PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Przeróbka konsoli PSX (SCPH-9002)


Przeróbka konsoli PSX (SCPH-9002)

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Komputery » Gry/Konsole » Przeróbka konsoli PSX (SCPH-9002)
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-04-21, 21:08   Przeróbka konsoli PSX (SCPH-9002)

Spójrzcie na zdjęcie. Otrzymałem konsolę do "naprawy"...
Tak wyglądała w środku ;] heh...



Jak widać - chyba - wszystko nie trzyma się kupy :/
chip jaki został zastosowany wygląda na tego rodzaju. Poprawiłem to wzorując się na schemacie click. Jednak coś jest nie tak. Przed moja pracą, ponoć konsola odczytywała oryginalne płyty - żałuję że jej nie sprawdziłem :/ - po mojej poprawce nie odczytuje ani oryginału, ani pirata... zastanawia mnie ten kabelek pociągnięty od punktu 5 - usunąłem go... nie był podlutowany do piątej nogi scalaka (wg. schematu)... ma ktoś w domu ten szrot przerobiony ? albo ktoś zabawiał się w to ? i jeszcze jedno pytanie. Połączyłem tylko nogi 1, 5, 6, 8 scalaka. Czy jest wymagane połączenie wszystkich nóg z poszczególnymi punktami na płycie ?

pisać, bo mnie zaraz tutaj krew siarczysta zaleje... :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
Ostatnio zmieniony przez bubek3 2008-04-27, 00:25, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
AdSense


kowalkarol1 
Expert



Telefon: s
Operator: Cingular
Pomógł: 57 razy
Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 1950
Wysłany: 2008-04-22, 12:37   

bubek3, jezeli ktos dal jakies dodatkowe kable w srodku to znaczy ze ona do czegos sluzyly (zapewne obejscie jakies)
wydaje mi sie ze musza byc nogi polaczone
^
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-04-22, 13:16   

kowalkarol1, nie chciało mi sie ponownie rozkręcać, ale sprawdzę dziś. A ma może ktoś serwisówkę tej konsoli ? nie mogę nic wygoogolowac :/

i jeszcze jedno pytanie, czy muszę wszystkie nogi łaczyć z płytą główną konsoli ? mam na mysli nogi 2, 4, 7 ?

bubek3, edytuj posty na przyszłość :P /szczuru
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
Ostatnio zmieniony przez szczuru 2008-04-25, 14:00, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 29
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-24, 22:50   

bubek3, Może to Ci pomoże:

http://www.psxdev-pl.yoyo...are/art-modchip
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-04-26, 21:30   

szczuru, zrobiłem wg. tego schematu - podanego na stronie do której link zamieściłeś. Efekt ? konsola się nie uruchamia... :| nawet po odlutowaniu 'chipa'. Jak wrzucę płytę to niby coś tak czyta - normalnie ja kręci, tak jakby ładowało grę. Obrazu jednak nie ma. Zawiesza się na czarnym ekranie. Nie pokazuje się nawet to logo 'sony entertainment'. Może wiesz jak to naprawić ?
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2008-04-26, 23:36   

bubek3, proponuje narazie zostawic ten chip, wrzuc mu CD AUDIO (chyba ten bios ma odtwarzacz) zobacz czy ruszy. byc moze sprawa lezy w zle wyregulowanym laserze?? byc moze sie ujarał

ew kup nowa plyte glowna :p
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=353799563
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 29
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-26, 23:39   

PSX bez lasera powinien normalnie się uruchamia (wiem, bo sam mam takiego ;p). Bios ma Odtwarzacz Audio CD. bubek3, Sprawdź czy nie zrobiłeś gdzieś zwarcia :/
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-04-26, 23:45   

logos2000, dzięki za aukcję ;) w najgorszym przypadku, będę musiał to zrobić :/
szczuru napisał/a:
Sprawdź czy nie zrobiłeś gdzieś zwarcia :/
właśnie sprawdzałem już chyba z 10 razy... :/ no ale zaraz jeszcze raz spojrzę. Nic nie zaszkodzi, a może pomoże :) może coś przeoczyłem :|

[ Dodano: 2008-04-27, 01:26 ]
sprawdziłem, bardzo dokładnie... zwarcia nie ma... macie jakieś inne sugestie ? :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 29
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-04-27, 14:28   

bubek3, Miernik w dłoń :)
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-04-27, 20:15   

szczuru napisał/a:
Miernik w dłoń
nie rozumiem ? co mi to da ? :) sprawdzałem miernikiem - tzw. piszcałką ;) hehe... jutro chyba zamówię nową płytę główną :/
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2008-05-07, 15:09   

dobra, otrzymałem nowa płytę główną. Wszystko byłoby fajnie gdyby nie powtórka z rozrywki... ;/
chip nie jest zamontowany - nie odbierają ani piraty, ani oryginały
chip wlutowany - odbierają oryginały, brak reakcji na piraty.
O co chodzi ? czy to wina lasera ? wyeksplatowany ?
Nie łączyłem postów, ponieważ chce by moja odpowiedź była widoczna. Później je do siebie dolepie :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 29
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2008-05-14, 17:19   

Nagraj w miare wolno na TDK lub Verbatim (w miare wolno = 8x, 16x). Jeśli nie załapie to problem leży w montażu bo TDK'i i Verbatimy to dobrej jakości płytki i PSX' powinien je łyknąć bez problemu.

// Jeszcze jeden schemat, moze pomoze... :/

http://www.whatplace.co.uk/psxmod.html
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów przeróbka e398 na e1 endriu19 Motorola 3 2007-01-18, 17:55
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Ogłoszenie: [PSX][PS2][PS3][XboX] Podstawowe info... szczuru Gry/Konsole 0 2007-12-18, 21:00
Brak nowych postów przeróbka w800 klolo Sony Ericsson 5 2009-02-15, 12:53
Brak nowych postów Wymiana lasera w SCPH-75004 bugy Elektronika i inne 1 2010-03-12, 16:50
Brak nowych postów Przeróbka kabla FRUNEK1 DCT-3 7 2011-11-15, 17:49