PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > GIGABYTE GA-MA78GM-S2H AMD780G AM2+


GIGABYTE GA-MA78GM-S2H AMD780G AM2+

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » GIGABYTE GA-MA78GM-S2H AMD780G AM2+
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
muminek70 
Nowicjusz


Telefon: K300i K750
Operator: Plus
Wiek: 47
Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 3
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2008-09-06, 18:10   GIGABYTE GA-MA78GM-S2H AMD780G AM2+

Witam mam problem natury sprzętowej a mianowicie nie idzie zainst. systemu
Win XP na nowej płycie głównej.

Płyta główna to GIGABYTE GA-MA78GM-S2H AMD780G AM2+
Procesor to AMD athlon 64x2 4400+
Ram to 2GB DDR .
HDD i CD ATA

Przy instalacji systemu na początku jest ok gdy instalacja pobiera wszystkie dane itp. Schody zaczynają się gdy pobierze wszystko i się restartuje do dalszej instalacj. Gdy już zresetuje komputer i uruchamia się dalsza instalacja
to ten moment gdy po lewej pokazuje ile czasu zostało do instalacji, pochodzi z 1 min i całkowicie komputer się gasi i na tym się kończy.
Nie mam pojęcia co może być przyczyną tego problemu .
Zasilacz mam 450 W ale to raczej nie jego powód całego problemu.
Proszę o pomoc bo walczyłem już całą noc i nic. Teraz piszę tutaj ze starej płyty i Linuxa live. Acha nawet linux live na tamtej płycie dochodzi do pewnego momentu i koniec .
^
 
 
     
AdSense


sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2008-09-06, 18:36   

SPrawdź na początek RAM (na płycie linuxa będziesz miał, nazywa się memtest86 - tylko uprzedzam może to trwać kilka godzin) i dysk.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2008-09-06, 18:42   

i sprawdź na innych taśmach ewentualnie zainstaluj winde na innej partycji
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-09-06, 21:34   

moze jakis modul od plyty nie ma sterownika i dlatego nie idzie dalej instalka zarowno na xp jak i linuxie(jaki linux? )?
^
 
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: LG G5
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1419
Wysłany: 2008-09-06, 23:37   

muminek70, jaki masz dysk?? ATA czy SATA?? jeśli SATA to wgraj sterowniki do niej z dyskietki (F6 na samym początku gdy system ładuje pliki)
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-09-07, 00:41   

wasiesto, gdyby nie mial sterownikow do sata to by podczas instalacji system nie wykryl partycji i nie poszla by instalacja dalej.
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-09-07, 14:12   

kowalkarol1 napisał/a:
gdyby nie mial sterownikow do sata to by podczas instalacji system nie wykryl partycji i nie poszla by instalacja dalej.
Niekoniecznie, sam 2 dni walczylem z instalka, która widziala partycje, ale łapała podczas pracy bluescreeny. Troche trwalo zanim pomyslalem o SATA
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-09-07, 14:19   

EMEK, ale logicznie myslac jezeli nie ma sterownikow=nie ma urzadzenia.
w twoim przypadku moze miales ale nie odpowiednie..
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-09-07, 14:37   

kowalkarol1 napisał/a:
ale logicznie myslac jezeli nie ma sterownikow=nie ma urzadzenia.
Windows w instalce ma swoje, które próbuje instalować, ale nie zawsze działają jak trzeba.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
muminek70 
Nowicjusz


Telefon: K300i K750
Operator: Plus
Wiek: 47
Dołączył: 26 Maj 2006
Posty: 3
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2008-09-08, 11:57   

Witam. dzięki za odpowiedź. Właśnie uporałem się z problemem (całą noc ślęczenia przed kompem i szukanie problemu w biosie) niby nic ale ile polecialo ^%!@*^%. Więc tak napiszę żeby było dla potomnych o tym samym problemie .W biosie wyłączyłem kontrolera SATA (bo mam wszystko w ATA) i to wystarczyło.Tak metodą prób i błędów, nie wiedząc czy pomoże, ale pomogło instalacja doszła do końca więc chyba to był problem;D
Myślę że sie przyda informacja dla innych.
Pozdrawiam

Mam prośbę nie ma może ktoś linka do obrazu płyty CD do tej płyty głównej? bo mi przysłali płytę główną ale bez CD.
^
 
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2008-09-08, 20:23   

Jeśli chcesz sterowniki to wszystkie znajdziesz tu http://www.gigabyte.com.t...?ProductID=2758
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: