PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > dysk SATA, chyba uszkodzony bootsektor


dysk SATA, chyba uszkodzony bootsektor

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » dysk SATA, chyba uszkodzony bootsektor
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-31, 19:41   dysk SATA, chyba uszkodzony bootsektor

dostalem wczoraj kompa do naprawy XP'ka bo cos sie nie chcialo instalowac...
komp marketowy Sempron 2600+, dysk SATA
jak sie wlozyc plyte instalacyjna XP to po chwili blad i ze instalacja zostala wstrzymana aby nie uszkodzic kompa
jak pod isteniejacy XP wlaczylem antywira to podobny blad wyskoczyl przy badaniu bootsektora i winda sie zatrzymala i wylaczyla
wczesniej podobno bylo w pi... wirusow wiec mysle ze jakis uszkodzic bootsektor
co zrobic?
dodam ze dysk jest niewidoczny z dyskietki startowej ME (przez to ze SATA?)
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
AdSense


tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-07-31, 22:43   

odpal dos'a (z cd win98 albo dyskietki - obojetnie) i daj komende (nie pamietam dokladnie ale ktoras z ponizszech czysci obszar bootloadera)
fdisk/mbr,
fdisk /mbr, albo ukosnik w druga strone ale raczej ten drugi przyklad bedzie smigal
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-07-31, 23:45   

hmm... na razie od 3 godzin probuje odwirusowac dysk
druga partycje sformatowalem, na pierwszej AntiVir usunal ze 150 wirusow i sie komp zresetowal :/ teraz skanuje drugi raz... przez bootsektor teraz przechodzi juz... moze powoli go wylecze
aha - dyski nie sa widoczne w dosie chyba przez NTFS
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-07-31, 23:49   

jak kompa odpalisz to wycziscic mbr mozesz tym
http://www.freedownloadsc...s/HDHacker.html
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-08-01, 19:45   

No to skorzystaj z NTFS Readera for DOS to będzie juz HDD widoczny.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-01, 20:10   

juz zrobilem tego kompa... ale sie nakombinowalem :/
postanowilem zrobic FAT32 wiec wzialem PM8... robie jedna partycja na FAT a tu w cholere bledow... ale przeszlo, przy drugiej powiedzial "pier..., nie robie - za duzo bledow"
no to mam C - FAT32 i D - NTFS
NDD, skanowanie, w cholere bledow itp ale ponaprawial
znow PM8 i D na FAT
NDD i dysk D
potem dos i FORMAT C, FORMAT D - juz chyba zadne wirusy nie zostaly :D
wkadam instake Xp a tu mi mowi ze nie ma dysku :/ ale zaraz znalazlem ze trzeba zrobic dyskietke ze sterownikami RAID (dobrze ze przywiezli mi tez cd do plyty glownej)
no wiec juz wszystko postawione tylko na facie... (nie chcialo mi sie znowu na NTFS konwertowac)

do takiego wniosku doszedlem... dobrze ze w moim kompie mam zwykly dysk ATA a nie jakies nowe wynalazki...

[ Dodano: 2006-08-01, 21:12 ]
aha, jeszcze po drodze cos tam czyscilem jak tranceman mowil... fdisk /mbr
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-08-01, 23:36   

a ja zdradze wam moj sekret na takie szczegolne przypadki :) uzywam livecd jakiegos distro linuxowego (oczywiscie takie ktore ma support dla sata ale chyba wszystkie nowe od dluzszego czasu maja :) ). Znajomosc podstawowa linuxa i fdsik (nie to samo co w windzie) i mozna kazdy dysk po prostu momentalnie wyczyscic lacznie z postawieniem nowego mbr :) . jezeli dysk po takim zabiego nie daje rady to raczej na 99% jest uszkodzony :)
^
 
 
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-08-02, 15:40   

a ja polece Hirens Boot Disk, sam używam wersji 7.4, bo tą chyba najłatwiej ściagnać z sieci. Większość programów na tym widzi również dyski SATA a mozna nimi robić cuda, oczywiście jak sie nie umie posługiwać to można ostro namieszać...
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-02, 18:28   

grzesiek1711, a myslisz ze czego uzywalem? Hiren's Boot CD 8 :]
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-08-03, 12:03   

Domi, a skąd ściągnełeś wersje 8.0?? Ja mam tylko 8.1 dlatego się pytam :D
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-08-03, 14:44   

seba123 napisał/a:
Domi, a skąd ściągnełeś wersje 8.0??
jest wersja... taka wersja... obecnie najnowsza to 8.3 :]
napisałem to tylko dla Waszej wiadomości... :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-03, 16:29   

bubek3, jak masz to daj linka do 8.3
zawsze sie przyda ;)
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-08-03, 16:37   

Domi, masz tutaj
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: