PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Problem z odpaleniem komputera


Problem z odpaleniem komputera

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Problem z odpaleniem komputera
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
  Wysłany: 2006-06-14, 14:54   Problem z odpaleniem komputera

Problem mam następujący:
Kiedy włączam kompa monitor (sprawny) nie odpowiada. Jest tak jakby w stanie uśpienia. Komputer nie wydaje dźwięku przy włączaniu. Po wyciągnięciu pamięci nie słychać sygnału. Kiedy komputer stał chwile (1 dzień) i włączyłem go następnego dnia to się włączył (był sygnał przy starcie i zaczął ładować system) po resecie już nie ruszył. Wymieniłem baterię od biosu na new i nic to nie dało. Wszystko się świeci tak jak ma być, wentylatory się kręcą zasilacz jest ok. Nie mam pomysłu co to może być. PLIZ HEL!!!
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
AdSense


riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-14, 15:41   

No to albo padl Ci port AGP albo karta graficzna...
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-14, 16:35   

Skoro komp nie pika przy włączeniu to nie wstaje... Gdyby chodziło o grafike/AGP to by 4 razy piknął ale Windows by się normalnie zaczął ładować. Z tego wynika że twoja płyta główna jest DEAD. Na początek obejrz czy kondesatory na płycie głównej są zdrowe.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-14, 16:37   

Taa...tylko ze tam niekoniecznie musi byc kosc AWARD'a bo wydaje mi sie ze na innych nie pika gdy jest blad grafy choc moge sie mylic. BTW. on pika tylko wtedy gdy grafa jest uwalona a nie port AGP...
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-14, 16:38   

A skoro po wyjęciu RAMu też nie pika to na 100% płyta główna. A speaker jest podłączony? Ja miałem płytke K7S5A i PRZYPALIłŁEM tam AGP tzn. tylko niektóre grafiki akceptował. Jak wsadzałem grafe która działała a której nie akceptował to pikał. A na tej płycie jest BIOS AMI. W Phoenixie też mi zawsze pikał. Ale skoro na RAM nie pika to jest juz zima z tą płytą główną.
^
 
  Skype
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2006-06-14, 18:17   

1. Obejrzyj plyte czy nie ma zadnych widocznych uszkodzen
2. Obejrzyj procesor pod tym samym katem
3. Sprawdz czy radiator na procesorze jest dobrze dopasowany itp.
4. Sprobuj odpailic kompa bez zadnych podzespolow (tylko zasilacz, proc, radiator na proceszorze i plyta glowna), jak nie piknie i nic sie nie kopci to mozesz zaryzykowac i poszukac gdzies kogos z podobym kompem i sprawdzic u niego proc/plyte...
_________________
Tworzenie stron internetowych Kraków to nasza pasja :)

Zapraszam! :)

Polecam też darmowe pozycjonowanie - sprawdź koniecznie oba adresy ;)
^
 
 
  Skype
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-06-14, 21:20   

ale on się czasami włącza. Dzisiaj udało mi się nawet system włączyś tylko się zresetował po jakimś czasie. Procesor jest ok. Mam tego kompa już ok 6 lat i nigdy nic nie był grzebany. Poleżał w pudle przez 2 lata i jak go wyjąłem to takie coś się działo ale potem ustało. Włożyłem znowu w pudło a po wyciągnięciu to samo się zaczęło dziać tylko że bardzo trudno go teraz odpalić. Wcześniej szybciej zaskakiwał. Spróbuje go rozłozyć na części pierwsze , przeczyścić i przedmuchać płytę z kompresora. Może pomoże :/ ....
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
bamc 
Wie co mówi


Telefon: komórkowy
Operator: Plus
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 20 Lip 2004
Posty: 415
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-06-14, 23:12   

moze zasilacz pada ?
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-06-15, 09:56   

kiedys dawalem, daje jeszcze raz.

proponuje wyjac karte graficzna, przeczyscic styki i wsadzic spowrotem.
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-06-15, 12:23   

Rozłożyłem go całego jak się tylko dało, odkurzyłem, przedmuchałem z kompresora, wymłem styki złożyłem i ruszył. Jak dotąd uruchomił się 10 razy pod rząd więc jest dobrze. Znalazłem nawet jedną usterkę. Taśma do dysku była uszkodzona. Nasuwa się więc pytanie "Czy to mogła być przyczyna tego zawiasu?"
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-06-15, 12:34   

Wladimir, mogła i bardzo mozliwe ze to ona powodowała ten bład
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-06-15, 22:01   

a w jaki sposób była uszkodzona? pourywane kabelki na taśmie? jeżeli tak to mogło sie coś zewrzeć i powodować te wszystkie problemy, jednak chyba najbardziej prawdopodone jest to żę powodował to kurz i gdzieniegdzie (z powodu starośći) brak styku. Ale jak działa to niech działa jak najdłużej :)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-16, 04:22   

Tak ta taśma mogła być przyczyną. Nie raz miałem takie taśmy które po podłączeniu do płyty głównej (nie trzeba było nawet żdnego napędu podłączać) komp nie wstawał. Taśmy były wizualnie sprawne zadnego zwarcia a o co chodziło to już ja nie wiem. A tak dodatkowo : wie ktoś co oznaczają takie piknięcia na biosie phoenixa (na tym co na pulpicie sam robił się skrót do pnoenix net): 1długi 2krótke 1długi tu nie chodzi o grafe (patrzyłem na PCI) BIOS również nie przechodzi dalej (tak jak to jest jak grafy nie ma). Co prawda na tej płycie mi nie żależy wczoraj wsadziłem sobie nową ale na wszelki wypadek mogła by działać.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2006-06-17, 15:49   

Ja myśle że z taśmą racji nie macie...

Gdyby to była taśma to albo by wogole nie zaskakiwal, albo by był problem z odczytam z dysku...

Moj blad ze zapomniałem napisać za pierwszysm razem o przeczyszczeniu go... Komputer dobrze raz na jakiś czas przewietrzyć i potem wraca do stabilności...

Taśma kosztuje 8-10 zł, a żeby się przsekonać że to nie taśma spróbuj ja wsadzić ponownie i odpalić jeszcze raz...
_________________
Tworzenie stron internetowych Kraków to nasza pasja :)

Zapraszam! :)

Polecam też darmowe pozycjonowanie - sprawdź koniecznie oba adresy ;)
^
 
 
  Skype
     
Wladimir 
Starszy Użytkownik
Władza dla ludu ...



Telefon: 6600 +3330
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 31
Dołączył: 20 Sie 2005
Posty: 176
Skąd: Ze wschodu
Wysłany: 2006-06-17, 21:39   

Tylko że komp nie był wcale taki brudny i to mnie zaskoczyło.
bercik12345 rozpadła się środkowa wtyczka. Nie wiem czy się coś pozwierało bo się nie przyglądałem. Jak dotąd komp chodzi bez żadnego zawiasu.
_________________
"Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."

Gość jeśli nam pomożesz to sądzę że ten cel który sobie zdeklarowaliśmy uda nam się wspólnymi siłami osiągnąć... To jak towarzyszu? Pomożecie?...
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów nokia 3310 problem przy flashowaniu :/ bastek156 DCT-3 3 2014-04-05, 19:58
Brak nowych postów galaxy s3 problem z dźwiękiem na słuc... Rambo3 Samsung 0 2014-07-22, 01:15
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 11:54
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 07:52