PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [Problem]Dysk Maxtor 40GB RPM 5400


[Problem]Dysk Maxtor 40GB RPM 5400

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » [Problem]Dysk Maxtor 40GB RPM 5400
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Scull 
Starszy Użytkownik
Mówi Co Wie


Telefon: N7650
Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 198
Skąd: Łaszczów
Wysłany: 2004-05-21, 21:59   [Problem]Dysk Maxtor 40GB RPM 5400

Witam.
Mam juz drugi taki dysk. Sytuacja wygląda tak. ... Zawiesza sie komp. Po resecie BIOS dysk znajduje, lecz potem nic na nim ... Acronis ani Partition Magic go nei widzi ... zaden Linuch ani Winda też. A BIOS znajduje go jako MAXTOR PROXIMUS albo MAXTOR ROMULUS. Wczensiej byly jakies cyferki a teraz tylko ta nazwa. Wiecie może, czy to jakis wirus dyskowy czy cos takiego? Dyski mozna wyrzucic, czy jeszcze da sie je uratowac?
_________________
Metal is forever in every single matter...
^
 
 
     
AdSense


chmuri 
Nowicjusz



Telefon: sam j700
Operator: Era
Wiek: 31
Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 33
Skąd: -=Wrocław=-
Wysłany: 2004-05-22, 21:34   

Po pierwsze jaką masz konfiguracje sprzętową bo nie wiem czy nie będzie konieczna aktualizacja biosu... jesli dysk znajdzie to przeleć skandiskiem i zobacz czy nie ma uszkodzonego BOOT SECTORA i wogóle czy ma jakieś BADY( BAD SECTROY).Mój ziomek ma tak procesor 333 mhz podłancza dysk 2.5gb i 40 gb bios go nie widzi ale winxp tak i z niego kożysta normalnie dlatego sprawdź czy Ci tak pujdzie... bo tez tak może być przyczyna. :arrow: Pozdro i NaRqS
_________________
<<<Co tu pisać to jest forum z pasją....:DD>>
^
 
 
     
Scull 
Starszy Użytkownik
Mówi Co Wie


Telefon: N7650
Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 198
Skąd: Łaszczów
Wysłany: 2004-05-22, 22:24   

BIOS wykrywa dysk ... ale nic z niego nie chce ruszyc. Te dyski sprawdzalem w 4 komputerach ... we wszystkich znajduje go jako: MAXTOR ROMULUS. Nie ma jak go przeskanowac, bo NIC go nie wykrywa. BTW. jesli BIOS dysku nie wykryje, to w jaki sposob moze go windziec XP?
_________________
Metal is forever in every single matter...
^
 
 
     
chmuri 
Nowicjusz



Telefon: sam j700
Operator: Era
Wiek: 31
Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 33
Skąd: -=Wrocław=-
Wysłany: 2004-05-23, 14:40   

To są tajniki wtajemniczonych szklarzy w ten kunszt..:D Mozesz mi go wysłac jak nic nie wykombinujesz,to widocznie wada knsturktywna, też tak czasem bywa... pokombinuj może akurat coś wymyślisz.Pozdro
_________________
<<<Co tu pisać to jest forum z pasją....:DD>>
^
 
 
     
Scull 
Starszy Użytkownik
Mówi Co Wie


Telefon: N7650
Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 198
Skąd: Łaszczów
Wysłany: 2004-05-23, 21:08   

Kombinuje kombinuje i nic ... pewnie zapłace stufke i dam znajomemu gosciowi w hurtowni ;) ... poleci na gwarancji ... Najdziwniejsz jest to, ze 2 dyski nieznających sie ludzi padlo w identyczny sposob 2 dni po sobie!
_________________
Metal is forever in every single matter...
^
 
 
     
Piotrek 



Telefon: K750i
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 1889
Skąd: Poznań
Wysłany: 2004-05-23, 21:23   

To by wskazywało na jakiegoś robaka albo vira :/
_________________
Płodni.com - Płodzimy kuszące pomysły,
PrzerwaNaReklame.pl - poczytaj o najlepszych światowych kampaniach reklamowych.
^
  Skype
     
Scull 
Starszy Użytkownik
Mówi Co Wie


Telefon: N7650
Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 198
Skąd: Łaszczów
Wysłany: 2004-05-24, 13:41   

No wlasnie ... ale nic nie znalazłem o takim virze. Na obu kompach byl Norton Antyvir 2004 zawsze aktualizowany! Znalazłem gdzies, ze gosc wymienił elektronike i ruszył ... czyli pewnie siedzi cos w BIOSie dysku i rozwala wszystko :cry:
_________________
Metal is forever in every single matter...
^
 
 
     
Nerverofon 
Starszy Użytkownik



Telefon: k750i,
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Cze 2004
Posty: 199
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2004-07-03, 14:06   

jeśli chcesz abny sprawdzić ten dysk pod win XP to zrób tak: załatw kompa z winem XP(możesz isć do znajomego) , po załączeniu XP-ka podpinasz dysk,dajesz panel sterowania i dodaj nowy sprzęt i pozwól aby win poszukał plug&plajów i maszkoło 70% prawdopodobności że Ci go wykryje i spróbujesz go przeskanowac z pod win'a
_________________
dziewczyny,podmywajcie sie ,bo nie znacie dnia ani godziny....:D
^
 
