PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Założyć "własną siec" :]


Założyć "własną siec" :]

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Założyć "własną siec" :]
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-23, 15:58   

riger napisał/a:
siec nie jest przypadkiem zabezpieczona tak, ze logowanie do sieci jest na podstawie MAC'a karty
tak, jest tak i tylko tak - przynajmniej ta której ja używam ;p
przecież niektóre ap klienty maja funkcje klonu mac'a zreszta co za problem zmienić... wiem że jest trudniej w access point'cie, ale jest wykonalne... poza tym co za problem iść do admina i kazać mu zminić mac'a ? <lol>
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
Ostatnio zmieniony przez riger 2007-05-23, 16:22, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
AdSense


xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-05-23, 21:29   

krótko - wystarczy jeden ap. Wpisujesz mac swojej karty i ustawiasz go na funkcję repeatera i to wszystko.

[ Dodano: 2007-05-23, 20:32 ]
ale jak admin jest cwany to momentalnie to wykryje. Pierwsze rzecz do zrobienia mało cwanego admina to zwiększenie ttl o 1.
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-23, 21:32   

xury napisał/a:
Wpisujesz mac swojej karty i ustawiasz go na funkcję repeatera
eee... mógłbyś troszkę rozbudować wypowiedź ? pisałem wczesniej, nie rozumiem się na tym ;p co to repeater ? O_o

[ Dodano: 2007-05-23, 21:36 ]
xury, pisz mi łopatologicznie... najpierw opisz jak to miałoby wyglądać - obrazowo, później rozpisz się formułkami... ;p
Dzięki :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 18 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2007-05-23, 23:26   

Potrzebne ci będzie takie coś jak ten AP Dlinka
http://www.dlink.pl/?go=j...18QsujYbIa0GNS/

Konfigurację trzeba dobrać indywidualnie do warunków.
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-23, 23:32   

xury, a mógłbyś wyjaśnic w skrócie jak to miałoby działać ? O_o
do urządzenia mam zamiar podłączyć antene zewnętrzną (tą z dachu) więc jak to urządzenie ma dalej wysyłać sygnał ? O_o
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
Ostatnio zmieniony przez riger 2007-05-24, 09:57, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-24, 00:59   

bubek3 napisał/a:
więc jak to użądzenie ma dalej wysyłać sygnał ? O_o


przecież apeki mają również (prócz złącza do zewnętrznej anteny) kaczuszki :D i właśnie one będą nadawać :)
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-24, 12:11   

seba123 napisał/a:
kaczuszki i właśnie one będą nadawać
jakie kaczki ? kurcze, piszcie jaśniej... i czy to wykrywalne jest ? jeśli tak, to ile % dajecie na to że "admin" wyczai że coś jest nie tak... ?
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-24, 13:29   

bubek3,

[ Dodano: 2007-05-24, 13:32 ]
bubek3 napisał/a:
i czy to wykrywalne jest


No powiedzmy (np. w logach już nie będzie pisało że karta wifi sie łączyła tylko że router). btw. tylko później nie zapomnij WPA włączyć ;)

bubek3 napisał/a:
jeśli tak, to ile % dajecie na to że "admin" wyczai że coś jest nie tak... ?


zależy jakiego masz admina...
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2007-05-24, 19:49   

wpa? heh wpa2 i zmieniac czesto go. Sprawdzac logi+filtracje:) i mozesz byc spokojny na kilka dni.
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-25, 02:29   

no dobra a połączeia
antena -> apc -> ap -> inne urzadzenia (2x pc + telefon)...
jest wykrywalne ? bo własnie w taki sposób połączenie ma kolega, będący w tej samej sieci... i tak z początku sam chciałem zrobić...
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-25, 02:31   

bubek3, no na przykład 2 dodatkowe apeki :) a właśnie, najlepiej aby nie byłe tak łatwo widoczne to ssid wyłącz...
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-25, 02:34   

seba123, chodzi mi o połączenie które wyżej opisałem... bardziej bezpieczne ? czy różnicy nie ma... ? być może nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi, bo od rana mam ponad 38' gorączki... :\
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-25, 02:35   

bubek3, to połączenie jest troche bardzej niebezpieczne, bo są 2 ap :)
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2007-05-25, 02:39   

seba123, czyli jest jeszcze bardziej wykrywalne ? <lol> więc jeśli do nieo administrator nic nie ma (a ponoć wie o tym że tak sobie zrobił) to do mnie tymbardziej nic nie bedzie miał ;p
reasumując, wystarczy mi jeden apc ? mógłby ktoś podać linka, do takiego który spełniałby moje wymogi ? na dlink'a (podał xury) czytałem że ludzie narzekali...
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-05-25, 02:39   

bubek3, ludzie narzekają na dlink'i :) a polecają linksys'y :P

[ Dodano: 2007-05-25, 02:58 ]
O takie coś, na hardwarze linksysa, i nawet ma polskie menu: http://allegro.pl/show_item.php?item=190763549

[ Dodano: 2007-05-25, 03:26 ]
A jednak on jest bee xD

[ Dodano: 2007-05-25, 03:28 ]
Czyli to: linksys WRT54G
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: