PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Czy to bedzie dobry sprzęt?


Czy to bedzie dobry sprzęt?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Czy to bedzie dobry sprzęt?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-30, 16:50   

aaa, już chyba wiem czemu mam taką temperature, bo ja odkupiłem proca od znajomego (kupił jakiś miesiąc temu w sklepie) i ja paste zmieniałem pod radiatorem i zauważyłem że jakoś mi sie lekko temperatura podniosła :)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
AdSense


MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-30, 16:56   

cieszak, no... to teraz coś juz wiemy. ja już zaczynałem sie niepokoić ze coś mam nie tak z prockiem albo płyta,ale wygląda na to że jest ok. :)
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-30, 17:17   

Tak w ogóle to ten program od płyty pokazuje temperature na czujniku płyty, a procesor ma własny czujnik na którym jest troszke więcej ciepła, po za tym zauważyłem że Speedfan mi przykręcał wentylatory więc puściłem je teraz na maksa i sobie jeszcze po próbuje konfigurowac SpeedFana
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-30, 17:27   

no a co z temperatura w biosie? Też pokazuje temperaturę z czujnika na płycie? to gdzie znaleźć ta waściwą temperature? A procka jak kręcisz? programem czy w biosie?

[ Dodano: 2007-03-30, 17:28 ]
ps. co myślisz o tym zasilaczu który mam? zamieniac go na inny czy zostawić?
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 31
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-30, 18:40   

W biosie też jest z czujnika na płycie. Tą z czujnika na procu pokaże CI m.in. SpeedFan i to jest 'Core'. Tam możesz sobie zobaczyć jakie urządzenia wykrył i np ja mam 3 czujniki z płyty, jeden z dysku i jeden z procesora. Co do zasilacza to CODEGENy są nie najlepsze, może nawet z czasem płyte uszkodzić. Kumpel sie teraz męczy bo miał jakiegos no-name i mu kondensatory napuchły, teraz włącza sie dopiero za 3-4 razem :)

Co do kręcenia to kręce Easy Tunem a później jak już przetestuje i stabilnie chodzi to w biosie ustawiam, zeby mi sie program przy starcie nie włączał.
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-30, 21:19   

A no to chyba ze tak jest z tymi czujkami... No to speed fan też mi pokazuje temperature core w normalnych granicach. Poza tym wkońcu wetkłem czujke od multimetru między żeberka radiatora i tez pokazywało mi temperature w granicach 28 - 33 stopnie. A już sie cieszyłem że mam jakąś szczegulnie udaną wersje procka... ;)

[ Dodano: 2007-03-31, 10:57 ]
Ps. To jakiej firmy zasilacz polecacie i ile wat? Nie wiem i le teraz mój komp prądu żre... Mm teraz dvdrw, 2xhdd, karte tv i druą muzyczną na pci. Reszte wiecie. doradźcie coś, bo do tej pory nigdy nie przywiązywałem uwagi do zasilacza i nie wiem co brać... A napweno wezmę nowy, bo dziś zaóważyłem że na starej płycie głównej jeden kondensator był już jak balon... :/ i nie chce zeby na nowej stało mi się to samo.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-31, 17:08   

Zainwestuj w chieftec albo tagan... troche "gorna" polka ale zasilacz 350W bedzie mial te 350W...
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-03-31, 18:07   

Kurde a moze by jednak coś tańszego...? np to: http://allegro.pl/item179...ing_chipa_.html Wkońcu w teście chip dostał 93/100 w kategorii wydajność i stabilność pracy.
http://rankingi.chip.pl/r...9c5c98e118a9afd
No i cena przystępna - 70zł :)
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
Luk3 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 18
Wysłany: 2007-03-31, 19:17   

Za 70zł są lepsze zasiłki :)
Fortron THA-P 350W U kumpla ciągnie Athlona 64 3000+, GF6600GT, 2x512MB ramu i nawet się specjalnie nie poci :wink: Ta delta też jest ok. Najlepiej jednak byłoby do zbierać do tych 200zł i kupić Huntkey HK 350-AP Twoja konfiguracja będzie dla niego baaardzo małym wysiłkiem mimo tych 350W na tabliczce znamionowej, no i jest cichutki.
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2007-03-31, 19:50   

Nie taki drogi jak go maluja:

http://znak.pl/index.php?...+HPC360202+bulk

125zl w sklepie...

http://allegro.pl/item179...ar_3_m_ce_.html

tutaj taniej ;)

taganow taniej nie bedzie ;P

[ Dodano: 2007-03-31, 19:51 ]
Jak juz wykladac 200zl to jednak duzo lepiej wziac Tagana...
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-03-31, 20:41   

ee ja tam chieftecow nie polecam - znaczy sie zasilka swietna nie ma co (sam mam od chiefteca ;p) ale ile to trzeba sie nameczyc aby stal sie cichy...
niestety chieftecki do najcichszych nie naleza
^
 
