PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > USB Dongle Acces Point... czy jest coś takiego ?


USB Dongle Acces Point... czy jest coś takiego ?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » USB Dongle Acces Point... czy jest coś takiego ?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-02-12, 02:21   USB Dongle Acces Point... czy jest coś takiego ?

Jak w temacie. n91 posiada odbiornik wlan. Czy jest jakieś urządzenie pod usb które przekazuje sygnał ? chciałbym mieć internet w telefonie, komputer przeważnie włączony jest 14/24. Nie chce mi się czasami siedzieć przy komputerze, wolałbym poleżeć - te dzisiejsze lenistwo - poza tym dość często jest zajęty :| czy jest jakieś urządzenie które udostępni mi internet sieci wlan ?
coś na przykładzie bluetooth i skonfigurowanego bluesoiled (czy jakoś tak się pisze) z tym że chodzi mi o prędkość otwieranych stron, a jak przypuszczam po bt niezbyt szybkie będzie ?
trochę pewnie dziwnie napisane... ale jużprawie zasypiam ... ;)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
Ostatnio zmieniony przez bubek3 2008-02-12, 07:41, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
AdSense


logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-02-12, 05:08   

bubek3, jest wystarczyło poszukac.

np tu http://allegro.pl/item308...oft_ap_b_g.html
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-02-12, 07:45   

logos2000, dzięki bardzo :) tego właśnie szukałem :) tylko coś nie potrafiłem odnaleźć się na allegro :) szybko i na temat, podoba mi się ;p
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
lukaczmarek 
VIP
Pasjonat ;)



Telefon: HTC Touch PRO
Operator: Play
Pomógł: 65 razy
Wiek: 32
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 1047
Skąd: Bąków
Wysłany: 2008-02-12, 08:11   

Też używam podobnej do palmtopa tylko jeśli chodzi o zasięg to nie jest za ciekawy ale jak chcesz być tylko w pokoju gdzie stoi komp to nie będzie problemu

[ Dodano: 2008-02-12, 08:18 ]
Acha i karta musi pracować w Ad-Hoc
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-02-12, 13:51   

ja bym odradzal kupowanie takiej karty. Po pierwsze sa one duzo gorsze osiagami od tych na PCI, ale ok, zasieg bedzie slaby takiej karty. Do tego ta w linku kosztuje 54zl za 80-90zl mozna kupic juz router bezprzewodowy, wiec troche lepiej by bylo z zasiegiem.
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-02-12, 14:17   

kowalkarol1 napisał/a:
Do tego ta w linku kosztuje 54zl za 80-90zl mozna kupic juz router bezprzewodowy, wiec troche lepiej by bylo z zasiegiem.
ale jaki router ? podaj mi jakiś konkretny :) bo w sumie liczyłem na Twoją wypowiedź ;] wiem że się na tym znasz ;p
pamiętaj że chodzi mi o to bym miał internet na n91 ;]
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-02-12, 14:29   

bubek3, przez co masz intenet?? neostrada?
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-02-12, 14:34   

logos2000, taaa... chciałbym ;] przynajmniej nie miałbym wtedy problemów z rapidshare ;p
niestety mam bezprzewodowca - radiowy :/
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-02-12, 14:39   

tutaj masz tak:
Do Netii
http://www.allegro.pl/ite...log_netia_.html
tutaj do neo
http://www.allegro.pl/ite...th_gw24_fv.html
tutaj jezeli neta masz z jakies kablowki albo cos(modem z wyjsciej rj45-wtyczka od kabla sieciowego) ten ma mocniejsza natene nawet.
http://www.allegro.pl/ite...ntena_5dbi.html

Co do neo to uzywa Annex A, a Netia,Dialog Annex B
Ceny mozna tansze znalezc, na szybkiego wzialem pierwsze linki.

