PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > MADos - Jak skompilować sobie MADos'a - krótki przewodnik...


MADos - Jak skompilować sobie MADos'a - krótki przewodnik...

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » MADos » MADos - Jak skompilować sobie MADos'a - krótki przewodnik...
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
  Wysłany: 2004-09-20, 02:11   MADos - Jak skompilować sobie MADos'a - krótki przewodnik...

Nie szukajcie gotowych źródel... Sami skompilujcie sobie madosa...

Opis ten powstał w celu zgromadzenia wielu informacji w jednym miejscu, bo tak szczerze
to jak zacząłem czytać cokolwiek na ten temat na jednym z forum to mi sie włosy zjeżyły
na głowie , musiałem przekopać pół forum żeby zebrać potrzebne mi informacje... i
straciłem na to mnóstwo czasu :|

Oto cała procedura krok po kroku...

1) Sciągnij Cygwina (zwany przez niektórych błednie MAdosem) i źródła MADosa - zdziwiony ??

Cygwin - kompilator C
Cygwin jest emulatorem linuxa pod winde, instalujcie to wyłącznie pod XP i Win 2000, to
nie bedzie problemu...
Ponieważ pod Win98 trzeba zmodyfikowac plik rejestru od programu cygwin.reg żeby
działało prawidłowo...

Mados Compilator (Cygwin+biblioteki) hasło do pliku to: pic16f87

źródła MADos'a
źródła MADos'a Mirror

To właśnie te źródła które będziecie kompilować... są także na mojej stronie domowej...

Źródła można też sciągnać za pomoca programu WinCSV
(musi to być wersja 13b9, opis jest do tej...)
Instalka WinCSV
Instalka WinCSV Mirror
Można ją także sciągnąc z mojej strony...
Konfiguracji nie bede opisywał bo zrobił to już Logos2000...

2) Jak już zainstalowaliście Cygwina i na waszym dysku leżą źródła MADosa, to idziemy krok dalej...
Uruchamiamy Cygwina - nasz kompilator, ale najpierw dodajemy informacje z
cygwin_C.reg do rejestru (jednorazowo)
jesli instalowaliscie na dysku C, a tak właśnie polecam... zrobic....
kompiltor uruchamia sie za pomoca cygwin.bat.

Jak juz sie odpali to bedziecie mieli znaczek zachety w postaci dolara $ i mrugający kursor...
wpisujecie mc [enter] i odpali wam sie cos w stylu Norton Commander (progsik nazywa sie Midnight Commander)
tam włazicie do katalogu w ktorym macie skopiowane źródła MADos-a...

Otwieracie plik *compile.conf (jak ktoś nie kumaty to wciska F4 - Edit), a tam macie takie cuś...

#export TYPE="PC"
#export TYPE="STANDALONE"
export TYPE="EMBED"
#export TYPE="FULLEMBED"
#export TYPE="BEAUTY"
#
# STANDALONE, EMBED, LOADER, PC, FULLEMBED, BEAUTY
# can be redefined by argument 1 of compile script

#export PHONE="3310_old"
#export PHONE="3310_new"
#export PHONE="3330_old"
#export PHONE="3330_new"
#export PHONE="6210"
export PHONE="8210"
#export PHONE="AUTO"

#export OS="WIN98"
# uncomment it, if your operating system is M$ Windows 98

W zależności od tego dla jakiego phona chcecie kompilować MADosa usuwacie hash (czyli #)
sprzed danej linijki, czyli np tak jak ja kompilujac EMBEDa dla 8210...
Nie musze chyba tłumaczyć jaka jest różnica między STANDALONE, EMBED, LOADER, PC, FULLEMBED, BEAUTY ??

Jak ktoś jedzie na Win98 to usuwamy takze hasha sprzed linijki OS="WIN98"

Zapisujemy zmiany....

3) Punkt ten mozecie w zasadzie pominać i przejsc odrazu do kompilacji naszego MADosa
chyba ze chcecie sie dowiedziec gdzie mozna co pozmieniać...
A mianowicie źródła sa po angielsku najczęściej..
Jesli przed kompilacją planujecie wprowadzić jakieś drobne zmiany, w stylu polskie napisy w MADosie
czy np. inne grafiki w menu,to proponuje zwrócic uwage na pliki:

../apps/main.c
../core/bitmap.c

Do modyfikacje grafik proponuje umieszczony w katalogu tools program MADos Studio...

4) Uruchamiamy kompilacje za pomocą *compile_all.sh

to samo robimy jeśli ktoś kompiluje pod linuxem...

Jesli w trakcie kompilacji wyskoczy Ci błąd dotyczący małej ilości ROM, to wtedy szukasz
pliku w katalogu w którym masz cygwina i źródła MADosa... a mianowicie

../cygwin
.
mados
.
data
.
(model nokii dla której kompilujesz)
.
memmap_embed

otwierasz do edycji plik memmap_embed (F4 Edytuj) i modyfikujesz linijke....

rom(RX) : ORIGIN = 0x00340040, LENGTH = 200K

na np....

rom(RX) : ORIGIN = 0x00340040, LENGTH = 300K

powinno wtedy pójść bez problemowo.. zapisujesz, i próbujesz kompilowąc ponownie...
uruchamijąc *compile_all.sh, tym razem musi pójść a jesli nie, tzn...

że masz uszkodzone źródła albo źle coś w pliku *compile.conf

5) Gdy kompilacja dobiegnie końca....
powinien nam sie pojawic pliczek z rozszerzeniem FLS, i to wlasnie jest nasz sliczny
pierwszy skompilowany MADos, który możemy wgrać albo w telefon, albo w soft.....

6) Wgrywamy MADosa w soft lub bezpośrednio w telefon, i cieszymy sie bajerkami...
A jak wgrać go w soft.. i dodać zeby uruchamiał się z menu ?? hmmm, tu juz chyba nie bede
sie powtarzał po innych bo jest wystarczająco dużo informacji na ten temat w różnych tutorialach
chociażby znajdujących sie na Pasji...

Gdyby jednak coś bylo nie jasne moge stworzyc odpowiedni opis...

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zabrania się umieszczania powyższego opisu, bądź jego fragmentów na innych
stronach, bez wcześniejszej zgody autora !!
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
AdSense


szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 28
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2004-09-20, 07:45   

narvany, :brawo: Bardzo Ładny Opisik a nie lepiej By Było Go Wrzucić na Portal (Toturiale -> NOKIA SW) OCZWIŚNIE NIE żebym miał pretensje (bo opisik mi się b. podoba) ale zaraz doczepi sie piciu i powie Ci to co ja teraz ( o Toturialach na Portalu) Mimo wszystko Polecamn Te Toturiale Bo mozesz tam pisać nawet całe podręcnziki (można dzielic na strony :D )

PS. Jesli bedziesz tak dobry przenieść do Portalu to dołacz do tego także opis jak konfigurować WinCVS
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2004-09-20, 11:52   

narvany, opis the best jak kazdy twoj :)

Moge go wrzucic do tutoriali na portal? Oczywiscie link do twojej strony i wszytko o autorze zostanie zachowane :]
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-09-20, 12:55   

Opis moge dołączyć ale wyłącznie za zgodą Logos-a2000. On jako pierwszy przetlumaczyl źródła z angielskiego na polski i umieścił na forum... :)
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-09-20, 15:03   

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a co ja bede wam bronił?? umieszczajcie! :D
poto jest przecież forum aby sie dzielić :D
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-09-20, 16:08   

Let's Begin ! - Konfiguracja WinCVS

WinCVS konfigurujemy praktycznie w 3 ruchach :] (Opis dla wersji 13b9)

1) Najpierw wchodzimy w Admin/Preferences (Ctrl+F1)
a tam ustawiamy wszystko tak jak na załączonym obrazku (sorki nie chcialo mi sie pisac)



potem w zakładce Globals ustawiamy wszystko tak jak na poniższym obrazku, hehe
znów nie chciało mi sie pisać :]



2) Wchodzimy w Admin/Login... wpisujemy hasło : behave!
zwróci nam komunikat : ***** CVS exited normally with code 0 *****

3) Ustawiamy w Create/Checkout module... wszystko tak jak na obrazku poniżej...



Wciskamy OK :mrgreen: i czekamy ąż źródła zaktualizują nam się same ....

I to tyle na temat :mrgreen:

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zabrania się umieszczania powyższego opisu, bądź jego fragmentów na innych
stronach, bez wcześniejszej zgody autora ! Opis pochodzi z http://www.extreme.iscnet.pl
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2004-09-20, 20:32   

narvany, czekam az skonczysz caly swoj tutorial i wystawisz na portalu tak jak rozmawialismy na GG :)
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2004-09-20, 23:36   

w opsisie było żeby ODZNACZYĆ funckje Checkout read only narvany, wirze że masz zanaczaczoną... ale ale jak tak chodzi to ok. nie próbowałem tak :mrgreen:
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-09-21, 11:35   

LOGOS2000 Masz racje :P przeoczylem to :) hehe, ale i tak chodzi, za ta roznica
ze gdy zrodla Madosa sciągną sie juz na dysk, to nie mozna ich edytowac, bo
wszystkie maja atrybut Read Only, czyli krotko mowiac dla nie znajacych
Angielskiego , hehe Tylko do Odczytu. I trzeba wtedy recznie zmienic ich atrybuty, zanim zaczniemy modyfikowac źródla :mrgreen:
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
gawcio 
Nowicjusz
I am robot :)


Wiek: 32
Dołączył: 09 Wrz 2004
Posty: 74
Skąd: chojnow
Wysłany: 2004-09-26, 00:06   

sciagnelem co potrzebne zainstalowalem Cygwin dodalem potrzebne zródła i informacje do rejestru i jak chce uruchomic cygwina to pokaze ci czarne okienko i zaraz znika :( nic nie rozumiem co zrobilem zle
^
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2004-09-26, 01:26   

gawcio, no to cos zepsules :P Odinstaluj i od nowa :D
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 17 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2004-09-26, 17:20   

Jesli masz XP albo win 2000 , i robiles zgodnie z opisem, i przed uruchomieniem cygwina wpis dodal sie prawidlowo do rejestru to musi dzialac... Sprawdz wszystko od nowa.
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
gawcio 
Nowicjusz
I am robot :)


Wiek: 32
Dołączył: 09 Wrz 2004
Posty: 74
Skąd: chojnow
Wysłany: 2004-09-26, 20:38   

dobra sprawdze ale narazie odstawilem ta kompilacje i wzielem gotowego madosa i mam problem w g3 bo nie chce mi zapisac flasha
^
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2004-09-27, 12:09   

gawcio, masz blad w strukturze. albo zabardzo zmdyfikowanego flasha juz....
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 28
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2004-09-27, 15:24   

gawcio, Wyskakuje ci "Don't Know End of PPM Sorry" ?? Jesli Tak to KLiknij Offsets Otwórz Plik w Jakimśc Flash Editcie (np fls edit by joonks) i zobacz "PPM" będzie napisany Adres Początkowy i Końcowy Skopiuj Adres Końcowy i Wklej w Okienko Offsets w g3 i powinno zapisać
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: