PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Uszkodziłem chyba HDD :/


Uszkodziłem chyba HDD :/

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Uszkodziłem chyba HDD :/
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2006-06-23, 23:39   Uszkodziłem chyba HDD :/

Siemka!
Zrobiłem taką akcje ze podczas działania kompa podłączałem jeszcze jednego twardziela, no i właśnie ten twardziel mi padł :/. Teraz jak chcem na nim odpalić kompa, to sie zapala lampka przy włączniku i nic dalej nie daje sie zrobić :/
Moge to jakoś naprawić, czy musze nowy dysk kupić??
^
 
     
AdSense


igor81 
Wie co mówi



Telefon: 6230i
Operator: Era
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 26 Sty 2005
Posty: 326
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2006-06-24, 08:56   

z tego co sie orientuje to raczej musisz nowy kupić poniewaz spaliłeś scalaka i jego kupno przewyższa koszt nowego dysku ale zawsze możesz próbować go naprawić jaka to radocha jak ci sie uda
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-06-24, 09:22   

Comet, a wiec tak :D
jak swieci da czerwona dioda? mocno czy tak polowa tego co zawsze?
jak polowa to zasilanie poszlo, jak mocno to juz niewiem :/
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
h3xbox 
Użytkownik


Telefon: k700i,33xx
Operator: Era
Wiek: 24
Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 91
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2006-06-24, 10:02   

Ja też miałem coś podobnego tyle że z nagrywarą (firmy NEC). Mianowicie ona była podłączona pod taśmę od ATA a molex był odłączony. I właśnie podczas działania komputera styki molexa się dotknęły ze stykami na nagrywarze. Iskra wielka poszła, komp sie wyłączył, a potem po normalnym podłączeniu tej nagrywarki sie już nie chciał włączać (bez nagrywarki śmigał normalnie). No to ja się "zdenerwowałem" że nagryware spaliłem (a on nowa była) i poszedłem spać. A ta nagrywareczka jakoś sobie przez nocke odpoczęła i rano działała. Nie wiem o co chodziło i może robie Off Topica ale jakoś to musiałem napisać.
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-06-24, 10:23   

Hehe tez mialem taka akcje ze podlaczylem molex do dysku na odwrot ;) i strzelilo.. potem sie nic nie chcialo odpalic ale odczekalem 30 min i dziala do dzis.
Moze jest tam jakies zabezpieczenie termiczne ?
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2006-06-24, 11:24   

Siema!
Więc posprawdzałem i jest tak:
Kiedy podłączam ten uszkodzony dysk i odpalam kompa to zapala sie ŻÓŁTA lampka i nic sie nie dzieje. Kiedy proboje uruchomić kompa na tym dysku z podłączonym tylko molexem dzieje sie tak samo. A jak podłączam na samej taśmie to sami wiecie :)
Ma ktoś jakieś pomysły?
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-24, 17:51   

A HDD chociaż się kręci? Jeśli nie to może jakieś lekkie zwarcie robić. Sprawdź jeszcze na innym kompie.
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2006-06-24, 18:59   

seba123, HDD nie kręci
^
 
     
h3xbox 
Użytkownik


Telefon: k700i,33xx
Operator: Era
Wiek: 24
Dołączył: 29 Maj 2006
Posty: 91
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: 2006-06-24, 19:28   

Może prądu nie dostaje?
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-24, 20:39   

Elektronika padla i tyle...
^
 
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2006-06-24, 21:40   

riger, mam drugi taki dysk, ino, że mniejszy i zastanawiam sie, czy nie przenieść od niego tej płytki :) Co Wy na to?? Czy to nie grozi wywaleniem kompa w powietrze??
^
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-06-24, 21:54   

Comet, podaj firme i modele
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2006-06-24, 22:41   

Samsung SV1021H i SP0812N
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-06-25, 00:13   

m_arti21 napisał/a:
Comet, podaj firme i modele

jeszcze wersja FW ma znaczenie
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 29
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-06-25, 00:21   

Comet, hot-plug'a chciałeś sobie zrobić :D
tak jak pisze Domi FW także ma znaczenie, ale i jak się model dysku zgadza i FW i niby wszystko jest identyczne to czasami nie chce ruszyć na drugiej elektronice. Trzeba wtedy zgrywać BIOS z pierwotnego dysku (tego upalonego) i wgrywać to elektroniki tego drugiego (dawcy) - wtedy ma szanse ruszyć.

Tak wogóle to komputer Ci się odpala? :D (bez tego dysku).
Może popatrz na samej płytce od HDD (przy molexie) może coś się tam nadtopiło (przeskoczyła iskra) i teraz robi się zwarcie. Jak masz miernik to pomierz opór pomiędzy masami a napięciowymi, jak będzie zwarcie to jedziesz po ścieżkach gdzie jest zwarcie - zlikwiduj i jest szansa że to tylko to (zwarcie może robić jakiś kondensator czy rezystor zabezpieczający, albo moze jakiś tranzystor przebiło).

I jak jest zwarcie to nie odpalisz kompa za nic w świecie.
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: