PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie oświetleniem w domu za pomocą komputera


Sterowanie oświetleniem w domu za pomocą komputera

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Sterowanie oświetleniem w domu za pomocą komputera
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-07-16, 11:35   Sterowanie oświetleniem w domu za pomocą komputera

Jak sterować oświetleniem w całym domu za pomocą komputera :?: wiem że to jest możliwe :!:, chyba nawet elektro255 tak ma zrobione.
Z góry dzięki
^
  Skype
     
AdSense


elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-07-16, 11:52   

Ja mam sterowanie światła w swoim koncie :) nie w całym domu. A trzeba to zrobić w ten spob ze pomiedzy przekaźnikiem a komputerem jest jakis mikrokontroler którym można sterować oświetleniem za pomocą przycisków tak aby po restracie komputera dało sie włączyć/wyłaczyć świtało ;) . Zamiast przekaźników można zastosować triaki dzieki czemu bedzie można sterować również jasnością żarówek (oczywiście z odpowiednia separacją galwaniczną np transoptory), a z PC można zkomunikować mikrokontroler przez COM lub USB (można do tego użyć kabelki com/usb do telefonów). Jeśli by to były jakieś światełka które mają migać poodczas gdy komputer jest włączony, można pominąć mikrokontroler i przez tranzystor podłączyć przekaźniki lub same żaróweczki bezpośrednio do portu LPT komputera i sterować za pomocą napisanego oprogramowania ( są nawet wtyczki do winampa żeby to zrealizować).
^
 
 
     
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-07-16, 11:56   

elektro255, no to chyba bedą z tego nici :/ bo nie wiem nawet o czym mówsz <lol2>
^
  Skype
     
4r73k 
Użytkownik


Telefon: K500i
Operator: Heyah
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Cze 2004
Posty: 121
Skąd: Tarnow
Wysłany: 2005-07-16, 16:37   

elektro255, jakbysm mogl przyblizyc troche swoje tezy :) Jest czas i troche grorsza wiec mysle ze postaram sie tez cos takiego wykonac :)
^
 
 
     
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-07-16, 16:41   

4r73k, no też bym chciał tak se zrobić, przynajmniej u mnie w pokoju :D najwyżej pójde do kumpla żeby mi zribił <roftl>
^
  Skype
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2005-07-16, 16:43   

mysle ze sprawa nie jest taka do konca trudna. Wystarczy zakupic jakis ukladzik sterowniczy z malego elektornika, dla wlasnych potrzeb napisac odpowiedni program w ASM'ie i skonfigurowac zeby dzialalo nam spod kompa, a potem podlaczyc pod odpowiednie swiatla w domu. I hulaj dusza :)
^
 
 
  Skype
     
raven22 
Nowicjusz



Telefon: 0607806475
Operator: Plus
Wiek: 26
Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 15
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-07-20, 01:20   

Rozwiązanie dla tych co nie chce sie im meczyc:
http://www.techteam.cz/obr/tech/lpt.gif
Wystarczy podpiąć pod D0 - D7 i masę jakiś przekaźniczek o małym poborze mocy lub przekaźnik, tranzystorek i baterię (tam jest na wyjście 50miliamper 5volt bodajze) i nie ma problemu ;]
Pisalem kiedys program do tego (dla zabawy zmontowałem sobie diódki pod to) - mam go na drugim kompie, jak uda mi sie do niego dorwac to wam udostepnie (z tego co pamietam to chyba w helpie dalem dokladny opis co i jak)
"pisac odpowiedni program w ASM'ie" => ja napisalem w VB i dziala pieknie :]

+edit
I proszę:
DLL do sterowania portem => http://szach.pl/agencja64...es/inpout32.dll
Żródła programu do sterowanie w Visual Basic 5 => http://szach.pl/agencja64...dria.cc).tar.gz
Skompilowany program + instalator => http://szach.pl/agencja64...xandria.cc).exe
_________________
Looknij, czasami mam coś ciekawego => http://www.allegro.pl/sho...php?uid=3324874
^
 
 
     
elektro255 
Starszy Użytkownik



Telefon: E398@ROKR
Operator: Plus
Pomógł: 5 razy
Wiek: 30
Dołączył: 11 Maj 2004
Posty: 153
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2005-07-20, 14:41   

