PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > barsy w dct3


barsy w dct3

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » barsy w dct3
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-12-04, 15:27   barsy w dct3

witam

od wczoraj siedzę nad małym patchem związanym z barsami (narazie wsjo działa jak należy :razz: )

ale analizując funkcje nokii odpowiedzialne za rysowanie kresek zasięgu czy baterii znalazłem coś takiego(na przykładzie funkcji od logo sieci):

Kod:
/*
**  npm-5 v 03.53
**  =============
*/

/* from own_draw_bitmap.s by Yak */
struct drawmap
{
   struct bitmap *bitmap;
   unsigned char left, top;
   unsigned char unk0[4];  // 0
   unsigned char dmode;
   unsigned char pad;      // 0?
};

/******************************************************************************/

extern unsigned char netw_size;        // at 0x1198b3
extern const struct drawmap logo_net1; // at 0x3e310c
extern const struct drawmap logo_net2; // at 0x3e3100

void draw_network_logo(void) // routine at 0x285710
{
   routine_at_3aeec8(0x6d36, 0);
   if(netw_size==2)
   {
      draw_box(0,0,5,0x23);
      draw_bitmap(logo_net1);
   }
   else
   {
      draw_box(0,0,5,0x25);
      draw_bitmap(logo_net2);
   }
   netw_state=1;
   draw_signal_strength(routine_at_37f800());
}

void draw_signal_strength(unsigned char strength) // routine at 0x285602
{
   struct drawmap network;\

   /* ... */

   if(netw_state==2) network.dmode |= DM_BLINK;

   /* ... */

   draw_bitmap(network);
}

/******************************************************************************/


od razu nasuwa mi się pytanie - czy zdarzyło się wam kiedykolwiek aby zamiast normalnych barsów mieć nie dość że bez przerw to w dodatku mrugające?? (dla netw_state=2)

dzięki

[ Dodano: 2006-12-04, 15:29 ]
a i dla baterii jest bardzo podobnie (batt_state==2...), różnice nie są tu istotne
^
 
     
AdSense


_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-04, 16:45   

Mi się akurat nie zdarzyło, ale chciałem tylko powiedzieć, że kiedyś rozmawialiśmy o tym, że nokia nie oszczędzała miejsca w sofcie i wszystko robiła jak jej się podobało. I jest w tym dużo prawdy. Ostatnio dość długi czas nie widziałem flashu nokii, ale z tego, co pamiętam doszczedłem do podobnego wniosku. Chodzi mi konkretnie o to, że wiele rzeczy w ogóle się nie wykorzystuje. Są bo są, może do jakiś testów (?) albo po prostu pojechali po szablonie. I tu bym się nie zdziwił. Kiedyś jak przeglądałem soft od 5510, to znalazłem wpisy (a ppm) typu: IrDA włączona/wyłączona, i parę z komunikacją w snake'a przez irde, coś jak w 8210. Sporo rzeczy wogóle nie powinno się pojawić, albo wypuścili sofcik bez jego ukończenia, jak z tymi grafikami w 5510 (chodzi mi o trzy: aaa, Aaa, AAA). Niby się nie wykorzystuje, a jest, no i w końcu zostało wykorzystane ;]

Albo nasi koledzy z nokii specjalnie zrobili taki wybryk z tymi barsami, żebyśmy się teraz zastanawiali :twisted:
^
 
  Skype
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-04, 23:43   

druidbartek, noo kurde mi kiedyś barsy migały ;) coś tam kiedyś miałem czyjś sofcik (nie pamiętam kogo) no i się trochę przywieszał i czasami ku mojemu zdziwieniu właśnie czasami barsy migały, ale czemu? tego to ja już nie wiem...
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-12-05, 08:15   

za czasow g3n0lite byl patch na animowane barsy (ale jedynie bateri)
moze to cos pomoze ;]
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-12-05, 09:50   

logos2000 napisał/a:
za czasow g3n0lite byl patch na animowane barsy (ale jedynie bateri)

noo pamiętam (nawet mam v2.0 na dysku i zbieram wszytko co jest z tym progsem związane - po prostu wypas. pech chciał że kiedyś mi się wszystkie patche co miałem straciły i teraz mam tylko 14 :cry: )

ale wracając do tematu - mnie interesuje po jaką cholere nokia zostawiła kod obsługi czegoś takiego? czemu to to ma służyć oryginalnie.

pomógł czeka :mrgreen:
^
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-12-05, 10:53   

druidbartek, masz tu wszystkie skrypty jakie kiedys znalazlem :]
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-12-05, 18:57   

Domi napisał/a:
druidbartek, masz tu wszystkie skrypty jakie kiedys znalazlem :]

dzięki - przesiałem śmieci i zostawiłem sobie tylko te dobre.

wracając do tematu -animowane barsy??? hmm może pomyśle :mrgreen:
^
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-05, 19:39   

druidbartek napisał/a:
wracając do tematu -animowane barsy??? hmm może pomyśle :mrgreen:

i najlepiej z pliku na fs :D
^
 
  Skype
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-12-05, 19:40   

_Brutus napisał/a:
i najlepiej z pliku na fs :D

to już mam ;ppp

teraz tylko patterny dorabiam co by działało na innych modelach prócz 5510
^
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-12-05, 19:52   

druidbartek napisał/a:
to już mam ;ppp

jupi! :D

To to teraz dopiero zaczyna się rozwijać modyfikacja dct-3 :D wcześniej, to był pikuś :D
^
 
  Skype
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 30
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-12-05, 20:09   

druidbartek, no to czekamy, mam nadzieje ze wyjdzie cos na dniach, bo wracam do chaty (po 4 tygodanich) :D jupii
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-12-06, 04:13   

logos2000 napisał/a:
druidbartek, no to czekamy, mam nadzieje ze wyjdzie cos na dniach, bo wracam do chaty (po 4 tygodanich) :D jupii

mówisz masz :mrgreen:
[patch] new_7_bars

ot taki prezent na mikołaja ;p
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: