logos2000, odczyt raczej nic nie modyfikuje w telefonie, dziala to mniej wiecej tak:
1. Read Phone - odczytuje informacje z telefonu i jednoczesnie robi backup sekcji 308 (problem jest jesli ten backup bedzie nam pozniej potrzebny a np. zle sie zczyta)
2. Make Log - tworzy plik z kodami do wpisania recznego (w sumie to jesli by sie w tym kroku zatrzymac to nie ma chyba mozliwosci uwalenia sluchawki)
3. Direct unlock - wpisanie kodow przez fbusa do telefonu (tutaj jak sie domyslam nastepuje modyfikacja sekcji 308 i najczesniej uwalenie tela)
4. WR Backup - podmienia wpisy w pm (zgrana wczesniej sekcje 308, jesli sie zle wczeniej zgrala to kicha...)
wszystko pojdzie dobrze, jesli zrobisz np. najnowszym ufxsuitem kopie certyfikatow. jesli po unloku bedzie cos nie tak to wgrywasz spowrotem i jest git
podkreslic chce ze jeszcze tego nie sprawdzalem, a miniejsze informacje pochodza (niby ze sprawdzonych) zrodel...
zastanawiam sie czy gdyby postapic tak:
1. read phone
2. make log
3. wpisac kody recznie
zapomnialem dodac ze jest jeszcze jedna metoda na "sp data corrupted"...
tworzy sie wlasnorecznie plik tekstowy z odpowiednimi danymi (o sekcji 308) zmienia rozszerzenie na *.pm i wgrywa np. tornadem lub twisterem...
jak dobrze pamietam mialo to pomoc, gdy po uzyciu funkcji WR Backup telefon nadal nie bedzie chcial ozyc
2. Make Log - tworzy plik z kodami do wpisania recznego (w sumie to jesli by sie w tym kroku zatrzymac to nie ma chyba mozliwosci uwalenia sluchawki)
Nieprawda. Właśnie wtedy telefon lubi mieć focha i zrobić
Kod:
SP Data IS corrupted!
I wtedy guzik z Twojego mędrkowania. Ja robiłem locka tym programem na rocznej 6630 i właśnie ten komunikat mi wyskoczył. WR Backup nic nie dawał. Myślałem, że jestem 400pln w plecy, bo tel kumpla był. Ale prawda jest taka, że jak odpalałem tel i w stresie szybko wgrywałem WR Backup to g@wno z tego było, a jak odpaliłem, podłączyłem pod kabel i tel poleżał sobie jakąś minutkę, żeby miał czas na odpalenie symbiana do końca czy cokolwiek robi sobie w swoim małym telefonim móżdżku, to łapało. Także odpal - podepnij - poczekaj - wgraj backup. Mnie się udało.
I zapamiętajcie. CERTYFIKATY MOŻE JUŻ UPIEPRZYĆ PRZY WCISKANIU MAKE LOG!!
Dzięki temu programowi ściągnałem już z N70 i 6630
Od razu mówię, że duże ryzyko niesie zdejmowanie simlocka z N70 z najnowszym softem Music Edition, które kończy się zazwyczaj SP Data is corrupted. Naprawa kosztuje ok 150 zł, czyli odbudowa certyfikatu (konkretniej przeliczenie ask 2 rpl) chyba że ktoś ma jaf'a + pkey to może probować bo w razie czego może sobie odbudować certyfikat. Sposób działa tylko na N70, N90, 668X, 6630, N71 lepiej nie próbujcie z innymi bb5. Do ściągnięcia sima potrzebny jest DKU-5. A i pozatym warto robić dodatkową kopie backupu w razie czego.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez rvn 2007-06-05, 14:15, w całości zmieniany 2 razy
MasterJapko
od 15 czyli pewnie x25/35/45 i nic wiecej
_________________ 4 ostrzeżenia i miano experta(dawniej nauczyciela) ]
Tel się nie włącza? użyj dead usb flashing
Nie działa ci lcd? użyj dead usb flashing.
Nie masz baterii w telefonie? użyj dead usb flashing
Na uszkodzona taśmę tez działa ]
Telefon: Komórkowy Pomógł: 28 razy Dołączył: 21 Lip 2004 Posty: 1429 Skąd: Polska
Wysłany: 2007-06-14, 22:33
MasterJapko, a probowales alternatywnego TP ? zamiast wyciagania kulki znalazlem gdzies w necie TP gdzies pod baterią jest.. czy moze pod lcd... puzno juz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum