PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Dlaczego HDD i RAM się uszkodziły


Dlaczego HDD i RAM się uszkodziły

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Dlaczego HDD i RAM się uszkodziły
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-06-26, 14:48   Dlaczego HDD i RAM się uszkodziły

Miałam dwa takie przypadki i zastanawiam się dlaczego sie tak stało. Obydwa są juz rowiązane ale zastanawia mnie ich przyczyna.
1. U kumpeli komp działał normalnie, w pewnym momencie się wyłaczył i potem po uruchomieniu jedynie piszczał. Jak go rozkręciłam bo byłam pewna, ze to wina RAMu okazało się że slot od niego jej stopiony. Jak mogło to powstać?? Komp nie był przenoszony, jedyne co to pare razy został walnięty krzesłem (dziwnie to brzmi).
2. Chciałam przenieść dane z dysku kumpeli na swój. U siebie miałam dwa dyski na jednej taśmie i dwa napędy na drugiej. Odpiełam obydwa napędy i podłączyłam dysk. Po uruchomieniu okazało się, ze Win nie widzi tego dysku (BIOS tez go nie widział), za to widział CD romy które miał odłączone całkowicie. Po zrestartowaniu kompa Win już się nie uruchomił za to wyskoczył blue screen z informacją, ze ładowanie systemu zostało wstrzymane żeby zapobiec uszkodzeniu sprzętu. Podłaczyłam spowrotem swoje napedy i jako piewrszy dałam dysk kumpeli i wyskoczył ten sam błąd. W wyniku tego na obydwu kompach wyskakiwał. U kumpeli udało się zainstalowac windowsa za to u mnie wywalał błąd o uszkodzonym MBR. Próbowałam programami do naprawy ale nic nie dawało. Zainstalowałam Windowsa na drugim dysku, wszytsko było ok. Przy następnej formatce windows zaintalował się bez problemu na tym "uszkodzonym". I zastanawiam się jak dysk sie "naprawił" i dlaczego wyskoczył ten błąd? Wczesniej miałam trzy dyski na raz podłączone i nie było żadnych problemów.
^
 
     
AdSense


riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-26, 17:09   

No to jeszcze napisz jaki zasilacz ma kumpela. Co do tego HDD to moze masz uszkodzona tasme IDE lub stary BIOS ktory ma problemy akurat z danym modelem HDD'ka.
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-06-26, 19:09   

sory za ot...
@sundance_kid, jeszcze napiszesz kilka postów i sie okaże że programujesz w C++, asmie albo (!) piszesz jakies super wypasne aplikacje pod NokiXa a my nic tutaj nie wiemy xD

nie mam nic złego na myśli - po prostu jesteś przykładem kobiety której komp służy do czegoś więcej niż tylko word, gg i chaty ;) a to prawdziwa rzadkość :]

PS. ale kobiety programisty jeszce nie spotkałem :?
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-06-26, 19:21   

no mile ze kobieta sie tak aktywnie udziela :)

a wracajac do tematu.

1. ram hmm sie stopilo czyli zwracie, a kto odpowie czemu bedzie dobry, trudno twierdzic.... (dziwne ze nie wylaczyl sie komp odrazu - ATX-y wylaczaja sie jak jest cos nie tak z napieciem)

2. sadze ze podpięłas nie pod ta tasme (secondary). lub jak mowil kolega tasma uszkodzona (moze wygladac ok nawet przewodzic, taki ich urok)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-06-26, 20:10   

Tylko, że dysk kumpeli po powrocie do jej kompa, na jej taśmie wywalał ten sam błąd.
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-26, 20:28   

Moze ma wirka w boot sectorze i po probie Twojej naprawy jakims cudem sie rozplynal...
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-06-26, 20:40   

cóz, bywa różnie, ja też mam taki dysk, przez który czasem komp się nie odpala. Ale nic na siłę wszystko młotkiem i jest ok. A dobry format nie jest zły.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-06-26, 20:47   

mozesz powiedziec jakiej firmy byl ten ram, co sie na nim mostek stopil? mozliwe ze to wina firmy "krzak"... niestety ale ze sprzetem czesto nie warto oszczedzac... bo jak to sie mowi kto oszczedza ten dwa razy placi :)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: