PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Dzielenie połaczenia z radiówki na 3 kompy


Dzielenie połaczenia z radiówki na 3 kompy

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Dzielenie połaczenia z radiówki na 3 kompy
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-02-18, 22:08   Dzielenie połaczenia z radiówki na 3 kompy

Witam,

Mam radiowkę i chcę ją rozdzielić na 3 kompy (moj operator na to pozwala) . Na balkonie mam antene od której sygnał idzie koncentrykiem do karty radiowej w moim kompie. We wszystkich kompach są zwykłe sieciówki. Jakiego routera musze użyć?
^
 
     
AdSense


grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-02-19, 11:51   

nie musisz używać routera, wystarczy zwykły najmniejszy swich (kilkadziesiąt złotych), tylko wtedy komputer który ma sieciówkę WiFi musi być cały czas włączony żeby pozostałe miały dostęp do net'u. Można by to rozwiązać kupując AcessPoint'a z wbudowanym swichem, ale to już dużo większy koszt i więcej zabawy (zaleta taka że nie musi być włączony ten komputer na stałe).

Jak kupisz swich'a to łączysz go z każdym komputerem kablem skrętką i masz sieć 100MB/s a jeden z kompów udostępnia pozostałym internet...konfiguracja - praktycznie brak (tzn. tak jak do normalnej sieci LAN z jednym wyjątkiem). na kompie który udostępnia net (w Windowsie XP) wchodzisz w połączenia sieciowe, wybierasz połączenie WiFi (to przez które ten komp łączy się z netem) klikasz prawym i ostatnia zakładka - i zaznaczas usdostępnianie połączenia internetowego. Wszystko...net powinien ruszyć na wszystkich kompach.
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-02-19, 13:36   

grzesiek1711 napisał/a:
(w Windowsie XP) wchodzisz w połączenia sieciowe, wybierasz połączenie WiFi (to przez które ten komp łączy się z netem) klikasz prawym i ostatnia zakładka - i zaznaczas usdostępnianie połączenia internetowego.


problem w tym ze przy polaczeniach radiowych nie ma tej opcji! (przynajmniej u mnie bo tez chcialem podzielic tyle ze na 2 kompy) polaczenia dial-up i LAN maja te opcje...
u mnie jak polaczylem 2 kompy kablem krosowanym to bylo polaczenie LAN ale wtedy nie dalo sie nic z netu sciagac bo on chcial dane pobierac przez LAN a nie przez radio :/ bawilem sie z tym pare godzin i nic
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-02-19, 15:21   

Domi, Nie ma takiej opcji jeśli system nie wykryje drugiego urządzenia sieciowego, ale wystarczy zainstalowac np. hamachi i już ta opcja się pojawia. Można też użyć kreatora konfiguracji sieci.
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-02-19, 18:34   

Chciałbym to zrobić routerem, żeby komp nie musiał być właczony. prosze podajcie mi jakis najtańszy model d-linka. Grzesiek a co znaczy "wiecej zabawy"?

I jeszcze takie pytanie: mam takie gnazdka sieciowe które maja z tyłu dużo takich małych blaszek. Jak się do tego podpina kabel?

Thx za wszystkie odpowiedzi
^
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-02-19, 22:19   

więcej zabawy oznacza to że jeśli sieć jest dobrze zabezpieczona to bez admina się nie obejdzie :).

chodzi o to ze musisz zamontować cały routerek w sieci, przez jednego kompa skonfigurować go całego (wpisać kody dostępu do sieci itd itd itd) no i administrator musi zmienić Ci numer MAC na serwerze (swoim), bo jeśli siec jest zabezpieczona to pewnie po numerze MAC i z innego numerka niż ma Twoja obecna sieciówka nie wejdziesz...

można to obejść przez zmianę numeru MAC routera, ale nie zawsze się da to zrobić...
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-02-19, 23:36   

xury, mam 4 polaczenia (radiowka, tpsa, lokalne i hamachi) i przy wszystkich w zakladce zaawansowane jest ta opcja a przy radiowce nie!
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-02-20, 11:28   

Domi, Pewnie nie używasz zerowej sieci z sytemu, a oprogramowania od producenta karty i dlatego.
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-02-20, 12:10   

Narazie chyba zdecyduje sie na switch. Moze być ten http://allegro.pl/item862...x_fvat_gw_.html ?

A nikt nie wie jak z tymi gniazdkami? czy to sie robi takim czymś http://allegro.pl/item864..._krone_lsa.html ?
^
 
     
Piotrek 



Telefon: K750i
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 1889
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-02-20, 12:41   

neo, zaciskarka:
http://allegro.pl/item871...nowa_f_vat.html
_________________
Płodni.com - Płodzimy kuszące pomysły,
PrzerwaNaReklame.pl - poczytaj o najlepszych światowych kampaniach reklamowych.
^
  Skype
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-02-20, 17:35   

Piotrek, taka to wiem, to jest do wtyczek. Mi chodzi o taka zeby kabel wystający z puszki w ścianie podłaczyć do tyłu gniazdka które włoże w tą puszke.

A moge teraz kupic tylko ten switch a za jakiś czas dokupić sam access point i do niego podłaczych switch?

a co powiecie o tym http://allegro.pl/item857...aly_router.html ?
To jest tak że zamiast tej małej anteny podpinam ten kabel koncentryczny od tej anteny z balkonu?
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-02-20, 21:00   

neo napisał/a:
Piotrek, taka to wiem, to jest do wtyczek. Mi chodzi o taka zeby kabel wystający z puszki w ścianie podłaczyć do tyłu gniazdka które włoże w tą puszke

może troszkę jaśniej ?.
Jeśli chodzi o ten AP z allegro to będzie dobry. I oczywiście podpinasz zamiast tej małej swoją antenę.
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-02-20, 23:53   

xury napisał/a:
Domi, Pewnie nie używasz zerowej sieci z sytemu, a oprogramowania od producenta karty i dlatego.

wlaczylem zeby winda konfigurowala to polaczenie (program do karty pokazuje "You are in Windows Zero Config mode !!") i dalej to samo :/
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-02-21, 11:32   

Sprzedawca powiedział mi:

Cytat:
No niestety, tak zrobić nie można. Potrzebny by był odbiornik sygnału radiowego który „tłumaczy” sygnał (z wyjściem sieciowym – RJ-45).
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-02-21, 12:19   

neo napisał/a:
Sprzedawca powiedział mi:

Cytat:
No niestety, tak zrobić nie można. Potrzebny by był odbiornik sygnału radiowego który „tłumaczy” sygnał (z wyjściem sieciowym – RJ-45).


ale w sprawie czego ?
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów N6600 Przerwywa połaczenia kowal17 Aplikacje 1 2006-01-30, 19:13
Brak nowych postów Jak połączyć 2 kompy w sieć Domi Hardware 6 2006-02-02, 14:13
Brak nowych postów problem z wymianą radiówki damtel21 DCT-4 7 2006-02-15, 21:42
Brak nowych postów połaczenie z internetem na zasadzie u... fankas Software 5 2007-04-28, 16:44
Brak nowych postów jak połaczyc ze sobą 2 kompy z win 7? mohicans Hardware 7 2010-01-02, 19:13