PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Jaki komputer do grafiki i programowania??


Jaki komputer do grafiki i programowania??

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Jaki komputer do grafiki i programowania??
Zamknięty przez: EMEK
2007-12-19, 22:41
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
ziolo666-1990
Nowicjusz


Telefon: 3310
Operator: Plus
Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 15
Wysłany: 2006-03-28, 20:17   Jaki komputer do grafiki i programowania??

a wiec tak potrzebuje kompa do programowania i obróbki grafiki jaki procek wybrac AMD czy Intel
I grafe na AGP czy PCI-E
moge wydac na kompa tak ok 3000zł piszcie prpozycje
Ostatnio zmieniony przez boss_53 2006-03-30, 21:46, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
AdSense


maciek2107 
Starszy Użytkownik


Telefon: se k508i
Operator: Era
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Sty 2005
Posty: 164
Skąd: polska
Wysłany: 2006-03-29, 15:53   

hm jak do grafiki i oprogramowanie to najlepszy procek to cyab bedzie Pentium IV 630 3GHz
do tego plyta gigabyta na chipsecie i945. 1GB ram
a te apliakcje graficzne to jak zawansowane maja byc? ale mysle ze karta rzedu radeona x800 powinna byc ok oczywiscie na PCI-E


np:)

plyta
357zl
proc
674zl
ram
338zl

dysk
275zl
cooler
79zl
karta graf
553zl
zasilacz jakis chieftec 400W ok 200zl
obudowa wg uznania ok 150zl

DVD-RW LG lub BENQ ok 180zl

z tego co zostanie zawsze warto do graficznej dozucic np do geforca 6800gs od MSI
_________________
PASJA ............i wszystko jasne:)
Gość rozumiesz?:D
^
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-03-29, 19:32   

ja bym zamienil tego P4 na wersje HT
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-03-29, 21:06   

Jesli do programowania i grafiki to raczej mac... dobrego powermaca g4 kupisz w tej cenie
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
maciek2107 
Starszy Użytkownik


Telefon: se k508i
Operator: Era
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Sty 2005
Posty: 164
Skąd: polska
Wysłany: 2006-03-29, 21:11   

nie zapomnijmy ze kazdy ma sklonnosci takze w inne strony np gry:)
_________________
PASJA ............i wszystko jasne:)
Gość rozumiesz?:D
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-03-29, 21:57   

nie kazdy :| Poza tym unixy (w tym mac) nie sa az tak uposledzone i na dzien dzisiejszy 90% nowych gier mozna odpalic...
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
maciek2107 
Starszy Użytkownik


Telefon: se k508i
Operator: Era
Pomógł: 6 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Sty 2005
Posty: 164
Skąd: polska
Wysłany: 2006-03-30, 15:56   

w sumie nigdy macami sie nie zajmowalem , ani an nich nie pracowalem to nie wiem:)
raczej wole intele:)
_________________
PASJA ............i wszystko jasne:)
Gość rozumiesz?:D
^
 
     
drewniak89 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Operator: Orange
Wiek: 28
Dołączył: 25 Mar 2006
Posty: 40
Skąd: Skawina
Wysłany: 2006-03-31, 15:47   

Do programowania to możesz mieć nawet 500 MHz a nawet mniej. Jeżeli chodzi o grafikę, to trochę więcej i przede wszystkim porządną kartę graficzną.

Pozdr :]
^
 
 
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2006-06-17, 16:36   

To zależy...

Do grafy 2D (np. Photoshop czy Gimp) to wystarcza nawet jakis procek np. PIII 1Ghz
Do programowania (np. w dosie lub konsoli linuxa) wystarcza jakiś 386)
Do grafiki wektorowej przyda sie jakaś mocna maszyna... Np. Jakiś PIV 3,2 GHz HT z technologią 64bitów i do tego jakiś GF 256/256 na PCI-E
Do programowania pod Wina czy KDE (i tym podobnych których mi się nie chce tu wymieniać) to tak samo spokojnie wystarczy ci jakiś 1GHz pod maska (czytaj. pod obudową :) )

Określ się co dokładnie chcesz robić...
_________________
Tworzenie stron internetowych Kraków to nasza pasja :)

Zapraszam! :)

Polecam też darmowe pozycjonowanie - sprawdź koniecznie oba adresy ;)
^
 
 
  Skype
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-06-17, 20:01   

a z tym programowaniem to tez glupoty gadacie... jezeli chlopak chce np. programowac ale jakis duzy projekt? Duzy projekt na slabym kompie = 2h kompilacji (duzy to taki co ma conajmniej 20-30 mega zrodel). Tak wiec ciezko okreslic... mam athlona 650 i nawet kompilacja malych projektow mnie dobija... czekac jakies 5 minut na skompilowanie od 0 calkiem malego projektu to jest masakra :|... jak juz kupujesz kompa... to kup dobrze... Intel Pentium D 3.00 (jakies 750 zeta). pod to plyta asusa z sli i obsluga ddr2 (jakies 350 zeta). do tego 2x1024 DDR2@667MHz GeIL (800 zl) zasilacz chieftecka 400W (jakies 200) i grafika gf6600 za ~400-500 zeta... takiego kompa sobie zlozysz to nie bedziesz narzekal...
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-06-17, 20:38   

naresh napisał/a:
zasilacz chieftecka 400W

brrrrr, nigdy
własnie mam takiego chiefteca i chodzi bardzo ładnie, cichutko i wogóle - do swego czasu... jak nie zaczął warczeć - trza mu było wiatraczki na lepsiejsze wymienić(na papsty, teraz to bajka)
juz lepiej jakiegoś tagana kupić bo lepsze i ciche na pewno. a jesli chodzi o programowanie to zwykle się to odbywa w porach późno nocnych/rannych :d (przynajmneij jesli chodzi o mnie) a wtedy to słychac nawet wiatrak cosie obraca <1000obr/min :]
^
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-06-18, 01:08   

co do procka brałbym jakąś dwurdzeniówke, to obecnie hit i do takich programów się to przydaje (64 bity też by było dobre, ale narazie niewiele programów obsługuje 64 bity). Grafika, tutaj polecam GF, bo jest większa kompatybilność tego modelu z programami CADowskimi itp 6600 czy 6800 obsługuja już tak samo (OpenGL2 a z radeonami nie jest tak słodko). Nie musi być super wersja ULTRA oby była dobrej firmy to można odblokować spokojnie potoki i zrobić mocniejszą wersję, obecnie tylko na PCI-E bo będziesz mieć nierozwojowego kompa (najlepsza by była NVidia Quatro firmy PNY, ale to nie ta kasa...są i takie za 11tys zł). Do grafiki przynajmniej 1GB dobrego ramu (już niekoniecznie Geil ale Twistery Twinmos'a wystarczą - oby miały radiatorki). Co jeszcze?? hmm..spory (z 160GB) HDD SATA z NCQ (sam mam baracude i jest super, odczyt jak by miała 10000RPM).

No i do takiego komputera to bym sie już postarał o zasilacz, najlepiej tagan (ale one kosztują ok 400zł) a jak taniej to Enermax (można na allegro wyrwać za 200zł), sam miałem przez jakiś czas 460W póki nie okazało się że kupiiłem uszkodzonego (nie za każdym razem się chciał włączyć). Enermaxy mają już jak Tagany kilka równoległych szyn napięcia przez co dużo stabilniej je trzymają.

No i obudowe też jakąś konketną, bo taki komputerej jednak trosze się grzeje i dobra cyrkulacja powietrza jest potrzebna, dlatego polecam jak najwięszką obudowę (sam mam taką z 5 panelami z przodu i choć jest stara i brzydka nie zamienię jej na inną), komp mi przez nią waży z 20kg ale przynajmniej może robić za stołek i nie martwię się ze się blacha powgina...

Pisałem praktycznie o grafice, czyli Photoshop, 3DS Max, Affter Efects, Premiere itp bo to do tego są potrzebne tak mocne komputery. Do samego programowania na takie projekty jakie jesteś w stanie sam napisać swobodnie wystarczył by 1GHz i 256MB ramu.
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-06-18, 10:01   

Ten intel co go polecilem to wlasnie dual core 64bit :)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
softendo 
Nowicjusz


Telefon: ef81
Operator: Heyah
Wiek: 35
Dołączył: 19 Gru 2007
Posty: 1
Wysłany: 2007-12-19, 18:38   kompilacja na platformach jedno vs multi procesor

skoro przy temacie



Z tego co oglądam ostatnio w googlach na platformach multi-procesorowych np.: płyta główna supportowana przez dwa XEONY daje o około 85% wydajności dodatkowej za dodatkowy procesor w porównaniu do płyt głównych jednoprocesorowych (pomijając już ramy, magistrale itp).

Tak więc odnieśmy się teraz do sprawy kompilacji w C++ i podobnych. Czy dzięki temu nasza kompilacja hektolitrów kodu będzie szybsza o te około 85% w przypadku gdy mamy
np dwa xeony za 1500 zł i płytkę za 1500zł (razem ok 5000zł) multiprocesorową, niż zwykły mainboard jednoprocesorowy z jakimś tam INTEL CORE DUO xxxx za 2000 zł
...?

Pytanie i zagadnienie również kieruje do ludzi którzy mają workbaze przynajmniej supportowaną przez dwa procki.

Sam planuje kupic jakąś płytę główną nawet czteroprocesorową a do tego cztery xeony średniej jakości (a to duży wydatek ok 10k zł) dlatego pytam czy wogóle ktoś się w tym oriętuje i jest w stanie powiedziec mi jak to się ima do standardowych mainboardów.

Głównie zalezy mi na przyspieszeniu kompilacji, bo ogromne pokłady zabierają sporo czasu do 30-60 sekund

pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: EMEK: 2007-12-19, 22:41 ]
Patrz na daty, to sprzed 1,5 roku!
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Prezent dla dziewczyny - jaki prezent? lukaczmarek Co wybrać? 21 2010-09-06, 09:57
Brak nowych postów Jaki laptop wybrać pawcyk Co wybrać? 9 2011-02-01, 19:59
Brak nowych postów jaki net stacjonarny? arsjan Internet 18 2011-02-16, 14:44
Brak nowych postów Dysk zewnętrzny jaki jest najlepszej ... Sorvino Hardware 3 2013-01-31, 16:04
Brak nowych postów Jaki box (program) zakupić? beeniek BB5 1 2013-12-27, 15:46