     
Luk3 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 3310
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 18
Wysłany: 2007-03-31, 20:57   

Jakiego Tagana polecisz do 200zł? Ten HK to naprawdę sprawdzona konstrukcja i polecana, jest jeszcze chieftec Chieftec GPS-400AA-101A OEM za 170zł tylko, że jest sporo głośniejszy od HK.

btw Ten chieftec z allegro bardziej się nadaje do starszych konstrukcji, ponieważ ma mocną linię 5V. Do nowych zestawów bardziej wskazane są zasilatory z mocną, podwójną 12V.
^
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-04-01, 13:31   

Tylko że gdybym, ja miał jeszce te 200 czy chociaż 100 zł to nie oszczędzał bym tak na kompie i kupił bym jakąs grafe na pci a nie szukał płyty z wbudowaną... W tej chwili mam 60 zł w kieszeni tylko i prędko sie to chyba nie zmieni... :/

Dlatego musze sie zadowolić czymś tańszym... :( Chociaz ten chieftec co podał naresh, w sumie tylko 30 zł droższy... A ma ktoś jeszce jakieś propozycje zasilacza,ale max d0 100 zl? no i w sumie żeby był cichy to też by był git :)

[ Dodano: 2007-04-01, 13:50 ]
Poszukałem troche na necie i... http://www.community.toms...&fpart=all&vc=1 teraz boje sie włączać kompa!! Tyle słow krytyki głownei o codegenach że aż mi sie nogi ugieły... :/

[ Dodano: 2007-04-01, 13:59 ]
A jescze dodam że ten codegen 300 już raz sfajczony był... Kupiłem go w serwisie za 15 zł... Moze dlatego jescze działa, może wsadzili mu tam jakieś mocniejsze części, albo tylko obudowa jest z codegena a środeczek co innego :) Bo gości z tego serwisu troche znam to ze spzrętem cuda robią... ;) Wkońcu działa mi juz prawie 3 lata <wow> i nawet sie nie grzeje...
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2007-04-01, 17:04   

Teraz troche moich wypocin ;p Co do serwisu, oni raczej stawiaja tylko zasilke na nogi, aby trzymala jako tako napiecia i tyle. Sadzisz, ze inwestowaliby w to kasiore aby zupgradeowac ta zasilke? Zapomnij, tymbardziej ze dostales ja za 15zl. Co do zasilaczy to kiego grzyba masz ladowac 50% pieniazkow wiecej w chiefteca skoro fortrony sa skladane na licencji fortron, ale bebechach chiefteca? Wracajac jeszcze do codeshit'a to przy starszych konfiguracjach nie wymagaly one tyle pradu (amperow) co dzisiaj, spojrz na stare i nowe zasilacze, stare na stickerach mialy napisy typu +12 15A, a nowe (gorna polka) od 30A wzwyz. Fakt, ze sam mam chiefteca 400W, ale gdybym kompa skladal za swoje pieniazki to pewnie wzialbym fortrona :wink: . Bez przesady panowie, ale one nie sa glosne, ja mam 1 12cm wentylator i po skreceniu budy ledwo co go slychac, a spie 2m od komputera :D A co do procka to jak juz pisalem mam A64 3200+ smarowany zwykla pasta silikonowa :razz: bo taka mialem pod reka, a mieszkam na zadupiu, z ktorego musialbym wyrobic pare km do najblizszego komputerowego. Temp mojego procka w stresie nie przekracza 36C
^
 
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-04-01, 21:16   

riger napisał/a:
Sadzisz, ze inwestowaliby w to kasiore aby zupgradeowac ta zasilke?
w to watpie :) ale byłem u nich na zapleczu jak kupowałem ten zasilacz, i widziałem niezłą górkę płyt z padniętych zasilaczy więc sugeruje sie jedynie tym że oni pewnie z 10 robia jeden dobry :) Bo do tej pory miałem dwa dyski i dwie nagrywarki na starej konfiguracji, a napięcie rdzenia na duronie mialem podkręcone do 1.85 przy 933MHz więc brał chyba troche więcej prądu niz normalnie :) No a ze zasilacz jedzie juz prawie 3 rok to chyba o czymś świadczy...

No a ten fortron to ma juz jakąś przyzwoita cenę jak dla mnie. Ale którego brać bo jest kilka róznych? 350w czy 400? z małym wiatraczkiem czy dużym?
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Gdzie dobry soft bez Bledow CRC do e5... piotrekpila18 BB5 6 2009-03-05, 22:22
Brak nowych postów Co za sprzęt do SW ?? GSMservice Co wybrać? 8 2009-06-18, 11:53
Brak nowych postów dobry gps w nieduzej cenie? bambi55 GPS 6 2010-01-07, 21:32
Brak nowych postów Jaki dobry tani laser?! logos2000 Hardware 11 2010-01-12, 19:41
Brak nowych postów Jaki dobry uczynek zrobiliście dzisiaj? no.referrer PasjaPUB 3 2010-01-20, 13:36