PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Zmniejszona prędkość procesora


Zmniejszona prędkość procesora

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Hardware » Zmniejszona prędkość procesora
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-12-09, 15:55   

naresh tam wyzej masz raport z mojego kompa i jest wszystko napisane. Akurat problem z dyskami jest zlokalizowany (jeden kabel zasilający nawala), to, że długo wyszukuje też, tylko nadal jest zmniejszona prędkość procka . I to ma byc wina zasilacza?
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
AdSense


logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-12-09, 19:09   

sundance_kid, tak moze byc! za slabe zasilanie, plyta glowna zwalnia FSB. proste
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-12-09, 22:39   

Jest to mozliwe, i siebie obserwuje podobne zachowanie. NA mobo z zintegrowana graf. Proc wskazuje 1.8GHz, ale jak juz przelozylem proc na mobo z k.graf na agp x8, nagrywarka, dysk, sporo urzadzen na pci, flop 2x256 w dualu na 400MHZ... (a zasilacz gowniany jakis 350W czyli nie wiecej niz 320W, ale pewne jeszcze mniej) i proc ma automatem 1795... mala to strata, ale jednak na poprzednim mobo pokazywalo ladne 1800 (dla wtajemniczonych cat /proc/cpuinfo). Tak wiec bardzo prawdopodobne ze to zasilacz... jesli jakis twoj znajomy ma spoko zasilacz (jakas 400W) to popros go ladnie i sprawdz na jego zasilaczu :)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-12-09, 23:56   

proponuje zakupić zasilacz 550W już na przyszłość ze wszystkimi ochronami za 219zł i żadnych problemów nie ma;)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-12-10, 11:10   

Nie mam niestety bo chyba z moich znajomych ja mam najlepszego kompa. Ok. Koniec tematu, kupie nowy zasilacz bo i tak chyba muszę, razem z obudową do kompa bo stara sie rozpada. Dzięki wielkie.
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-12-10, 11:38   

sundance_kid, No chyba lepiej najpierw sprawdzić
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-12-10, 13:22   

I tak jest do naprawy. Nie mam zbytnio jak sprawdzić:/ z innym. Jesczze spróbuje poodłączać niektóre napedy bo są 4 i zobacze czy coś mu to da.
I zastanawia mnie jedna rzecz:
[ Procesory / Intel(R) Celeron(R) CPU ]

Właściwości procesora:
Producent Intel
Wersja Intel(R) Celeron(R) CPU
Częstotliwość zegara zewnętrznego 133 MHz
Maksymalna częstotliwość taktowania 3600 MHz
Bieżąca częstotliwość taktowania 2266 MHz
Typ Central Processor
Wartość napięcia 1.4 V
Stan Włączone
Oznaczenie gniazda Socket 478

[ Procesory / Intel(R) Celeron(R) CPU ]

Właściwości procesora:
Producent Nieznane
Wersja Intel(R) Celeron(R) CPU
Częstotliwość zegara zewnętrznego 133 MHz
Maksymalna częstotliwość taktowania 3600 MHz
Bieżąca częstotliwość taktowania 2266 MHz
Typ Central Processor
Wartość napięcia 1.4 V
Stan Disabled by user
Oznaczenie gniazda Socket 478

Dlaczego są dwa?
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
xury 
VIP



Telefon: N95, 6230i
Operator: Era
Pomógł: 93 razy
Wiek: 40
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 1714
Skąd: z War cholandii
Wysłany: 2006-12-10, 19:15   

Cytat:
Stan Disabled by user


Mnie to zastanawia.
i to
Kod:
Szybkość odświeżania                              Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh


twoja płyta głowna to Gigabyte GA-8IPE1000-G ?

ze specyfikacji procków mamy
Kod:
Intel    P4-Celeron 2.8G    400    OK
Intel    P4-Celeron 2.6G    400    OK
Intel    P4-Celeron 2.4G    400    OK
Intel    P4-Celeron 2.2G    400    OK
Intel    P4-Celeron 2.1G    400    OK
Intel    P4-Celeron 2.0G    400    OK
Intel    P4-Celeron 1.9G    400    OK
Intel    P4-Celeron 1.8G    400    OK
Intel    P4-Celeron 1.7G    400    OK


a twoje fsb to 533 Mhz a mnożnik to 4.25

z tego jasno wynika, że to nie ten sam procesor co miałaś :(

[ Dodano: 2006-12-10, 18:19 ]
lub Twój procesor to:
Kod:
Intel    Celeron D 315(2.26GHz,256KB)    533    -

i nie jest przez tą płytę obsługiwany
możesz to sprawdzić tu:
http://www.gigabyte.com.t...e=GA-8IPE1000-G

musiałbyw wiedzieć na 100% jaki to procesor jest to bym podał Ci prawidłowe ustawienia biosu. Skożystaj z Everesta by wygenerować raport bo AIDA nie podałe prawidłowych danych.

[ Dodano: 2006-12-10, 19:08 ]
albo jeśli mnożnik nie jest stały to zmień na 5,25 bo aktualnie masz 4,25
^
 
     
sundance_kid 
VIP



Telefon: E50,E51.5310XM
Operator: Orange
Pomogła: 37 razy
Wiek: 34
Dołączyła: 25 Cze 2006
Posty: 852
Skąd: Bratoszewice
Wysłany: 2006-12-12, 19:11   

Mój procek na bank był 2,8. Przez dwa lata był taki a poza tym mam pudełko od niego. Teraz niby jest ten sam. Jak widac na załączonym obrazku nie do końca.
Właściwości płyty głównej:
Producent Gigabyte Technology Co., Ltd.
Nazwa 8IPE1000-G

Jak zamienili to świetnie. Nie dość że spier... zasilacz to jeszcze to. Zobacze z tym zasilaczem...
Z mnożnikiem bedzie problem bo jak ostatnio próbowałam go zmienić to zakończyło się piskiem i koniecznością zrestartowania BIOSu.
W weekend zobaczę co EVEREST pokarze
_________________
Bądź zła, bądź zła zła zła tak jak ja!
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-13, 18:11   

A jaki masz model procka? I nie zmieniałaś mnożnika tylko FSB bo wile płyt glównych nie reaguje na zmiane mnożnika w dół/dają tylko go zmniejszyć :D
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
wasiesto 
PasjaTeam
Fresh

Telefon: LG G5
Operator: Play
Pomógł: 69 razy
Wiek: 28
Dołączył: 21 Mar 2007
Posty: 1419
Wysłany: 2007-05-16, 22:14   

mi sie wydaje ze masz mnożnik zaniżony, tam gdzie jest 133 to chyba powinno być 200 by wychodziło 2,8ghz.

ja kiedyś na płycie glównej gigabyte tak ze zanizała mi to fsb i po każdym resecie biosu musiałem sobie ręcznie wszystko ustawiać żeby chodziło dobrze fsb robilo mi sie 533 a nie 800 a ramy 333 a nie 400....

[ Dodano: 2007-05-16, 23:17 ]
skoro to jest Gigabyte to w ekranie głównym Biosu wciśnij lewy CTRL + F1 wtedy dostaniesz sie do ciekawych ukrytych opcji;]
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Karta DVB zewnętrzna/wewnętrzna a prę... grzesiek1711 Hardware 0 2005-10-15, 09:51
Brak nowych postów czas procesora a skrypty NokiXa druidbartek Programowanie 6 2006-01-16, 12:14
Brak nowych postów zmiana procesora hp510 mariusz56 Hardware 4 2007-12-02, 22:00
Brak nowych postów Jak zdiagnozować usterkę procesora RAP? jubi20 BB5 15 2009-04-12, 13:18