[ Dodano: 2008-02-12, 14:42 ]
aaa masz bezprzewodowy to juz komplikuje sprawe troche, bo w takim przypadku musialbym miec 2 routery, jeden by odbieram 2 wysylal sygnal(do twojej nokii, kompa). Sa tez urzadzenia 2w1 czyli odbiera sygnal i dalej wysyla.
TO wtedy jezeli masz wifi, to jak dasz druga karte(czy na usb czy na PCI) moga sie gryzc nawet jak na innym kanale beda pracowac...
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-02-12, 15:00   

kowalkarol1, z tym anexem nie do konca msz racje.

otoz anex A to linie analogowe
anex B to linie cyfrowe (ISDN)
osobiscie mam netie z aneksem A (zreszta jakby był inny to moge zmienic firmware w routerze)

co do całego tego wifi to nie sądze aby komorka miała lepszy zasięg niz usb dongle, poco wiec przepłacać??

pozatym moze jest jakas mozliwosc aby zmienic MAC w komorce, siec wifi w moim miescie jest wlasnie tak słabo zabepieczona ze zmiana MAC i masz neta na kazdym kompie, a co ciekawsze mozna zeskanowac MAC innych co z tym zrobic juz nie musze mowic
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-02-12, 15:04   

logos
jak komorka miala lepszy zasieg? komorka nie wysyla na dalekie odleglosci sygnalu tylko go lapie, a urzadzenie wysylajace ma miec wieksza sile wysylu(w tym przypadku ten dongle albo router)
z tymi anexami nie jest do konca tak jak mowisz, jest troche z tym nakrecone u naszych operatorow....:]

[ Dodano: 2008-02-12, 15:05 ]
filtracja MAC to nie zabezpieczenie...., w telefonie bedzie trudniej zmienic MACa jezeli o to chodzi

[ Dodano: 2008-02-12, 15:07 ]
aha i jeszcze jedno, w przypadku bubek3 nawet jak by mial zmieniony mac w komorce na taki jak ma na stacjonarce, to obydwa urzadzenia nie beda dzialaly, poniewaz ten z mocniejszym zasiegiem bedzie wypieral ten ze slabszym, no i znowu to tez jest roznie. Podejrzewam ze i tak bubek3 ma antene jakas w kompie, a zwykla miniaturowa dookolna w nokii nie bedzie lepsza...
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-02-12, 16:39   

logos2000 napisał/a:
pozatym moze jest jakas mozliwosc aby zmienic MAC w komorce
nie da rady ;]
hehe... chyb się nie zrozumięliśmy :)
pod pci mam zwykłą kartę sieciową pod którą jest podłaczona po kablu zewnętrzna antena umieszczona na dachu budynku odbierająca sygnał z głownego przekaźnika :)
chciałem udostępnić sobie połączenie z internetem dla telefonu via wlan. Wystarczy by telefon łapał zasięg w pokoju/całym mieszkaniu. Do tego potrzeba mi jakiegoś urzadzenia które udostępni mi to :)
nie wiem czy zrozumiale napisałem ;p hehe...
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-02-12, 17:00   

bubek3, rozumiem, ale tylko zaproponowalem jak miec net w komorce na miescie.
wiec wlasciwie juz wszystko na ten temat zostalo powiedziane
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-02-12, 17:47   

no napisalem dokladnie co i jak i jakie sa sposoby, ale jednak chyba bedzie najlepsze rozwiazanie takie:
1) Dongle usb-czyli karta wifi na usb ktora moze pracowac w ad-hoc
2) 2 karta wifi ktora bedzie wysylac sygnal w mieszkaniu(np tryb ad-hoc), wtedy podzielic polaczenie i wsio.:)
^
 
     
lukaczmarek 
VIP
Pasjonat ;)



Telefon: HTC Touch PRO
Operator: Play
Pomógł: 65 razy
Wiek: 32
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 1047
Skąd: Bąków
Wysłany: 2008-02-12, 18:08   

bubek3, Ale wogóle po co ci internet na nokii? bo jak do przegladania stron to myslę ze nie ma to sensu na takim małym wyświetlaczu. Ja mam 3,5" i uważam że jest to bardzo niewygodne a na mniejszym to sobie nawet nie wyobrażam. Chyba tylko tak żeby sprawdzić poczte...
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: