PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie urządzeniami w domu pilotem przez PC


Sterowanie urządzeniami w domu pilotem przez PC

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Sterowanie urządzeniami w domu pilotem przez PC
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
lukaczmarek 
VIP
Pasjonat ;)



Telefon: HTC Touch PRO
Operator: Play
Pomógł: 65 razy
Wiek: 32
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 1047
Skąd: Bąków
Wysłany: 2007-05-04, 21:16   Sterowanie urządzeniami w domu pilotem przez PC

Witam.

Mam takie pytanko. Czy można jakoś sterować urządzeniami zewnętrznymi z PC przez pilota? Tzn zbudowałem czujnik podczerwnieni i połączyłem z wtyczką pod COM i teraz za pomocą programu np GIRDER moge sterować wszystkim na kompie. a czy dało by się jakoś sterować innymi urządzeniami w domu np światłem, roletami za pomocą tego programu?
^
 
  Skype
     
AdSense


riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2007-05-05, 08:47   

Łatwiej byłoby zrobić dla każdego urządzenia, którym chcesz sterowac zrobic sterownik ON/OFF na podczerwien.
^
 
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-05-05, 09:56   

albo poszukać (lub napisać) wtyczki obsługującej port LPT i dobudowac odpowiedni sterownik na przekaźnikach lub triakach
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2007-05-05, 09:58   

Tylko, ze w tym wypadku komputer musi byc wlaczony, a moje rozwiazanie jest o tyle lepsze, ze nie potrzeba zadnych zew. urzadzen, a jedynie pilot zgodny z RC5 ;)
---------------------------------------------------------------------------------------
Przykladowe rozwiazanie:
Kod:
http://free-vz.htnet.hr/Ivica-Novakovic/IrOn-Off.htm
^
 
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-05-05, 10:09   

możesz np użyć wtyczki:
http://prdownloads.source...PortIO1.0.1.zip
potrzebny jeszcze będzie PotIO Driver (o ile go jeszcze nie masz)"
http://www.driverlinx.com...areproducts.htm
A porty sie obsługuje przez skrypt w LUA (Polecenie: Girder->Skrypt operacji na zmiennych)

przykłady z readme wtyczki:
Kod:

value = PORTIO_ReadBYTE( portnumber )
value = PORTIO_ReadWORD( portnumber )
value = PORTIO_ReadDWORD( portnumber )

PORTIO_WriteBYTE( portnumber, value )
PORTIO_WriteWORD( portnumber, value )
PORTIO_WriteDWORD( portnumber, value )
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: