PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Uszkodziłem chyba HDD :/


Uszkodziłem chyba HDD :/

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Uszkodziłem chyba HDD :/
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-24, 23:23   

Nie nie przekładaj elektronik z innego modelu bo już możesz kompletnie go uwalić. A molex napewno dostarcza prąd? HDD śmierdzi palonym krzemem czy co? Przyjrzyj się elektronice w poszukiwaniu spalonych układów (np. dziurki, zamazane napisy itd.) bo być może wystarczy wymiana samego układu. A jakie są pojemność padniętego HDD?
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
AdSense


Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-06-24, 23:33   

seba123 napisał/a:
Nie nie przekładaj elektronik z innego modelu bo już możesz kompletnie go uwalić
ee tam :] ja przekladalem elektronike z sypiacego sie dysku (bady) do spalonego z dobrymi talerzami (taki sam model i FW) i smiga bez problemu
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-24, 23:44   

EE tam.. Szkoda przekładać elektre z dysku z badami nie lepiej naprawić
:-P no chyba że były takie ciężkie fizyczne jak po rzucaniu o ściane

[ Dodano: 2006-06-25, 00:45 ]
A jeśli taki sam model i FW to tak... ale tutaj jest mowa o innych modelach. Jeśli wsadzisz elektrę do HDD z dysku o większej ilości cylindrów to głowice uderzą w ogranicznik i odpadną
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-06-24, 23:58   

seba123, czym naprawić?

eeee...nic nie uderzy...bo nie ma jak :) tam jest przecież mechanizm pływającej cewki i cewka pracuje w max takim i takim wychyleniu - nic dalej pojechać nie może :) najwyżej dysk troche postuka ale nic się nie stanie :D
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-25, 00:04   

No niech ci będzie :-) a co do dysków z badami to umiem akutrat sobie poradzić np. w Łodzi na giełdzie są po 10 zł HDD 20GB kupiujesz repair i dyszczak gotowy :-D
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-06-25, 00:13   

seba123, czy ja się niewyraźnie odzywam? nie pytałecz czy portafisz bo to już napisałeś, tylko czym to robisz? (powiem Ci czy dobrze robisz czy nie :D) pozatym na giełdzie to nie są takie ciemniaki i też chłopaki potrafią odpalić beznadziejnie prosty program pana Dimirtia Primochenki...

^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-25, 00:17   

O nie nie HDD Regerenator jest cienki RAZ (ale to raz) usunął mi bada ja mam o wiele lepszy programik skuteczność 90%
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-06-25, 00:20   

a chesz warna za wymigiwanie sie od odpowiedzi ?? :D
HDD Renegerator jest dobry, pare dystków już mi uratował i danych też...dlatego nie mów że jest cienki :)
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-06-25, 00:31   

Robię dyski na skale prawie przemysłową sprowadzane z Holandi i Niemiec, sprawdzałem na nim już dużo dysków. On tylko na zaawansowanym poziomie przenosi bady do SMARTA i wykorzystuje z niego miejsce fizyczne do nadpisywania adresów utraconych. Tak wynikło z moich obserwacji :-D Jeżeli bad nie jest fizyczny to można go naprawić poprzez nieustanne próby zapisu i odczytu z uszkodzonego sektora (ponowne namagnesowanie powierzchni talerza) to wszystko. Znalazłem TYLKO jeden taki program który działa :-)
^
 
  Skype
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-06-25, 08:21   

seba123, no dobrze ale coto ma do tego tematu?

hmm nie jest przekanany do konca ze padl uklad, barszioej obstawialbym na rezystor lub kondensator (tuz za zasilaniem)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-25, 08:28   

Comet, ale molex'a wlozyles poprawna strona czy odwrotnie? :]
^
 
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2006-06-25, 09:36   

Koledzy kiepska sprawa :( nie wiem ktore to FW, nie mam podpisane :/
Mam napisane: LBA 19,932,192 (ten stary 10GB) i LBA 156,368,016 (ten ktorego zepsułem)
To jest te FW??

grzesiek1711, właśnie śmigam na tym kompie na dysku co ma 2GB :D
W elektronice jestem kiepski, bardzo Cię prosze powiedz jak to sie robi (sprawdza się czy jest zwarcie) Mam taki miernic "piszczący" i jak sobie ustawie go żeby piszczał to wtedy mam sprawdzać? Czy jak to tam będzie?
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-06-25, 10:13   

seba123 napisał/a:
Szkoda przekładać elektre z dysku z badami nie lepiej naprawić
ten dysk byl nie do naprawienia... po kazdym uruchomieniu dochodzilo po kilknascie badow, zacinal sie itp

ale konczmy opowiesci o dyskach i wracamy do problemu Cometa
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-06-25, 11:56   

Ale podpiales tego molex'a poprawnie czy odwrotnie? :|
^
 
 
     
Comet 
Starszy Użytkownik



Telefon: 3210/n80
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 231
Wysłany: 2006-06-25, 12:09   

riger, wydaje mi sie, że odwrotnie :(
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: