PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Czy to bedzie dobry sprzęt?


Czy to bedzie dobry sprzęt?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Czy to bedzie dobry sprzęt?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-28, 20:05   Czy to bedzie dobry sprzęt?

Chce kupić:

płyta: ASUS P5V-VM DH S775 P4M890
http://pl.asus.com/produc...199&modelmenu=2
http://sferis.pl/sklep/pr...497520367e5242d

grafika: PALIT GeForce 7300LE 128 MB DDR3
http://sferis.pl/sklep/pr...497520367e5242d

procek: INTEL CELERON D 352 3.20GHz/512c/533 LGA775 EM64T BOX
http://sferis.pl/sklep/pr...497520367e5242d

i jakis ram 512 DDR2 najprędzej IMRO DDR2 512/533 bo jest najtańsza,a gwarancja wieczysta. czy lepiej zakupić GOODRAM czy coś innego z wyższej półki?


Co o tym sadzicie? Zmienić cos ewentualnie? Wiecie o czymś lepszym za podobne pieniądze? musze sie zmieścic w 750 zł. najprędzej nastepna zmiane kompa zrobie nie wczesniej niż w 2011 :) więc chce jak najlepiej wydać te pieniądze.
Doradźcie co...
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
AdSense


naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-28, 21:39   

Pakujesz kase w przestarzala technologie... na 99% sprzet za gora 1,5 roku do wymiany... Jaki fundusz zamierzasz przeznaczyc na komp? Moze da rade cos "porzadnego" za ta kwote zlozyc... Grafika od Palita to tez nie za dobry wybor
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-28, 23:01   

No niestety mam tylko 750 zł i ani grosza więcej bo to juz jest z tym co pozyczyłem :-) Komputer będę głównie potrzebował do obróbki filmow nie do grania, choc zagrać też od czasu do czasu by w cos pasowało.

Wymienic musze wszytko, procek, płyte, garfike no i ram...

Treaz mam duron 750, płyte ecs k7s5a, 256 133mhz i g4 mx440 64MB na agp. wiec nic mi z tego nie spasuje do nowego sprzętu. Może chociaż z 150 zł wezme za to na allegro to oddam pozyczkę.Ten sprzęt był do wymiany juz ze 2 lata temu jak nie więcej, ale most wanted jeszce na nim przeszedłem więc nie było tak źle :) Jednak dobijało mnie to że twożąc napisy poczatkowe do wesela na pdogląd 90 sek kawałka czekałem prawie 15 minut... tak nie da sie pracować.

Chętnie wziąbym coś mocniejszego ale za te pieniądze nic wiecej nie zrobi...

Procek ok 190 zł , ram ok 110, płyta 290 zl i na karte zostaje mi 160.

A jeśli chodzi o grafike to może też coś z ati?

MAm też swoje wymagania do płyty głownej, ta akurat ma firewire wiec 2 pci mi wystarczaja, ale jak by nie miała to przydalyby się przynajmniej 3 (na firewire, karte tv i drugą kartę muzyczną), to żeby miała sata to standard już. Grafika na płycie nie jest konieczna, tak samo jak i wifi, bo mieszkam na wiosce gdzie mało kto wie co to wogule jest :) Musi mieć lpt i com (flasher i mbus :) ) NArazie nie udalomi sie znaleźć tańszej płyty głownej niz ta asusa która spełniałaby moje wymagania.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-29, 09:06   

ja w lutym kupiłem sobie taki sprzęt:
1 Procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket AM2) Orleans 204.00
2 Płyta główna Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 290.00
3 Pamięć RAM Kingston DDR2 512MB 667MHz CL5 124.00

Procek jest na AM2 więc w przyszłości możesz wymienić na lepszy (w 2011 pewnie jeszcze bedzie AM2 chociaż chyba sie AM3 też szykuje)
Płyta ma wszystko co potrzebujesz
ATX, Socket AM2, 4x DDR2, 4x PCI, 2x PCI-Ex1, PCI-E x16 (zintegrowana grafika max 128MB, wolne złącze), 2x ATA/133+ 4x Serial ATA II z Raid, chipset nVidia GeForce 6100 (C51G) + mostek nForce 430, zintegrowany układ dźwiękowy Realtek ALC-883 8 kanałów z wejściem i wyjściem cyfrowym (header, śledź opcja), 4+4x USB 2.0, karta sieciowa 10/100/1000, 3x FireWire IEEE-1394a; Virtual Dual Bios, S3, możliwości Overclocking i Overvoltage

http://www.komputronik.pl...pelny,id,28505/
A i lepiej brać niewiele droższy ale lepszy RAM
Grafike masz juz zintegrowaną GF6100, oczywiście jest gniazdo PCI-Express wiec mozesz tez wstawić nową jak będziesz rozbudowywał kompa. (zintegrowana grafika nie ma wyjścia SVIDEO ale nie napisałeś że będzie potrzebne)

Razem to wszystko daje 618.00 (komputronik.pl) wiec mozesz np od razu wziać 2x512MB RAMu albo lepszy procek, ale do obróbki filmów to RAM sie bardziej przydaje
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-29, 11:08   

No to teraz facet postawiłes mnie w kropce i nie wiem co zrobic :/ :) Bo to co podałeś to też dobry sprzęt i z 1 giga ramu w dualu zapłaciłbym za to 714 zł więc jeszcze zostałoby na piwo :-)

Ale co jest wydajniejsze? czy celeron 3,2 czy athlon 3000+ ? Wkońcu on jest taktowany tylko 1800MHz... Ma ktoś gdzieś dostęp do jakichś testów bo ja nigdzie nie moge znaleźc porównania tyc dwóch procków...
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-29, 11:15   

MaximusResetus napisał/a:
Ale co jest wydajniejsze? czy celeron 3,2 czy athlon 3000+ ? Wkońcu on jest taktowany tylko 1800MHz

Dlatego kupiłem 3000+ bo najlepiej kupowac najniższe z serii i je podkręcać. Ja swojego jeszcze nie podkręcałem bo jakoś nie miałem czasu i ochoty ale niedługo (chyba nawet dzisiaj) sie za to zabiore. Co do płyty głównej to zapomniałem dodać ze przydałby sie jakiś wiatrak na chipset bo grzeje sie do 70 stopni (bo przeciez obsługuje też grafike). Wiatrak za 15 zł i temperatura spadła do 40 stopni :)

[ Dodano: 2007-03-29, 11:33 ]
Tu masz porównanie tych (i innych procesorów). Zwróć uwagę na podpisy wykresów "mene je lepe" - mniejsze jest lepsze i "vene je lepe" - wieksze jest lepsze.
http://www.zive.cz/h/Test...D=3&EXPS=&EXPA=

Widać że Celeron lepiej radzi sobie z kompresją multimediów a Athlon z innymi zadaniami (gry programy - patrz kolejne strony testu) z tym że testy robione dla 1GB RAMu więc ciekawe jest jakie by były wyniki dla Celerona przy 512MB
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-29, 11:54   

A znalazłem jeszce takie coś: http://www.egielda.com.pl...573&#entry72573

No i tak sobie pomyslałem teraz czy może jednak nie kupić tego celerona i kiedyś zamienic go na core 2 duo jak jego cena spadnie do ok 200 zł . wkońcu w testach bije wszystkie procki prawie 2x. Sam juz kurde nie wiem... Chociaż za te kilka lat tę pewnie będzie można kupic jakiegos amd na am2 który będzie dorównywał c2d. heh a chciałem to kupic dziś ale chyba jeszce sie wstrzymam i poczekam na więcej opini i sugesti.

ps: jak podkecisz cos dzisiaj to napisz ile sie dało z niego wycisnąć

ps2: poza tym na kożyśc celerona przemawia jeszce to: http://www.purepc.pl/node/1005
może do 7 GHz nie bede go kręcił ale z 5 może da sie z niego wyciągnąć w domowych warunkach

[ Dodano: 2007-03-29, 13:28 ]
Przeanalizowalem sobie wkońcu wszystkie za i przeciw tych zestawów i faktycznie ten co Ty podałes jest duzo lepszy. porównując wszystkie róznice które są dla mnie istotne zastaw pod Athlona wygrał 14 do 3 więc nie ma się nad czym chyba dalej zastanawiać.

A co do tego co pisałem o wymianie celerona na 2x szybszego C2D to doszedłem do wniosku że kiedy będzie mnie na niego stać wkońcu to na rynku będą już procki conajmniej 4x szybsze a aplikacje będa wymagac znacznie więkeszej mocy obliczeniowej niż będzie on w stanei zapewnić i szkoda bedzie mi wydawać na niego kasę Kupując durona 750 liczyłem na to że kiedyś wymienię go na athlona 1600 co nigdy się nie stało
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-29, 22:28   

Moze i ten athlon bedzie mniej wydajny ale:

1. Ma duzo nizsza temperature pracy, a co za tym idzie latwo go krecic ;)
2. Jest na sockecie AM2 dzieki czemu za powiedzmy poltora roku czy 2 lata wymienisz procen na dwurdzeniowy i lata...

Teraz piszac o tym celeronie

1. Piec
2. Piec
3. Piec
4. Piec
5. PRZECIEZ TO CELERON!!!

jesli chodzi o proce intela... w tej chwili tylko i wylacznei c2d... procek c2d z taktowanie 1,8 zje na sniadanie tego celerona ;)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-29, 23:40   

Juz kupiłem tego Athlona 3000+ i już pracuje na 2,2GHz :mrgreen: Do tego płytę głowna Gigabyte M61P-S3. To jest prawie identyczna jak podał mi Cieszak z ta róznica ze ma 1 IDE zamiast 2 i 10 USB zamiast 8 :-) Reszta jest identyczna. No i do tego 2x512 Goodram 667MHz pracujace w dualu.

Zobaczymy jak się to będzie sprawowac po dłuższym czasie używania :-)

[ Dodano: 2007-03-29, 23:56 ]
ps: Test na 3DMark2003 przy prędkosci 1,8 1643 ptk temperatura procka 13 stopni; prędkośc 2,2 1879 tempetarura 17 stopni :) Czyli jeszce można go kręcić w górę :D
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-30, 07:03   

MaximusResetus napisał/a:
Gigabyte M61P-S3

i ma 2 comy :) ale kosztem jednego IDE, gdybym miał dysk na SATA to bym sie skusił na tą ale mma wszystko na IDE
MaximusResetus napisał/a:
ps: Test na 3DMark2003 przy prędkosci 1,8 1643 ptk temperatura procka 13 stopni; prędkośc 2,2 1879 tempetarura 17 stopni :) Czyli jeszce można go kręcić w górę :D

17 stopni? przy standardowym coolerze? a to napewno temperatura proca? u mnie na starcie 1.8 jest koło 40 stopni (przynajmniej tak mi pisze SpeedFan)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-30, 13:40   

No tyle :) Zresztą sam zobacz. Wkońcu program dołaczony do płyty nie powinien kłamać :-) Pozatym jak po restarcie wchodze do biosa to tam pokazuje ta samą temperaturę więc chyba taka jest. Może to Ty patrzysz na złą temperaturę w speedfanie? Jest tam jakaś Temp 2 gdzie mi też pokazuje ok 30 stopni,ale to nie jest temperatura CPU.

[ Dodano: 2007-03-30, 14:04 ]
Ps. podkręciłem przed chwila jescze w biosie zegar karty graficznej o 30% i lol 2140 ptk w 3dmarku :mrgreen: :D to rozumiem !! :mrgreen:
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2007-03-30, 15:01   

17C ? a organoleptycznie sprawdz bo cos mi sie nie wieży... :lol:
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2007-03-30, 15:40   

Ja na A64 3200+ po starcie mam 24C wiec ta Twoja temp. jest lekko naciagana. Tak wogole to sie pochwal jeszcze co masz za zasilacz (bo jezeli to jakis shitgen albo colorshit to po pol roku pewnie znowu bedziesz musial sprzecik wymienic :twisted: )
^
 
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-30, 16:46   

MaximusResetus napisał/a:
Jest tam jakaś Temp 2 gdzie mi też pokazuje ok 30 stopni,ale to nie jest temperatura CPU.

ja myślałem że w SpeedFanie 'Core' to temperatura proca :) To wychodzi na to że Temp3 to temperatura proca, czyli u mnie 33-36 stopni (na 2.2GHz)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-30, 16:47   

No to ja już nie wiem w co Wy wierzycie jak screeny Wam nie wystarczają... :) Macie tu jescze zdjęcie. Po 20 min gry w Q4 przy 2,2GHz. A a drugie zaraz po włązceniu... nie wiem... mam jescze film nagrać?

Zasilacz jakiś stary dziad... CODEGEN 300W. Może taki być czylepiej zakupić coś mocniejszego?

[ Dodano: 2007-03-30, 16:49 ]
cieszak, a nie uzywasz tego standardowego programu od płty? co on pokazuje? Ps. skoro macie takie wyzsze temp, to może macie jakoś krzywo radiator i nie dociska całą powierzchnią czy czort tam wie...
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
Ostatnio zmieniony przez MaximusResetus 2007-03-30, 16:51, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Gdzie dobry soft bez Bledow CRC do e5... piotrekpila18 BB5 6 2009-03-05, 22:22
Brak nowych postów Co za sprzęt do SW ?? GSMservice Co wybrać? 8 2009-06-18, 11:53
Brak nowych postów dobry gps w nieduzej cenie? bambi55 GPS 6 2010-01-07, 21:32
Brak nowych postów Jaki dobry tani laser?! logos2000 Hardware 11 2010-01-12, 19:41
Brak nowych postów Jaki dobry uczynek zrobiliście dzisiaj? no.referrer PasjaPUB 3 2010-01-20, 13:36