Hardware 6 2009-12-29, 12:53