PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Dzielenie połaczenia z radiówki na 3 kompy


Dzielenie połaczenia z radiówki na 3 kompy

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Dzielenie połaczenia z radiówki na 3 kompy
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-02-21, 12:35   

Pytałem go o to czy ten router (http://allegro.pl/item85734657_promocja_nowy_d_link_di_514_doskonaly_router.html) nadaje się do rozdzielenia radiówki i czy podpina sie kabel od tej zewnętrznej anteny zamiast tej małej odkręcanej.
Sory za niedokładność:)
^
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-02-21, 14:56   

W Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie router z fukcją APC czyli AP client. Klonujesz MAC swoiej karty sieciowej i ustawiasz te numer na AP. Dalej mozesz udostępniać przez lan lub Wlan. Musisz szukać urządzenia z taką funkcją. Niestety nie pamiętam czy ten AP ją posiada.
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-02-21, 17:53   

Czyli mogłby być np ten http://allegro.pl/item877...it_wroclaw.html ?
I potem do niego podłączam switch?
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-02-21, 22:13   

Tak ten napewno ma opcje client. Nie wiem czy ma w sobie switcha. jeśli ma to już nie więcej nie potrzeba a jesli nie to najtańszy ok 60 zł.
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-03-16, 19:49   

Mam switcha (d-link des 1008D) i podłączyłem do niego 2 kompy. Oba z xp.

1:
-ma karte radiowa do ktorej idzie net z anteny i zwykla sieciowke ktora podłaczylem do switcha
-właczyłem udostępnianie połaczenia i plikow
-ustawilem ip 192.168.1.1 i brame 255.255.255.0

2:
-do sieciowki podpiołem kabel od switcha
- ip 192.168.1.2 brama 255.255.255.0

Jak wpinam do pierwszego kompa kabel to sie wiesza (nie zawsze ale czesto) a we własciwosciach połaczenia jest 0 nadanych pakietow i 0 odebranych. Drugi komp nadaje pakiety ale nie odbiera. No i net nie chodzi. Co to moze byc?
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-16, 20:07   

neo barama nie może być 255.255.255.0 chyba że to jest maska podsieci.
ustaw karte sieciową na komputerze na którym udostępniasz na ip 192.168.0.1
a na następnym 192.168.0.3 i 192.168.0.3.
Maska podsieci na wszystkich 255.255.255.0
A bramę ustaw na obydwu do im udostępniasz siec na 192.168.0.1
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-03-16, 21:55   

sory pomylilem sie - tak ustawilem maske podsieci. Ale czemu nie ida żadne pakiety? Udostępniłem na 1 kompie pliki i na drugim ich nie widać.
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-16, 22:32   

skorzystaj z kreatora konfiguracji i udostępnij łącze internetowe wybierając radiówkę w kreatorze. Przedtem ustaw we wszystkich IP. Brama na Innych kompach pominna zawierać IP karty w komputerze-routerze. Potestuj też pingiem czy komputery się widzą.
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-03-16, 23:13   

Tak robiłem i nic. Pingowalem ale sie nie widzą.
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-16, 23:43   

A może kable są crossowane lub uszkodzone ?. Niektóre switche moga pracować na crossówkach ale większość nie.
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-03-17, 14:35   

Kable są na 99% ok. Zrobilem je tak (w obydwu koncowkach tak samo):
- Biało zielony
- Zielony
- Biało pomarańczowy
- Niebieski
- Biało niebieski
- Pomarańczowy
- Biało brązowy
- Brązowy
wg schematu z jakiejs strony.
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-03-17, 16:19   

Czy komputery należą do tej samj grupy roboczej ?
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-03-23, 10:04   

tak, należą.

Nikt nie wie o co chodzi?:(
^
 
     
cdrbti 
Nowicjusz



Telefon: ME45/6610i
Operator: Era
Dołączył: 27 Mar 2006
Posty: 5
Skąd: Białystok/Kraków
Wysłany: 2006-03-27, 22:45   

Neo

Wg. mnie strasznie zepsułeś tym kupnem tego switcha.
Ja bym zrobił to tak:
Kupiłbym tego wymienianego w poscie acces ponita D-LINKA (http://allegro.pl/item85734657_promocja_nowy_d_link_di_514_doskonaly_router.html) - karty radiowe D-Linka szczególnie DWL-G510/520 są gówniane ale AP ujdą i są w miare tanie).
Klonujesz MAC karty radiowej którą aktualnie posiadasz do AP, ustawiasz na opcje client(w moim D-Linku jest taka opcja więc sądze, że w tym również) ustawiasz kanał i ssid tak aby podłączyć tego AP do sieci. Reszte kompów podłanczasz kablem bez przeplotu do sieci.
I masz ten luksus, że nie musisz nic ustawiać na kompach jeśli sa pod XP - wystarczą ustawienia domyślne (chyba że padnie soft w D-LINKU i będziesz musiał ręcznie wpisać DNSy które będą w logach AP) - w razie formatów czegokolwiek o nic sie nie martwisz, żaden komputer nie musi cały czas pracowac - cisza w pokoju.

Aha co do kabli to porządnie zaciśnij końcówki - znajomy jak się uczył to na 4 końcówki jedną porządnie docisnął taką zaciskarką za 12 zł ;) Zazwyczaj trzeba obrócić końcówkę i porządnie ścisnąć...

Pozdrawiam :)
^
 
     
neo 
Nowicjusz



Telefon: 3310,5510
Operator: Heyah
Wiek: 27
Dołączył: 02 Lip 2004
Posty: 35
Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: 2006-03-28, 17:36   

cdrbti, Sprzedawca mówił że ten ruter się nie nadaje do rozdzielenia tej radiówki, zreszta nigdzie nie pisze że ma funkcję ap client. Jaki masz model d-linka?
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów N6600 Przerwywa połaczenia kowal17 Aplikacje 1 2006-01-30, 19:13
Brak nowych postów Jak połączyć 2 kompy w sieć Domi Hardware 6 2006-02-02, 14:13
Brak nowych postów problem z wymianą radiówki damtel21 DCT-4 7 2006-02-15, 21:42
Brak nowych postów połaczenie z internetem na zasadzie u... fankas Software 5 2007-04-28, 17:44
Brak nowych postów jak połaczyc ze sobą 2 kompy z win 7? mohicans Hardware 7 2010-01-02, 19:13