PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Uszkodzony RAM


Uszkodzony RAM

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Uszkodzony RAM
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Sojw
Nowicjusz


Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 3
Skąd: POLSKA
Wysłany: 2004-09-21, 17:31   Uszkodzony RAM

witam mam RAM i przypuszczam ze jest uszkodzony jak można to sprawdzić
^
 
 
     
AdSense


maraton 
Nowicjusz


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 16
Skąd: Poznań
Wysłany: 2004-09-21, 18:46   ram

najprosciej to wlozyc do kompa i odpalic, jak jest dobry to pojdzie a jak zly to nie pojdzie 8)
^
 
     
n0rbi666 
Wie co mówi



Telefon: S65
Operator: Plus
Pomógł: 7 razy
Wiek: 32
Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 382
Skąd: Krakow
Wysłany: 2004-09-21, 22:39   

a jak pojdzie to memtestem go potraktowac (www.google.com + memtest)
_________________
I am the Left Hand of Darkness
I am the Right Hand of Light
I am the Lurker of the Twilight
I am the Mist of the Dawn
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-09-23, 12:49   

Jak juz sie okaze ze jest uszkodzony (a byc moze ktoras kość bedzie) to sie odezwij to powiem jak naprawić :)
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
SERWIS_GSM 
Expert
Suzuki Team


Pomógł: 12 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Sie 2004
Posty: 1211
Skąd: Z pracy
Wysłany: 2004-09-23, 16:27   

hmm jak ram naprawic tak??? a to ciekawostka. moze podzielisz sie z nai tym co???
_________________
Nigdy nie podaję dokladnej odpowiedzi, to byłoby zbyt proste. Do niektórych rzeczy tzreba dojść samemu wtedy jest większa satysfakcja
^
 
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-09-23, 20:31   

Nie wiem czy to mała dygresja w moją strone tym pytaniem , hehe, ale podziele sie tymi
informacjami bardzo chetnie :mrgreen: W bardzo prosty sposób można naprawić każdą
kość ram, a mianowicie najpierw badamy ja programem Memt86 (najlepszy moim
zdaniem) ...

Można go sciągnąć tutaj.

http://extreme.iscnet.pl/ftp/memt86.zip

choc latwiej analizowac wyniki z programy Doc Mem 1.45

http://extreme.iscnet.pl/ftp/docmem145.zip

Robimy pelny test tym programem i okreslamy przy ktorym adresie wystepuje blad...
jesli np. mamy kość ramu 256 MB a blad wyskakuje przy 129 MB
to wtedy ustalamy ktora kość jest uszkodzona, a robi sie to tak.....

Oto rozmieszczenie bloków pamięciowych na naszej kości RAM...



Jezeli mamy np. kosc 256 MB , a jest na niej 16 kosci (8 z jednej strony i 8 z drugiej strony)
to na jedna kosc przypada po 16 MB , czysta matematyka 256 / 16 = 16...

czyli od D0 do D7 mamy 8 * 16 MB = 128 MB

a skoro wyskoczylo nam ze blad jest przy 129 MB to mamy uszkodzona kość D8 na drugiej
stronie plytki. Proste. Logiczne. I nie ma tu co tlumaczyc.

Wystarczy teraz tylko przelutowac kosc, i wcale do tego nie trzeba HOT AIR jak niektorzy by tu pewnie napisali , bo do zwyklych SMD a takie sa wlasnie kosci ramu wystarczy zwykła lutownica i troszke dobrej pasty (topnika) . Ja potrafie to zrobic nawet zwykłą transformatorówka 100 W . Przy odrobinie wprawy wszystko jest mozliwe.

Po wymianie kosci RAM smiga jak nowy.
Ja w ten sposob naprawilem juz wiele kości RAMu.
Wiec metoda jest w 100 % sprawdzona.

Spotkałem sie też z uszkodzeniem gdy RAM wogole nie był wykrywany, wtedy trzeba zajać
sie pamięcia 24C.. umieszczona w prawym gornym rogu kości, ale trzeba miec wtedy
gotowe wsady do niej, najlepiej z innego RAMu o tej samej wielkości... Kość oczywiscie
trzeba wymienic na nowa, jesli to nic nie da to najprawdopodobnie sa popalone kosci, albo
któraś ze ścieżek doprowadzających do nich zasilanie...

Natomiast jesli chodzi o zaopatrzenie sie w kości to polecam firme Conrad Electronics
u nich mozna kupic doslownie wszystko, albo użyć kości z jakiegos innego starego badz uszkodzonego RAM (musicie tylko wtedy poszukac not aplikacyjnych danej kosci i sprawdzic czy jej architekltura odpowiada architekturze kosci oryginalnej)
Tak tez juz robiłem wiec tez jest to możliwe.

Powodzenia !!
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
kzak 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 6220-c1
Operator: Play
Wiek: 25
Dołączył: 22 Mar 2013
Posty: 1
Skąd: Bielawa
  Wysłany: 2013-03-22, 16:32   Prośba o pomoc

Dzień dobry,

czytając temat na który natrafiłem na forum stwierdziłem ,że będziecie mi w stanie pomóc. Otóż problem dotyczy Pamięci RAM DDR II 533MHz, miałem uszkodzoną płytę główną(Gigabyte, kiedy komputer chciałem uruchomić to wydawał tylko z siebie piszczenie(według instrukcji sygnał ten odpowiadał "Power Error" czyli kłopotami z zasilaniem, zmierzyłem wszystkie napięcia w zasilaczu i co się okazało napięcia falowały w granicach -35% do +15%(7 -13 V) na wszystkich liniach napięciowych, podłączyłem wtedy drugi sprawny zasilacz i działo się tak samo). Na początku zanim zająłem się zasilaczem, głupia sprawa włożyłem drugą pamięć ram do tej płyty(oczywiście nie na silę i zgodną ze specyfikacją płyty) i włączyłem komputer i znowu pojawił się ten dźwięk zignorowałem go i wyciągnąłem kabel zasilający i uruchomiłem komputer jeszcze raz i sytuacja się powtórzyła, wtedy włożyłem poprzednią kość RAM i znów to samo dlatego później zmierzyłem napięcia i stwierdziłem ,że to płyta gł. jest uszkodzona i nie warto sobie zawracać nią głowy.

Moje pytanie to: czy ta pamięć którą włożyłem jako drugą, spaliła się? I czy jak włożę ją do nowej płyty gł.(jeżeli jest uszkodzona) to czy coś stanie się z nową płytą główną?

Dziękuje serdecznie za pomoc, Krzysztof Żak.
^
 
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 25
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2013-03-23, 19:13   

Niestety zbiła mi się szklana kula i nie jestem w stanie wywróżyć, czy pamięć jest uszkodzona, czy nie.
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów 6233 - uszkodzony soft fire BB5 22 2008-02-04, 19:07
Brak nowych postów Uszkodzony telefon - symulator [.jar] rafcio_100 Aplikacje 0 2008-02-27, 20:25
Brak nowych postów nokia N73 uszkodzony procesor rap. albertsza@wp.pl BB5 7 2008-07-06, 06:22
Brak nowych postów Kable 9w1 UFC- uszkodzony nr.3 (Model... kucin SW 4 2008-11-26, 19:58
Brak nowych postów [Nokia 6131] Czyżby uszkodzony wyświe... korpi BB5 4 2009-01-31, 13:55