PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Założyć "własną siec" :]


Założyć "własną siec" :]

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Założyć "własną siec" :]
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-22, 16:00   Założyć "własną siec" :]

A więc chodzi o to że mam bezprzewodowy 446kbps... i teraz ;p
n91 ma odbiornik wlan 802.11b/g... kuzyn mieszkający w tym samym bloku jednak na klatce dalej, też chciałby mieć internet, z tym że w niskiej cenie. Chodzi mi o to by rozdzielić moje łącze na 3 urządzenia mój pc, telefon i jego komputer. Czego potrzebuje ? Mówiono mi że potrzebuje 2 apc, tylko ze to grosze nie kosztuje i jakby nie patrzeć 300zł musiałbym wywalić... nie ma czegoś tańszego ? <lol> :D
zaznaczam że kompletnie w tej dziedzinie jestem zielony... :|
urządzenie musi odbierać i przekazywać dalej sygnał...
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
AdSense


logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2007-05-22, 16:12   

bubek3, kup sobie usb dongle z funkcja AP (acces point) - na allegro po 40 zł np tutaj:

http://allegro.pl/item196...s_tryb_ap_.html


ale nie wiem jak bedzie wygladac sprawa zasiegu na takich cudach..
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-22, 16:15   

tak jak masz to na jednym apku(routerze radiowym) mozesz jechac dobrze rozdzielic + min wpa2 (bo reszte to w kilka chwil do zlamania) i twoj kuzyn musi miec radiowke. Jezeli macie po tej samej stronie i przy oknach sprzety to z zasiegiem nie powinno byc problemu. Jak masz jakies pytania pisz na pw
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-22, 16:19   

aaa... zapomniałem dodać że sieć ta miałaby działać oczywiście przy wyłączonym moim komputerze... :]
logos2000, a co mi to da ? chyba będę mógł odbierać tym fale, a nie wysyłać ? O_o
kowalkarol1, własnie problem w tym że okna po innych stronach... :| myślałem nad jakąś mocniejszą anteną. Oczywiście kuzyn miałby radiówkę, chodzi mi tylko i wyłacznie o rozdzielenie łącza, by wszystko ładnie działało...
a oże jakies przykłady dasz... ? bo ja naprawde nie wiem co miałbym kupić :/
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-22, 16:32   

a upc jakie ma kable? tzn rj45 czy telefoniczne?
Jezeli rj45 to tu masz router dobry. Jezeli masz telefoniczne to pod neo szukaj routera. W razie problemow/pytan pisz. Na pewno w tej dziedzinie pomoge:)

[ Dodano: 2007-05-22, 16:33 ]
co do anteny to mozna zrobic z kawalka drutu/rurki i laminatu i spokojnie wystarczy
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-22, 16:41   

kowalkarol1 napisał/a:
a upc jakie ma kable?
jakie upc ? :D heheh... dostawcą mojego internetu jest pewna firma (www.softek.pl - strona daaawno nie aktualizowana) wygląda to tak. 200m od mojego mieszkania na maszcie jest antena która na około wysyła fale. Na dachu mojego budynku mam swoją antenke, z której idzie kabel do karty sieciowej ;p stad mam internet <lol>
chce by wygladało to mniej wiecej tak. Swoj komputer mam wyłaczony obok stoi jakies tam 'gowienko' do którego jest podłaczona antenka która znajduje się u mnie na dachu, urządzenie to jest non stop do sieci podłaczone, przekazuje fale dalej - do kuzyna, telefonu.
Napisałem tak lamersko bo nie wiem czy mnie wszyscy zrozumieli <lol>
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-22, 16:52   

to ogolnie mowiac kicha. Najlepszy sposob to kuzyn niech sie podlaczy do tej waszej sieci i juz:) oczywiscie nikomu o tym nie mowiac. Tekst ma na cel tylko edkuacyjny.

A tak naprawde troche nie rozumie tego co piszesz ale:
zeby wysylac dalej odbierany sygnal musisz miec serwer czyli komp wlaczony. Sa jeszzce routery ktore rozdzielaja dalej radiowy sygnal ale to dluzsza zabawa z tym ze kosztuje:)
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-22, 16:59   

kowalkarol1, rozmawiałem ze znajomym twierdził że jest możliwość zrobienia czegoś takiego... mówił że potrzebne sa dwa apc (np. http://www.allegro.pl/ite...bps_gw24fv.html )
do jednego podłaczam ten kabel od antenki na dachu a drugi podłaczam do tego pierwszego. Do drugiego podłaczam antene która wysyła sygnał... rozumiesz to ? <lol> :D
w domu niby ma tak podłaczone - laptop i pc

[ Dodano: 2007-05-22, 17:46 ]
a na takim czymś działałoby ? w miejsce gdzie wychodzi jedna antena wpiąłbym antene z dachu...
http://www.allegro.pl/ite...pn_qos_new.html

[ Dodano: 2007-05-22, 17:47 ]
albo to: http://www.allegro.pl/ite...wek_wys24h.html

[ Dodano: 2007-05-22, 17:57 ]
tutaj jest odpowiedź na moje pytanie...
http://www.anteny.org/vie...c8f8bbe82d5a7e3
jednak tak jak pisałem 2x apc :|
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-22, 20:03   

wszystko ok, ale musisz miec apka ktory ma mozliwosc wpiecia mu anteny wchodzacej i mozliwosc routingu wlasnie tego. Routerow takich jest pelno, wystarczy poszukac. Co do tego to nie ominiesz 2 routerow bo jeden bedzie odbieral sygnal a 2 bedzie go wysylal. Jak dla mnie to za duzo kombinacji. Lepiej inaczej sobie poradzic:)
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-22, 20:06   

kowalkarol1 napisał/a:
Lepiej inaczej sobie poradzic:)
jak ? Tylko nie pisz mi o wbijaniu sę do sieci <lol> toż to nielegalne jest ;p
po drugie chciałbym mieć dostęp do internetu przez telefon... :|
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-22, 20:59   

kto to mowi o wbijaniu sie. Tak przy okazji rozdzielanie abonamentu swojego na kilka osob to tez w paragrafie pewnie jest.
Jedyne co ci pozostaje to 2 ap i nic wiecej nie wymyslisz. Chyba ze 1 komp by chodzil to latwiej i taniej
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-22, 21:01   

kowalkarol1 napisał/a:
kto to mowi o wbijaniu sie.
więc ? jak byś to rozwiązał ?
kowalkarol1 napisał/a:
rozdzielanie abonamentu swojego na kilka osob to tez w paragrafie pewnie jest.
wiem, u mnie w umowie nic podobnego nie ma ;p
zreszta ja już nie mam z firma umowy... płace abonament - internet mam, nie płace - nie mam ;p
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-22, 21:34   

zostaje ci tylko 2 ap badz jeden ap i kablowo.
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2007-05-23, 08:31   

bubek3, siec nie jest przypadkiem zabezpieczona tak, ze logowanie do sieci jest na podstawie MAC'a karty? Jesli tak to nic nie zrobisz, ale odpowiedz na to pytanie najpierw.
^
 
 
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-23, 12:31   

jako ze jest to publiczne forum wiec nie mozna pisac.
filtracja mac to nie zabezpieczenie:)
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: