PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Jak połączyć 2 kompy w sieć


Jak połączyć 2 kompy w sieć

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Jak połączyć 2 kompy w sieć
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-02-02, 14:13   Jak połączyć 2 kompy w sieć

pytanie moze troche lamerskie ale nigdy sie nie bawilem w siec lokalna... a nie mam czasu na eksperymenty

cel: podlaczyc drugiego kompa zeby byl na nim internet

mam: moj glowny komp (Celeron 2GHz, karta sieciowa radiowa, karta sieciowa zintegrowana na plycie)
drugi komp: bedzie jakis P3, na razie do testow P 133 ;) , karta sieciowa 3COM
kabelek z wtyczkami RJ-45

tak wiec internet jest dostarczany do mojego kompa przez karte radiowa, sieciowka jest "wolna"
czy mozna polaczyc je po prostu kablem? co i gdzie trzeba skonfigurowac? czy moj dostawca bedzie widzal ze jest podlaczony drugi komp (wolalbym zeby nie ;) ? czy bede mogl przegladac pliki na drugim kompie (zakladam ze tak po udostepnieniu)?

z gory dzieki ze wszelkie wskazowki :]
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
AdSense


maciek2107 
Starszy Użytkownik


Telefon: se k508i
Operator: Era
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Sty 2005
Posty: 164
Skąd: polska
Wysłany: 2006-02-02, 14:28   

jak podlaczysz dwa kompy przez kabel podlacozny do kart sieciowych to internetu nie bedziesz mial na drugim kompie, komputery beda sie widzialy w sieci i bedzie miedzy nimi komunikacja na poziomie lokalnym czyli tylko miedzy nimi, zeby kozystac z netu na dwoch kompach przy jednym laczu internetowym potrzebowlabys dodatkowo routera ktory odbieralby sygnal radiowy,

zebys mogl wymieniac dane miedzy tymi dwoma PC musisz skonfigurowac protokol TCP/IP czyli wpisac IP wewnetrzne, brame domyślną, i maske podsieci:) no i jezeli maja dostep do netu to DNS
_________________
PASJA ............i wszystko jasne:)
Gość rozumiesz?:D
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-02-02, 14:47   

maciek2107, Dlaczego nie bedzie neta??? Przecież już w win98 było udostępnienie połączenia internetowego

Domi, Potrzebujesz kabla rj-45 z przeplotem (crossowany) wtedy nie trzeba miedzy kompami hub'a wciskać. Biorąc pod uwage, że używasz xp wg mnie wystarczy odpalić kreator sieci lokalnej (czy jakoś tak) i on ci wszystko zrobi.
Pliki bedziesz mogł przeglądać. W kwestii widoczności kompa w sieci powiem tyle, na pewno idzie to wykryć.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-02-02, 15:01   

EMEK napisał/a:
Potrzebujesz kabla rj-45 z przeplotem (crossowany)

ma ktos schemat takiego kabla? bo ja mam zwyklu do isdn nie przeplatany... domyslam sie ze trzeba 2 kable zamienic, tylko ktore?
co do systemu to tak - na moim kompie jest XP... na testowym w tej chwili 95 ;)
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-02-02, 15:31   

Domi, krzyżujesz pary 1-3 oraz 2-6

zresztą masz To

[ Dodano: 2006-02-02, 15:48 ]
Troche o konfiguracjii masz tu (dla starego wina)

i tu

Udostępnienie Neta tu a dla xp tu

[ Dodano: 2006-02-02, 15:55 ]
Ogólnie prościzna, największym problemem bedzie chyba ruszenie 4 liter do sklepu. wtyki rj-45 kupiłem ostatnio po 50gr, kabel skrętka kategorii 5 (koniecznie) koło 1,20/m i nie daj sobie wkrecic, ze musisz miec zaciskarke. Spokojnie nożem w domu zrobisz, chyba ze ci sie nie chce, zwykle jak przy kupnie owego sprzetu poprosisz o montaz to ci za free zacisna (ale pamietaj powiedziec, że z krzyżówką). Chyba, że musisz przez sciane kabel ciagnać. Osłonki do rj-45 nie sa konieczne, kabel i tak sie trzyma.

to tyle.
Powodzenia
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-02-02, 16:02   

EMEK napisał/a:
Ogólnie prościzna, największym problemem bedzie chyba ruszenie 4 liter do sklepu. wtyki rj-45 kupiłem ostatnio po 50gr, kabel skrętka kategorii 5 (koniecznie) koło 1,20/m i nie daj sobie wkrecic, ze musisz miec zaciskarke. Spokojnie nożem w domu zrobisz, chyba ze ci sie nie chce, zwykle jak przy kupnie owego sprzetu poprosisz o montaz to ci za free zacisna (ale pamietaj powiedziec, że z krzyżówką). Chyba, że musisz przez sciane kabel ciagnać. Osłonki do rj-45 nie sa konieczne, kabel i tak sie trzyma.


co do wykonania to nie ma problemu
wtyki mam, kabel musze kupic, zaciskac umiem, kabel ostatecznie bedzie przez sciane ;)

dzieki na razie - jak wezme sie do roboty to bede dalej pytal w razie potrzeby

[ Dodano: 2006-02-02, 16:03 ]
aha - w obydwu windowsach znalazlem mozliwosc polaczenia kompow za pomoca kabla szeregowego albo rownoleglego...
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-02-02, 17:21   

Domi, moze bluetoth??
sa tez kable połaczeniowe na USB
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Konfiguracja IM+ (sieć jabber) na jab... bubek3 Aplikacje 0 2007-08-07, 02:31
Brak nowych postów łączenie 2 kompów w sieć bez routera,... Comet Software 10 2007-10-12, 20:28
Brak nowych postów E250 jako modem sieć era EARTH Samsung 1 2007-11-11, 14:23
Brak nowych postów jak połaczyc ze sobą 2 kompy z win 7? mohicans Hardware 7 2010-01-02, 19:13
Brak nowych postów Jaką sieć wybrać? Damis Co wybrać? 3 2010-03-17, 23:08