PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > ile "prądu" pożera pecet?


ile "prądu" pożera pecet?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » ile "prądu" pożera pecet?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
mantus 
Użytkownik



Telefon: Nokia 3315
Operator: Plus
Wiek: 29
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 117
Skąd: Ruchocice
  Wysłany: 2005-12-29, 20:23   ile "prądu" pożera pecet?

hej!
zastanawiam się ile energi pobiera mój komputer?
chodzi mi o pobór mocy
jaki on jest?
czy i jak da się go zmierzyć?
jaki jest koszt (ZŁ) używania kompa (komp+monito+głośniki itd.)?
_________________
<<MK>>
^
 
 
     
AdSense


riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2005-12-29, 20:50   

Po co Ci ile zaplacisz za prad? Tutaj mozesz zessac kalendarz ktory dziala w tle i robi co miesieczne raporty ile kilowatow pradu "zezarl" komputer w czasie w ktorym byl wlaczony (potem przeliczy to na zl).
^
 
 
     
mantus 
Użytkownik



Telefon: Nokia 3315
Operator: Plus
Wiek: 29
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 117
Skąd: Ruchocice
Wysłany: 2005-12-29, 21:44   

hmm
dzięki - spoko program
ale nie do końca o to mi chodziło...
chciałbym wiedzieć ile AKTUALNIE pobiera mocy mój komp (jakieś urządzenie pomiarowe?)
no a tak właściwie to np. ile kosztuje 1 h korzystania z kompa ???
a telewizor :->? (ma pobór 100 W załóżmy)
_________________
<<MK>>
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2005-12-29, 22:14   

Ty masz bana na google czy co? Odpowiednio sformulujesz zapytanie i wszystko masz na tacy.
^
 
 
     
mantus 
Użytkownik



Telefon: Nokia 3315
Operator: Plus
Wiek: 29
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 117
Skąd: Ruchocice
  Wysłany: 2005-12-29, 22:43   

dzięki za pomoc :-/
już sobie poradziłem...
myślałem, że od tego jest forum pasjagsm żeby sobie pomagać ...
_________________
<<MK>>
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-12-29, 23:03   

mantus, pomagać a nie wyręczać
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2005-12-29, 23:17   

mantus napisał/a:
jakieś urządzenie pomiarowe?

watomierz :]
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
bartek2109 
Starszyzna
R+



Telefon: k300i
Operator: Heyah
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 682
Skąd: Makowiska City
Wysłany: 2005-12-29, 23:52   

riger, powiedz mi gdzie w tym Twoim programie(kalendarz XP) jest pobór prądu? Są wykresy uzycia procka, RAMu i zajetego miejsca, ale poboru nigdzie nie ma :/
_________________
Fata viam invenient...Przeznaczenie znajdzie drogę
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2005-12-30, 00:14   

Sorka ale nie moge aktualnie sprawdzic bo siedze na windowsie 2000 i nie predko przeniose sie na XP. A na moim systemie wywala blad z biblioteka dynamiczna (nie znaleziono)
^
 
 
     
bartek2109 
Starszyzna
R+



Telefon: k300i
Operator: Heyah
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 682
Skąd: Makowiska City
Wysłany: 2005-12-30, 01:16   

A ktoś inny może?
_________________
Fata viam invenient...Przeznaczenie znajdzie drogę
^
 
 
     
mantus 
Użytkownik



Telefon: Nokia 3315
Operator: Plus
Wiek: 29
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 117
Skąd: Ruchocice
Wysłany: 2005-12-31, 11:56   

należy go wpisać samodzielnie (standardowo jest chyba 300W) //moc zasialacza (choć w praktyce komp pobiera około 120 W, więc można śmiało zmniejszyć)
jest to więc wartość stała
należy jeszcze wpisać koszt kWh
tyle tylko, że jak zmienisz pobór prądu to musisz też zmienić koszt...
to wszystko w STATUS SYSTEMU -> zakładka "według miesięcy"
_________________
<<MK>>
^
 
 
     
hajdasz 
Nowicjusz


Telefon: siemens
Operator: Era
Wiek: 23
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 1
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2006-01-01, 01:09   

ja mam laptopa i on bierze 256 volt i przy moim używaniu go wychodzi 100zł miesięcznie
_________________
MOJĄ PASJĄ JEST GOTHIC
GOTHICA PASJĄ JESTEM JA
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-01-01, 11:02   

lol, to Ty pobierasz wiecej pradu niz jest w gniazdku <wow>?
^
 
 
     
peres 
Starszy Użytkownik
Pop. PEERES



Telefon: Nokia 6100
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 23
Dołączył: 07 Lip 2005
Posty: 151
Skąd: z tąd
Wysłany: 2006-01-01, 14:15   

riger, Nie wierz mu to jest taka ..... z mojej klasy.
hajdasz, 256 to ty masz ramu na tym złomie. W Polsce w gniazdkach jest 230V. Sprawdź se tym miernikiem co dostałeś odemnię na mikołaja!!!
_________________
Używam narzędzi tylko firmy... o cholera jaka to była firma??? Ważne że Made in China :)
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-01-01, 15:36   

YYY ale to zuzycie pradu liczy sie w kWh a nie w V ;]
a tak wogole to 100zl miesiecznie za laptopa pod pradem to zes pojechal ;D
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: