PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Problem z dyskiem twardym i napięciem


Problem z dyskiem twardym i napięciem

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Problem z dyskiem twardym i napięciem
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-10-21, 09:39   Problem z dyskiem twardym i napięciem

Myśle że to wina zasilacza ale najpierw przedstawie mój problem bo może to być coś jeszcze. Mam dwa dyski twarde w kompie na jednym winda a na drugim linux, i brat sobie gra w COD na windzie i nagle drugi dysk (z linuxem) wyłącza sie a potem zachowuje sie jak przy restarcie, potem myszke ścina i reset. No to narazie odłączyłem ten dysk z Linuxem i działam na samej windzie. Jeżeli odłącze wszystkie nośniki i sprawdzam napięcie w biosie to zamiast 12V jest 15-16V i słychać piszczenie z płyty głownej, to samo piszczenie jest przy normalnym starcie komputera z wszystkimi nośnikami tylko że trwa ok. 0,5 sekundy. Mam też problem z pamięcią, tzn. niby jest uszkodzona ale potraktowałem memtestem i nie wykrył nieprawidłowości i jeszcze jedno czy przez to za wysokie napięcie mogły się pojawić badsectory na dysku?? bo po ostatnim skanowaniu dysku z windą (czyli tego normalnie działającego) jest tam 32kb Badów i nie da sie tego naprawić nawet hddregeneratorem:/
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-10-21, 09:58   

to może być wina zasilacza, lub kondensatorów na mainboardzie. Sprawdź czy nie są powybrzuszane. Jeśli chodzi o ten pisk to jestem prawie pewien że to kondenasator.
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-10-21, 10:34   

Jakie mobo, jaka zasilka? Wrozka ma dzisiaj wolne... Te napiecia z BIOS'a sa gowno warte, sprawdz mierniiem. Wogole to ile jest tych piskow, ten jeden przez 0,5s oznacza ze wszystko ok.
^
 
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-10-21, 13:53   

kondziorki są ok ale to nie są piski z głośniczka tylko z cewki raczej, bez urządzeń piszczy bez przerwy (jest to takie troche niższe piszczenie jak trafo w TV- takie bardziej słyszalne)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2006-10-27, 20:16   

ja mam podobny problem i tez nie wiem czy to wina zasilacza czy plyty. Mam dysk 160Gb i co jakis czas strzela, czasami nie chce sie wlaczyc, oczywisice bady. Zanim mialem 160 to mialem "samsunga"40 i to samo strzelal czasami bady(2 razy byl na gwarancji-za kazdym razem to samo) juz myslalem ze daja mi jakies felere, ale z tym 160 tez mam to samo nei wiem co to moze byc czasami jest uciazliwe ale da sie do tego przyzwyczaic. Aha ostatnio podczasa wymiany wiatraka zauwazylem dziwny osad na jedny kondzie wyczyscilem i komp nie chcial sie wlaczyc(bios dlugo pikal) ale za ktoryms razem sie wlaczyl. Jezeli kto bylby w stanie powiedziec czego to wina to dzieki wielkie
Ostatnio zmieniony przez boss_53 2006-10-28, 08:36, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-10-28, 11:30   

wymień tego kondziora
Wymieniłem twardziela i zasilacz na mocniejszy i wszystko działa:)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów nokia 3310 problem przy flashowaniu :/ bastek156 DCT-3 3 2014-04-05, 18:58
Brak nowych postów galaxy s3 problem z dźwiękiem na słuc... Rambo3 Samsung 0 2014-07-22, 00:15
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 10:54
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 06:52