PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > uszkodzony dysk ma ktos pomysl jak naprawic?


uszkodzony dysk ma ktos pomysl jak naprawic?

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » uszkodzony dysk ma ktos pomysl jak naprawic?
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-10-26, 16:33   uszkodzony dysk ma ktos pomysl jak naprawic?

jak w temacie, dysk wd 160gb, polowa to gsm, wszystko oczywiscie poszlo sie grysc. Na poczatku dzialy sie rozne z nim rzeczy, nop wyskakiwal blad windowsa (na niebieskiem tle) ze komputer zostal wylaczony w celu unikniecia uszkodzenia. W koncu wylaczalem kompa rano dzisiaj, zresetowal sie, i zaczal twardziel glosno chodzic, teraz jak podlacze to tylko sie grzeje mocno elektornika i wcale nie chodzi. Ma ktos jakis pomysl? gwarancja gdzies jest ale nie wiem gdzie, no i dane najwazniejsze! pomysly?
^
 
     
AdSense


Reich 
VIP
Arek



Telefon: 7321
Operator: Heyah
Pomógł: 68 razy
Wiek: 28
Dołączył: 19 Lip 2006
Posty: 1229
Skąd: Sieradz/Częstochowa
Wysłany: 2007-10-26, 18:07   

raczej padła już elektronika, możesz spróbować jeszcze podgrzać luty, ale wątpliwe, że to pomoże, ja kiedyś zrobiłem zwarcie na scalaku (śrubokrętem po nóżkach) i pomogło, ale to był dysk 8GB więc nie było mi go żal, co do twojego, to już twój wybór, czy się zdecydujesz.
_________________
Z Miłości Do Motocykli
MZ Pasjonat
Ja kudłaty durnowaty reperuję stare graty.
^
 
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-10-26, 21:51   

juz wszystko wiem poszedl uklad: smooth xxx93 1.3 xxKS VH 99 549 , gdzie xx to jakies znaki ktore sie uszkodzily podczas uszkodzenia ukladu, wie ktos gdzie to kupic?
^
 
     
pirat 
Starszyzna
Arrrrr :P



Telefon: mam ;)
Operator: T-Mobile
Pomógł: 23 razy
Dołączył: 27 Gru 2004
Posty: 532
Skąd: www.GsmServer.pl
Wysłany: 2007-10-26, 22:24   

a może podłacz pod innego kompa i spróbuj skopiować... jaostatnio podłaczałem żeby odczytać dane to musiałem czekać ze 2-3 minuty - i tak za każdym otwarciem folderu... strasznie zmulało - i w sumie 7GB odzyskałęm w jakieś 2 i pół godziny.. chyba ze już go wogóle nie wykrywa - co do układu porównaj z innym dyskiem takej samiej firmy - może da sie go wyciągnąć z jakiejś walniętej 40 albo 80... kupionej za 10zl na allegro :D
_________________
GSM @ll the time !
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-10-26, 22:32   

niestety nic do nie da aktualnie dysk w ogole nie chodzi:], napisalem o tym problemie na innym forum(z dziedziny elektroniki) mam nadzieje ze ktos pomoze:) pozdrawiam. jakies sugestie?
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-10-26, 23:14   

kowalkarol1, Ty masz ten dysk z serii czarnych czy srebrnych?
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2007-10-27, 10:11   

kowalkarol1, zrob zdjecie tego elementy na pcb.. poza tym mozna kupic na allegro nowa elektronike
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2007-10-27, 14:16   

Bezsens, nie rozumiem jak mozna zgubic pragon(?) na podstawie, ktorego przysluguje Ci gwarancja na dysk? Ty sie lepiej wez za przetrzasniecia domu w jego poszukiwaniu niz zabawie w podmiane elektroniki/scalaka. Narazasz sie tylko na dodatkowe koszty.
^
 
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-11-08, 21:58   

Jak mi kiedyś padł dysk 20giga (wtedy kosztował ok 400pln taki...) to w jednym sklepie sprzedawca mi zaproponował ze jak dam mu 100pln to załatwi mi taki sam dysk :] bez namysłu sie zgodziłem i po 3 tyg miałem nówkę dysk na gwarancji. Wygląda na to że gość przykleił plombę gwarancyjną swojego sklepu czy coś i odesłał na gwarancję :) I ja miałem potem dysk i on stówkę więc dobry interes. Popytaj po sklepach może też Ci tak załatwią za drobną opłatą.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-11-08, 23:58   

że tak wtrącę nie na temat ;p
kowalkarol1, wytocz sprawe Western Digital o to że to nie jest dysk 160gb, na pewno ją wygrasz <rotfl> :D
hehe... a może tak zbierzemy się w grupkę i wytoczymy takim koncernom sprawy w sądach jak to zrobiono z seagate ? :D
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-01-14, 12:48   

dzieki wszystki za pomoc, co do paragonu to nie wiem zawieruszyl sie gdzies, elektornika zostala wymieniona, odzyskalem jedna partycje(skopiowalem), komp reset i tylko bylo slychac przeskok pradu, poszedl ten sam uklad, jest to uklad ktory odpowiada za prace silnika w dysku, czyli pewnie silnik siada i robi zwarcie. Narazie to sobie nim porzucam:P

Jak by ktos kiedys wymienial elektroniki to prosze pamietac aby przelutowac rom(podobny do epromu w 3210) poniewaz w nim sa zapisane dane o strukturze dysku. Nie przelutowanie uszkodzi dysk lub elektronike!!
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-01-14, 13:29   

kowalkarol1 napisał/a:
Nie przelutowanie uszkodzi dysk lub elektronike!!
chyba ze wymieniasz na elektronike z tego samego modelu z tym samym firmware, przynajmniej ja kiedys tak robilem z seagate 20GB
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-01-14, 14:57   

Domi wlasnie z wd roznie bywa, bo w tym samym modelu rozne byly rozmieszczenia glowic itd. itd., najlepiej miec oryginalny rom tak jak ja mialem:)
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Kable 9w1 UFC- uszkodzony nr.3 (Model... kucin SW 4 2008-11-26, 19:58
Brak nowych postów [Nokia 6131] Czyżby uszkodzony wyświe... korpi BB5 4 2009-01-31, 13:55
Brak nowych postów 6233 problem z glosnikiem nieslychac ... slayergt BB5 3 2009-02-19, 19:20
Brak nowych postów Czy ma ktos moze Nokie x3 darekmazur Kosz 1 2010-04-25, 17:32
Brak nowych postów Dysk zewnętrzny jaki jest najlepszej ... Sorvino Hardware 3 2013-01-31, 16:04