 
     
Scull 
Starszy Użytkownik
Mówi Co Wie


Telefon: N7650
Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 198
Skąd: Łaszczów
Wysłany: 2004-07-04, 14:48   

podpinam dysk przy wlaczanym systemie? ja slyszalem, ze tak mozna SCSI robic ... ale zeby zwykle ATA?
_________________
Metal is forever in every single matter...
^
 
 
     
Nerverofon 
Starszy Użytkownik



Telefon: k750i,
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Cze 2004
Posty: 199
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2004-07-04, 22:01   

no właśnie tak robisz przy włąćzonym systemie i podpinasz jako primary slave albo secondary slave i postępujeszz wg. wcześniejszego opisu. I nie ma zależnoście czy jest to ATA czy SCSI bo i to i to już podpinałem podczas gdy winXP chodził już (tak z czystego lenistwa i przez to ze nie chciało mi sie wyłączać kompa)
_________________
dziewczyny,podmywajcie sie ,bo nie znacie dnia ani godziny....:D
^
 
 
     
Herkules 
Nowicjusz



Wiek: 28
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 1
Skąd: Rybnik
Wysłany: 2004-08-18, 09:33   

Nerverofon napisał/a:
no właśnie tak robisz przy włąćzonym systemie

Włączonym systemie? Przecież to killer dla kompa.
Nerverofon napisał/a:

(tak z czystego lenistwa i przez to ze nie chciało mi sie wyłączać kompa)

I komp ci jak narazie chodzi, ale ja nie polecam tego, teraz jestes leniwy a jak sie kompe zepsuje będziesz żałował.
^
 
 
     
SZKOD[nick] 
Nowicjusz


Dołączyła: 17 Sie 2004
Posty: 3
Skąd: UNDERGROUND
Wysłany: 2004-08-18, 12:28   

co to tam bylo... nie chce mi sie cytowac

dysk nie ma wlasnego bios'u

owszem dysk mozna podlaczyc i odlaczyc w kazdej chwili ale na wlasna odpowiedzialnosc

skoro bios go wykrywa to jest ok... wlacz albo wylacz opcje SMART, moze to wadzi... moze pierwszy dysk jest ustawiony na single master... ATA zgadza sie z tym na plycie? jak nie to kup kontroler do hdd... ten dysk jest pusty? fdisk no chyba ze go nie wykryje... podlacz ten dysk bez zadnego innego... jest tyle mozliwosci a nie napisales co juz probowales...
^
 
 
     
Arab 
Nowicjusz


Telefon: 3100
Operator: Orange
Dołączył: 21 Sie 2004
Posty: 49
Skąd: Zabrze
Wysłany: 2004-08-21, 22:21   

ja bym jeszcze poprobowal zabawy z podpinaniem i odpinaniem jak pisal SZKOD[nick]. posprawdzaj, czy ma wszystkie nozki na zlaczu, mozesz jeszcze obczaic inna tasme. ja tak mialem na tasmie ata100, ze moj stary hdd korkowal na niej, a na ata chyba 66 dzialal normalnie, ale watpie zeby to tasma byla skoro na roznych kompach bylo sprawdzane. co do wpinania i wypinania "w czasie jazdy" to raczej nie razde, bo za ktoryms razem go zabijesz :P takie nagle kopy napiecia nie robia dobrze takim urzadzeniam jak hdd... mozesz jeszcze zobaczyc czy najnowszy partition magic go widzi i jak zobaczy, to mozesz go poskanowac na obecnosc badow i jak je znajdzie, to po prostu zaznacz ten obszar dysku jako wolna przestrzen bez zadnej partycji i moze da rady. probuj. moze cos pomoze. to tyle com chcial rzec. elo
^
 
     
PluCiorX 
Starszy Użytkownik
L4 Enginieere



Telefon: rm-159
Operator: Vodafone
Wiek: 32
Dołączył: 23 Sie 2004
Posty: 137
Skąd: MPRC-CREWE
Wysłany: 2004-08-23, 23:12   

SZKOD[nick],
mylisz sie dyski maja biosy (tak samo jak CD-R) ja bym polecił poprostu poszukac nowszego na stronie producenta i wgrac go.
pozatym poczytaj to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35765.html i uzywaj google.pl
_________________
< bb5 Killer >
^
 
 
     
SZKOD[nick] 
Nowicjusz


Dołączyła: 17 Sie 2004
Posty: 3
Skąd: UNDERGROUND
Wysłany: 2004-08-24, 08:18   

a nie wiedzialam, potwierdzil mi to tez kolega, zwracam honor :D sprzetem interesowalam sie do 2001 roku i nie wiedzialam o tym do tej pory :)
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów nokia 3310 problem przy flashowaniu :/ bastek156 DCT-3 3 2014-04-05, 18:58
Brak nowych postów galaxy s3 problem z dźwiękiem na słuc... Rambo3 Samsung 0 2014-07-22, 00:15
Brak nowych postów Ginger dla Tychów - problem marta_g Ginger 0 2015-02-19, 12:49
Brak nowych postów Problem z softem do LG l5 E610 Linksiq LG 5 2015-07-02, 10:54
Brak nowych postów Recovering from your hair loss problem Ninabeauty Nokia 0 2016-05-13, 06:52