PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Problemy z ramem (P III)


Problemy z ramem (P III)

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Problemy z ramem (P III)
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-04-15, 16:32   Problemy z ramem (P III)

kolejna próba wgrywania windowsa xp się nie powiodła, moja cierpliwość powoli się kończy... a problem jest taki:wgrywa się system(nigdy nie dochodzi do prawidłowego trybu graficznego wszystkie błedy to tylko w dosowej części instalacji) i najczęściej podczas kopiowania wywala błąd że nie można czytać jakiegoś pliku. Wielokrotnie się z tym spotkałem i wiem że coś musi być z ramem:) Przeczyściłem całego pc-ta i dalej to samo, zamieniałem miejscami pamięci-dalej to samo, wkładałem po jednej (do 1 slotu albo 2)-wciąż to samo, mam płytke z ubuntu a na niej oryginalnie wgrany jest memtest więc uruchomiłem i też wywala błędy... Są to 2 ramy, jedna ma 128Mb a druga 64Mb. Czy to raczej wina pamięci czy jakiegoś innego podzespołu?
Z góry dziękuję za pomoc:)

PS.
Jak nie wytrzymam to komputer poleci przez okno:P
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
AdSense


seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-15, 17:33   

bercik12345, chyba kontroler pamięci na płycie jest padnięty, bo dziwne aby oby da moduły był niesprawne :?:
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-04-15, 18:12   

kontroler? mostek północny?:/ poszukam chyba kogoś żeby przetestował mi te ramy...
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-04-15, 23:44   

bercik12345, te ramy mogą chodzić na innym kompie - ja tak miałem. Jakie to ramy jednostronne czy dwustronne ? Spróbuj jeszcze zwolnić ich w BIOSie jeśli są przyśpieszone cykle. W moim starym pececie PII właśnie tak było. Pewnie płyta na VIA ?
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-16, 12:46   

bercik12345, a może prędkość ramu w BIOSie jest na 133 a Ty masz na magistrali 100?
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-04-16, 15:35   

No płta na VIA zgadłeś;) a jeden ram jest dwustronny a jeden jednostronny. FSB jest 100MHz.
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-04-16, 19:42   

bercik12345, ok a CAS Latency jakie jest 3 czy 2 ?
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-04-16, 19:51   

było na 3, przestawiłem na 2 i testuje jeszcze raz
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-16, 19:52   

z tego co wiem to powinno być na 3 - bo ustawienie na 2 to szybsze timingi, choć mogę sie mylić.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-04-16, 20:08   

no ustawiłem na 2 zamiast 3, bios wywalił że powinno być 3 ale zostawiłem przy 2 i sprawdziłem memtestem i znowu wywaliło:/ testuje ok. 9 minut dobrze a potem błąd...
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-04-16, 20:29   

bercik12345, no myslałem ze miałes 2. To samo miałem ja na goodramach i jak je wymieniłem na inne to było ok. Co ciekawe te niby wadliwe rama do dziś chodzą na innym kompie, a umnie też memtest wywalał blędy.

Zabawne by było jeśeli byś miał jeszcze procek na przelotce z Socket 478 na Slot1 bo ja tak miałem i to był PIII 1Ghz. :)
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-04-17, 15:08   

procek jest zwykły:P celeron 1GHz 128kb cache i fsb 100:P przynajmniej tak pisze na procku, siedzi w przejściówce, a gniazdo na tej przejściówce to fcpga 370;)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-04-17, 21:02   

bercik12345, sory właśnie miałem na myśli fcpga, czyli dokładnie to napisałeś.
Więc stwierdzam że chyba te typy tak mają. Identyczny sprzęt jak moj stary i to samo się działo. Nie jestem teraz pewien czy te problemy z pamięcią nie powodowne były pośrednio przez procesor na przejściówce.
^
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2007-04-17, 21:16   

Najgorsze jest to że kiedyś jak się kilka razy poprzekładało te kości to jakoś działało (chociaż wyskakiwał czasem BSOD)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2007-04-19, 08:48   

Wy piszecie o wiekszym problemie tymczasem jak naprawiałam komputer znajomej to przyczyną takiego zachowania była zepsuta taśma.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów K810i - problemy po wgraniu dodatków xkamilx05 Sony Ericsson 5 2010-01-15, 19:59
Brak nowych postów SPV m3000 problemy kuba4485 Inni Producenci 0 2010-01-31, 21:42
Brak nowych postów N95- Poważne problemy przy odzyskaniu... b4ndzior BB5 4 2010-10-25, 10:26
Brak nowych postów Świeżo Kupiona Nokia i od razu proble... abduls BB5 4 2011-03-04, 21:22
Brak nowych postów Poważne problemy z nokią 6280 NokiaOwner25 BB5 2 2011-03-12, 13:39