PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Bios - jeden bardzo długi sygnał - płyta gigabyte


Bios - jeden bardzo długi sygnał - płyta gigabyte

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Bios - jeden bardzo długi sygnał - płyta gigabyte
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-09-20, 20:45   Bios - jeden bardzo długi sygnał - płyta gigabyte

Mam płytę Gigabyte M61P-S3 i od wczoraj jak włączam kompa to daje jeden dłuuuugi sygnał, który trwa do momentu kiedy zaczyna botowac z dysku i komp uruchamia się normalnie. Wiecie co to może być? JAk by to była jakaś większa awaria to myślę że komp by nie wstawał a tu normalnie się włącza...
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
AdSense


logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2007-09-20, 22:51   

I tak, jeśli usłyszymy:

długi dźwięk o wysokiej częstotliwości - oznacza, ze nasz procesor ma za wysoka temperaturę i dalsze użytkowanie komputera może spowodować przegrzanie rdzenia procesora, a co za tym idzie niestabilna prace, lub wręcz ja uniemożliwić – powodem może być uszkodzony wiatrak na procesorze, przetaktowanie (podkręcenie), lub tez niedokładne zespolenie procesora z radiatorem

*

sygnał ciągły – jeden z najczęściej pojawiających się problemów to błąd pamięci – należy wyjąc i ponownie umieścić na swoim miejscu moduły pamięci, lub jeśli wymieniliśmy wcześniej pamięci powrócić do wcześniejszej konfiguracji
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 33
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2007-09-21, 09:31   

Spróbuj wyjąć baterię z płyty głównej. I zobacz czy będzie to znów. Miałam podobny pisk, spowodowany złymi ustawieniami BIOSu. Ale akurat mój komp się już wtedy nie uruchomił.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-09-21, 13:24   

logos2000, to co piszesz o temperaturze procka chyba jest najbardziej prawdopodobne, bo wiatrak wtedy pracuje na max obrotach. Jednak dziwne jest to ze jak włączam kompa po kilku godzinnej przerwie to tak się dzieje, a przecież wtedy procek jest zimny :/ A jak już trochę pochodzi i robie restart to jest ok i obroty wiatraczka przy ponownym uruchomieniu są normalne. Błąd pamięci to raczej nie jest bo kiedyś mi padła jedna kośc to był długi sygnał ale komp nie wstawał tylko sie sam wyłączał.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2007-09-21, 22:02   

MaximusResetus, a może błąd czujnika ? albo radiator nie dociska do proca..

Jak tylko sie odpali sprawdz wskazania czujnikow i odpal jakis stress test.
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-09-21, 23:04   

a moze tak poszukac zakladki w biosie i wylaczyc alarmowanie o bledach i spokoj:) moze kondzior ktorys wariuje i nie laczy i dlatego tak sie dzieje? czasami na uszkodzonych tasmach tak bylo,
^
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-09-22, 07:56   

Cyba już wiem czemu tak alarmowało. Nie wiem czemu kontrola prędkości wiatraka była ustawiona w biosie na "voltage" czy jakoś tak i dlatego chyba bios nie mógł nim sterować i odpalał się na full obrotach. Dałem na PWM (czy też coś koło tego :) ) i teraz chodzi normalnie na wolnych, temperatury są w normie. Podejrzewam też że bateria jest słaba, dlatego ustawienia w biosie sie poprzestawiały, ale poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę czy sytuacja się nie powtórzy.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: LG G5
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1419
Wysłany: 2007-10-02, 10:09   

z tym sterowaniem obrotów wentylatora, Voltage i PMW to standard w płytach Gigabyte. update Biosu za zwyczaj rozwiązuje ten problem.
^
 
  Skype
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2007-10-09, 16:55   

Jak masz woltomierz to sprawdz napiecie tej baterii, bo generalnie jest tak, ze baterie wymienia sie raz na 10 lat :)
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Płyta główna N73. albert29 BB5 1 2009-08-26, 13:37
Brak nowych postów BARDZO PROSZĘ O WYGENEROWANIE POPRAWN... pirat Simlock 19 2009-11-05, 21:05
Brak nowych postów Martwa N70... Bardzo proszę o pomoc.... dragonis31 BB5 5 2009-12-18, 08:43
Brak nowych postów [Kupię] Płyta główna do Nokii 3100 / ... Andrzej82 Bazar 1 2012-07-08, 08:13
Brak nowych postów Gigabyte Aorus X3 - laptop dla graczy Proximo Hardware 0 2014-06-11, 14:05