PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Problem z połączeniem [komputer-telefon]


Problem z połączeniem [komputer-telefon]

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Problem z połączeniem [komputer-telefon]
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
antiroot 
Nowicjusz



Telefon: my501X
Operator: Plus
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 08 Maj 2005
Posty: 18
Skąd: Głogów
  Wysłany: 2005-05-08, 23:41   Problem z połączeniem [komputer-telefon]

Jak pisza we wszystkich poradnikach "wystarczy podpiac kabel M2BUS pod port COM1 i podlaczyc do telefonu, a juz bedzie mozna zczytac informacje z telefonu i operowac na nim".

A jeśli w moim przypadku to nie zadzialalo? Podloczylem wszystko, odpalilem NokTool 1.8 dałem "Read phone info" i wyswietlilo mi sie w pasku statusu programu "Check mbus kable" a nastepnie "Failed to initialyse local mode". Niby porty działaja [wedlug windowsa 2000 SP4]. Probowalem i COM1 i COM2, zmienialem ustawienia w BIOS'ie, probowalem nawet uzyc innego telefonu. Na prozno - czaly czas "Failed to initialyse local mode".

Kabel jest nowiutki, funkiel-nówka-nieśmigany. Nie wiem w czym leży problem: z kablem, z komputerem, czy z systemem, ale wiem za to w czy lezy problem mojej frustracji :(.

Czy ktoś może wie o co chodzi w przypadku mojego problemu??
^
 
 
     
AdSense


riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2005-05-09, 06:32   

A fona masz wogole wlaczonego?
^
 
 
     
antiroot 
Nowicjusz



Telefon: my501X
Operator: Plus
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 08 Maj 2005
Posty: 18
Skąd: Głogów
Wysłany: 2005-05-09, 21:38   

No oczywiście - telefon był włączony - aż taki głupi to ja nie jestem ;)
^
 
 
     
fijar 
Wie co mówi
Uczę się



Telefon: nokia
Operator: Plus
Pomógł: 28 razy
Wiek: 29
Dołączył: 28 Sie 2004
Posty: 420
Skąd: Stalowa Wola
Wysłany: 2005-05-10, 05:42   

antiroot, sprawdź najpierw czy kabel wogóle jest dobry. Sprawdź go programem linktest, następnie najlepiej spróbuj na in nym kompie, najlepiej z windowsem 98 lub xp z userportem i odpowiednimi ustawieniami BIOSU, o których już napewno gdzieś tu pisałem;)
_________________
GSM to Nasza PASJA
^
 
     
antiroot 
Nowicjusz



Telefon: my501X
Operator: Plus
Pomógł: 1 raz
Wiek: 28
Dołączył: 08 Maj 2005
Posty: 18
Skąd: Głogów
Wysłany: 2005-05-10, 14:26   

Kabel jest sprawny bo jego druga funkcja (bo mam combo M2BUS i FBUS) czyli FBUS dziala poprawnie (sprawdzalem 7LMLinkTest - M2BUS[0%], FBUS[100%]). Wiec jesli pracuje na systemie o jadrze NT musze uzywac UserPort. Dlatego narazie nie pozostaje mi nic innego jak zabawa warosciami w UserPort i w BIOSie, az do pojutrza kiedy pojde do kumpla z win98 :)
^
 
 
     
piotrus_taki 
Nowicjusz



Telefon: 5510 8210
Operator: Orange
Wiek: 30
Dołączył: 15 Lip 2005
Posty: 43
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2005-07-25, 16:22   

ja mam ten sam problem, może ktoś wie jak to zrobic?
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-07-25, 16:56   

hmm userport chyba sprawuje sie tylko przy portach LPT do comów chyba nie jest wymagany
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
plq 
Wie co mówi
..:: PasjaGSM ::..



Telefon: 3310 6100
Operator: Orange
Pomógł: 10 razy
Wiek: 32
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 490
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2005-07-25, 21:27   

ja mam to samo :) juz kiedys gdzies pisalem jak rozwiazuj ten problem ale powtorze jeszcze raz :] otorz moja technika polega na tym ze odpalam jednoczesnie nok tool'a i logo menagera... wylaczam lm i klikam szybko na ktoras opcje nok tool'a :) u mnie dziala w 100% :) bez tego triku nok tool ani zaden inny program tego typu n chodzi :/ sprwdzcie to i napiszcie jak poszlo :]
_________________
"nasze zycie bedzie jak poemat... trzeba tylko znalezc dobry temat" :P
^
 
 
     
fredy1 
Nowicjusz



Telefon: -
Operator: Plus
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Lip 2005
Posty: 45
Skąd: Wielkopolskie
Wysłany: 2005-07-26, 13:45   

chłopaki weźcie sobie wyłączcie program antywirusowy i firewalla jak korzystacie z takiego oprogramowania albo wyłączcie service packi w winXP czy w WIN2K i wtedy bedzie po problemie aha porty w biosie na auto i pozatym musicie parlarelt port czy cuś w tym stylu w biosie przestawic na ECP+EPP i bedzie gitarka ja mialem ten sam problem i teraz dziala i smiga wszystko szyszunia USER PORTA tez sie uzywa jezeli chodzi o win2k czy winXP pozdrawiam :):)
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów galaxy s3 problem z dźwiękiem na słuc... Rambo3 Samsung 0 2014-07-22, 00:15
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 10:54
Brak nowych postów Coś co telefon mi przytrzyma jakubbb Elektronika i inne 0 2015-07-22, 20:55
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 06:52