Cytat:
"pisac odpowiedni program w ASM'ie" => ja napisalem w VB i dziala pieknie :]


co do programu chodzilo pisac w ASM dla mikrokontrolera nie dla PC, a co do LTP to po restarcie kompa przekaźniki sie wyłączą, wiec potrezbny jest przynajmniej zatrzask np. 74HC373 (mozna znalesc na starych płytach od PC), wtedy tylko zatrzaskiwac stan przekaźników, można do tego dorobić prosty ukłąd paru przełączników którymi można by recznie sterowac gdy komputer jest wyłączony
^
 
 
     
Bonzaj 
Starszyzna
Chiński wąż



Telefon: SGS II
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Wiek: 72
Dołączył: 01 Lip 2004
Posty: 892
Skąd: Smoczogród
Wysłany: 2005-07-20, 14:58   

Ja poszedłem na wygodne i zakupiłem do pokoju ściemniacz sterowany pilotem, natomiast do 7650 zainstalowałem pilota do telewizora ;). To jest dopiero zdziwko kumpli, kiedy z kieszeni wyciągam komórę i gaszę, ściemniam i rozjaśniam światło :)
^
 
 
     
wntl 
Expert
HipHopKemp Rulez ;)



Telefon: E398@E1
Operator: Orange
Pomógł: 80 razy
Wiek: 30
Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 2298
Skąd: Bytom
Wysłany: 2005-07-20, 15:15   

Bonzaj, ile kosztuje taki ściemniacz :?: czy bedzie do niego pasował zwykły uniwersalny pilot :?:
_________________
Tanie bilety Ryanair i Wizzair
^
  Skype
     
n0kL0rD 
Wie co mówi
Meethod



Telefon: N6230i
Operator: Heyah
Pomógł: 4 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Lut 2005
Posty: 306
Skąd: Smoczo Gród
Wysłany: 2005-07-20, 15:36   

proponuje przeniesc temat do elektroniki
^
 
 
  Skype
     
Bonzaj 
Starszyzna
Chiński wąż



Telefon: SGS II
Operator: Heyah
Pomógł: 18 razy
Wiek: 72
Dołączył: 01 Lip 2004
Posty: 892
Skąd: Smoczogród
Wysłany: 2005-07-20, 16:14   

wntl, Ja dałem 70 zeta, ale nie wiem jakie są aktualne ceny, bo to było ponad rok temu. Pasuje do tego każdy pilot ;)
^
 
 
     
raven22 
Nowicjusz



Telefon: 0607806475
Operator: Plus
Wiek: 26
Dołączył: 10 Lip 2005
Posty: 15
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-07-20, 16:46   

Qrde, naszła mnie chęć zrobienia czegoś takiego jak sterowanie kompem :] Mam już nawet pomysł :]

8 sterowników mi starczy, czyli z tym nie ma problemu :]
Z przodu wsadze sobie w 5,25'' elegancki panel, podłącze do niego lpt prosto z mainboarda
A z tyłu zaciski do przypinania tego co ma swiecic,
A zrobie to wszystko na lpt + zaciski + przekaźniki (a napięcie do nich mam odrazzu z molexów :]

A co do tego sciemniacza to on pracuje na podczerwień, czyli wystarczy podpiąć do kompa diódke podczerwoną i można ściemniać :]
A co do ściemniania to mam sprzed paru lat złożony KIT (klaśniesz, przekaźnik załącza się, drugi raz - wyłącza się) - taki patent też byłby niezły, ale tylko do jednej lampy :]

@elektro255 Znalazlem jakąś płyte główną ze starego laptopa i mam tam takie scalaki o podobnej nazwie: PC74HCT04T, 74HCT74M, 74HCT157T, PC74HCT02T Czy to są zatrzaski?
_________________
Looknij, czasami mam coś ciekawego => http://www.allegro.pl/sho...php?uid=3324874
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Problem z flashowaniem za pomocą phoe... e_colin BB5 4 2009-05-06, 17:26
Brak nowych postów internet do domu czlowiek98 Oferta prepaid i mix 3 2011-09-07, 20:11
Brak nowych postów Z komputera do telefonu... Tomash85 Sony Ericsson 0 2011-11-12, 19:24
Brak nowych postów Z komputera do telefonu... Tomash85 Sony Ericsson 3 2011-11-12, 19:32
Brak nowych postów Simlock nowe Nokie BB5 SL3 itp bez wy... pirat Bazar 0 2012-04-03, 22:00