PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Nie działający komputer - chyba karta graficzna


Nie działający komputer - chyba karta graficzna

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Nie działający komputer - chyba karta graficzna
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-09-28, 10:36   Nie działający komputer - chyba karta graficzna

Komputer sie uruchamia jednak po jakimś czasie (różnym, nie ma żadnej zależności) obraz mignie (jakby dłuższe odświeżenie) i komp jest zwieszony a na obraz jest zniekształcony. Druga wersja początek ten sam a obraz miga. Komp po tym nie reaguje prawie na nic (oprócz resetu) a czasem sam sie wyłącza. To jest wina karty czy może byc innego podzespołu.
Podczas instalacji Windowsa po tym jak zaczął instalować urządzenia skrzakował się obraz ale komp się nie zawiesił. Karta RIVA TNT 2.
I jeszcze przy uruchamianiu pokazuje komunikat: unknow flash type.
Na marginesie: komp działał w miarę ok (nie widział dysku czasami ale po dociśnięciu taśmy wróciło do normy), problem pojawił się po tym jak znajoma przenosiła.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
AdSense


seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-28, 13:10   

sundance_kid, mi też przed tym jak ma się ładować Winda to pisze unkown flash type, a co do grafiki to nie masz możliwośći sprawdzenia na innej? Ja miałem lekko podobny problem to motherboard poszedł do wymiany...
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-09-28, 15:10   

Podaj reszte konfiguracji kompa...
^
 
 
     
Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2006-09-29, 18:57   

ja miałem podobne problemy to sie okazało że grafika do wymiany
^
 
 
 
     
n0rbi666 
Wie co mówi



Telefon: S65
Operator: Plus
Pomógł: 7 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 382
Skąd: Krakow
Wysłany: 2006-09-29, 21:19   

Jeżeli stało sie to po przenoszeniu kompa - to radzę rozłożyć go całkowicie, wyczyścić wszystkie karty rozszerzeń (sloty na płycie też) + procka (można od razu posmarować go pastą termoprzewodzącą), złożyć, zrobić clear cmos.
Jeżeli nie ruszy - sprawdzić kartę grafiki, ew zasilacz.
_________________
I am the Left Hand of Darkness
I am the Right Hand of Light
I am the Lurker of the Twilight
I am the Mist of the Dawn
^
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-09-30, 10:26   

n0rbi666 napisał/a:
Jeżeli stało sie to po przenoszeniu kompa - to radzę rozłożyć go całkowicie, wyczyścić wszystkie karty rozszerzeń (sloty na płycie też) + procka (można od razu posmarować go pastą termoprzewodzącą), złożyć, zrobić clear cmos.
Jeżeli nie ruszy - sprawdzić kartę grafiki, ew zasilacz.

Komputer rusza tylko się zwiesza na amen. A już go czyściłam.
riger podam w najbliższym czasie dokładną konfiguracje. Bo teraz włącza się na minutę i zawiesza po najmniejszej czynności. Nawet w Mój komputer nie mogę wejść.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-09-30, 11:32   

Odpalenie systemu nie jest konieczne do sprawdzenia konfiguracji... :|
^
 
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-09-30, 14:22   

riger napisał/a:
Odpalenie systemu nie jest konieczne do sprawdzenia konfiguracji... :|

Wiem ale jestem leniwa i wolę żeby coś to za mnie zrobiło. Póki co to pamiętam tylko procek, RAM i grafikę.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-09-30, 14:25   

No to podaj chociaz model zasilacza i sprawdz czy na plycie nie ma wybrzuszonych kondziorow (kondensatorow)
^
 
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-10-02, 16:58   

Nie miałam dostepu do tego kompa przez ostatni czas wiec dlatego teraz dopiero piszę:
Zasilacz: Rubikon 300W 250X1 (dalsze dane spisywać??)
MB: Płyta główna ECS K7VZA rev. 3.0 - Socket A
RAM: 256 (chyba), no name, dwie kości
Procek Duron 1,2
Dysk Maxtor 40 GB
Karta graficzna: RIVA TNT 2
Plus karta telewizyjna
Zapomniałam o czymś?
Komp ma dwa wentylatory.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-10-04, 15:37   

Cytat:
Płyta główna ECS K7VZA rev. 3.0 - Socket A

Przy tej płycie i Duronie stawiam na zasilacz dobijany przez płyte (oceń stan kondensatorów na płycie, jeśli lekko napuchnięte i wybrzuszone.. to to jest powodem, wtedy najczęściej wymiana płyty albo wymiana kondensatorów) Już pare razy to przerabiałem w komputerami znajomych.
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-10-04, 17:01   

Tutaj trzeba wymienic zasilacz, a nie jechac na pseudo codegen'ie :/
^
 
 
     
n0rbi666 
Wie co mówi



Telefon: S65
Operator: Plus
Pomógł: 7 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 382
Skąd: Krakow
Wysłany: 2006-10-05, 13:47   

sundance_kid, sprawdź jeszcze ten procek - czy nie jest ukruszony, posmaruj pastą termoprzewodzącą (koniecznie ! ) i czy radiator dobrze siedzi (kiedyś miałem jazdy z instalacją win XP, okazało się - że radiator był od socket 370 i nie siedział jak trzeba na socket a ... )
No i tak jak koledzy radzą - kondensatory, czy nie są napuchnięte/wylane, no i zasilacz... (chociaż duron 1.2GHz nie powinien tak dobijać zasilacza, jednak to codegen)
_________________
I am the Left Hand of Darkness
I am the Right Hand of Light
I am the Lurker of the Twilight
I am the Mist of the Dawn
^
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-10-05, 19:09   

Płyta wygląda ok.
Wszystko działało do momentu koleżanka go nie przenosiła. Tzn do konca nie wiadomo co się z nim działo bo komp został z siostrą kumpeli a ta twierdzi, że nic z nim nie robiła. Tylko komp zmienił pokój.
Jak wrócę do domu to zrobie film z zachowania kompa, bo to będzie bardziej obrazowe może niż moje opisy.

[ Dodano: 2006-10-30, 20:50 ]
Nadal tego kompa nie zrobiłam. Wykluczyłam zasilacz i wirusa. Wiem, że taśma jest do wymiany.
Zauważyłam jedną rzecz: wyjełam grafikę, niby Riva 2, Tylko na karcie nie ma żadnych oznaczeń, jedynie naklejka Fijutsu Siemens. O co biega??
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Po wgraniu nowego softu Karta Pamięci... Dombia SW 3 2010-11-23, 21:33
Brak nowych postów Karta Telewizyjna Grageer Hardware 1 2011-02-27, 09:35
Brak nowych postów [Nokia 6151] Nie działający przycisk ... coby BB5 5 2011-03-04, 16:15
Brak nowych postów Karta pamięci damian550 LG 0 2011-05-01, 16:04
Brak nowych postów TSMC i ARM mają już w pełni działając... Sorvino Hardware 0 2013-04-07, 10:25