PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > router a udostepnianie/rozdzielanie lacza


router a udostepnianie/rozdzielanie lacza

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » router a udostepnianie/rozdzielanie lacza
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
alberthus 
Nowicjusz
homo econometricus



Telefon: SE T68i
Operator: Plus
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 64
Skąd: Breslau
  Wysłany: 2006-01-17, 22:27   router a udostepnianie/rozdzielanie lacza

mam zamiar kupic router, bo denerwuje mnie jak ktos inny musi wlaczyc kompa, abym ja mial neta - wszystko po to aby operator nie wykryl ze korzysta wiecej niz jeden komp z lacza.

jesli podlacze 4 kompy do netu za pomoca routera, to czy dostawca netu wykryje to?
moze mi to w ogole udowodnic?

z gory dzieki za odpowiedz - nie znam sie za bardzo na sieci:(

P.S. dodam ze musialem podac numer mac karty sieciowej - z tego co wiem to moj router moze sklonowac nr mac tej sieciowki
^
 
     
AdSense


naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-02-20, 14:46   

1. Nie wiem jakiego masz operatora, ale zawsze mozna zglosic ze zmieniles sieciowke (i podac MAC twojego routera)
2. Teoretycznie i fizycznie operator bedzie widzial podlaczone jedno urzadzenie.

Ale tak poza tym moja wiedza o sieciach nie jest za duza, wiec moge sie mylic ;)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-02-20, 19:44   

Da się to sprawdzić.. i jest to dziecinnie proste.. Najprostszy sposób żeby Cie sprawdzić to analizowanie snifferem pakietów wychodzących z twojego routera.
Prosty przykład... masz np podpięte 4 osoby...
4 osoby używają GG.. 4 różne połączenia do serwerów GG.. i już widać że dzielisz lącze..
pozatym dogłębna analiza pakietów może dać znacznie bardziej szczegółowe informacje..
Nie wspomne tu juz np. o przypadkach gdy ktos korzysta z konta support, albo diagnostic , po czym odrazu widać że urządzenie na drugim końcu kabla jest routerem..
Możliwości sprawdzenia jest mnóstwo...

Inna sprawa jesli dzieli sie polaczenia na obszarze własnego lokalu (mieszkania) bo to jest legalne.. ale przypuszczam ze masz z kilkoma kolegami z bloku podzielone lacze..
Jednak na chwile obecną nie slyszalem o przypadkach żeby dostawcy robili z tego tytułu jakieś problemu komukolwiek.. ale może się myle.. Pozdrawiam.
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-02-21, 17:08   

Przyklad z gg jest troche absurdalny, bo przeciez mozna odpalic mase klientow gg na jednym koncie... I nie znaczy to ze ktos lacze dzieli, ale co do reszty to sie zgodze :)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
alberthus 
Nowicjusz
homo econometricus



Telefon: SE T68i
Operator: Plus
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 64
Skąd: Breslau
Wysłany: 2006-03-03, 12:17   

narvany nie jestem pewien co do tej legalnosci dzielenia lacza na terenie swojego mieszkania
ale jesli to prawda - to bym nawet wylaczyl zabezpieczenia na routerze (np. ttl) bo wszystkie 4 kompy sa w jednym mieszkaniu
:)
dzieki za odpowiedz
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2006-03-04, 18:15   

mozesz normalnie dzielic lacze nikt sie nie skuma. Ja nie dawno dzielilem neo na 4 (routerem oczywiscie) i nikt nic nie wykryl!!! Wiec spokojnie dziel!!
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-03-04, 18:40   

z tego co wiem dzielenie TP w odrebie mieszkania jest legalne. niemozna zato dzielic dla innych (osob trzeich). w neti zato wiem ze mozna dzeilic dla innych bez problemu
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
mrELO 
Starszyzna
Złośnik :D


Telefon: 6070
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 33
Dołączył: 12 Maj 2004
Posty: 847
Skąd: Opoczno
Wysłany: 2006-03-04, 18:40   

alberthus, w obrebie lokalu mozesz dzielic lacze. Tak mialem w przypadku neo i bylo pozwolenie na dzielenie do 3 komputerow.
Jest to jak najbardziej legalne
^
 
 
     
alberthus 
Nowicjusz
homo econometricus



Telefon: SE T68i
Operator: Plus
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 64
Skąd: Breslau
Wysłany: 2006-03-14, 16:52   

z tego co wiem, to majac neo mozna tak zrobic
ale ja mam neta z Hyperiona - a tam nie jestem pewien czy to napewno jest legalne
na szczescie nikt mi jeszcze nie wpadl na chate :D
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Udostepnianie plików w Windows 2000 EMEK PasjaPUB 0 2007-06-03, 13:13
Brak nowych postów Router z WiFi EMEK Co wybrać? 32 2008-02-15, 00:46
Brak nowych postów Router do nokii na Neostrade EMEK Co wybrać? 11 2008-09-18, 20:00
Brak nowych postów czy instnieje taki router wasiesto Hardware 4 2009-01-27, 12:54
Brak nowych postów Udostepnianie Plików XP sp2 NTFS - od... EMEK Software 7 2009-06-20, 20:34