PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [game] Tron


[game] Tron

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » [game] Tron
Przesunięty przez: Domi
2006-02-02, 23:03
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2006-03-26, 18:04   

druidbartek, to jet własnie w shortkeyu:

Kod:

  case MSG_KEYPRESS:

  ...


   else if((message.argv[0]==KEY_ASTERISK)||(message.argv[0]==KEY_SHIFT))
   {
    status=1;
    own_timer_start(&timer_asterisk,TT_MESSAGE,40);
   }
   break;


i potem
Kod:

  case MSG_KEYRELEASE:
  {
   if(status==1)
   {
    own_timer_abort(&timer_asterisk);
    status=0;
   }
   else if(status==2)


a następnie:

Kod:

  case OMSG_ASTERISK:
  {
   stop_tone(NULL,2); /* stop the keypad tone */
   own_play_tone(tone,PTM_WARNING_TONE);
   status=2;
   msg=MSG_NOP;
   break;
  }


Nie wiem czy dobrze to wytłumacze,ale to chyba działa tak:
Kiedy wciśniemy * włacza się timer (&timer_asterisk) na określony czas, jeżeli puścimy klawisz to timer zostanie zatrzymany i nic sie nie stanie, ale jezeli nie puścimy klawisza to nie przyjdzie MSG_KEYRELEASE i nie przerwie pracy timera,który po zadeklarowanym czasie wyśle wiadomość OMSG_ASTERISK i tel zacznie oczekiwac na wciśniecie kolejnego przycisku. Mniej więcej tak to wyglada...
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
AdSense


sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 34
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 512
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-03-27, 11:24   

no dobra... a ja sprawdzilem i u mnie gra nie chodzi. tzn. telefon nawet sie nie wlacza. i nawet wiem dlaczego. gra rezerwuje za duzo ramu (w projekcie byl tylko tron):
Kod:
# Processing: RESERVE_RAM.rx THE_END
Reserved 32442 (0x7EBA) bytes in 15 blocks.
Defaults mechanism used by 4 blocks.
Reserved blocks contain 1 bytes of gaps.
Done!

a pozostale mnostwo skryptow i 13 gier zajmuje mi (moj standardowy projekt):
Kod:
# Processing: RESERVE_RAM.rx THE_END
Reserved 1028 (0x404) bytes in 76 blocks.
Defaults mechanism used by 16 blocks.
Reserved blocks contain 2 bytes of gaps.
Done!

zajzalem troche w zrodla i widze, ze w wielu miejscach sa deklarowane zmienne typu ULONG i inne duzo-zajmujace, a czesto wystarczyloby UBYTE...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2006-03-27, 22:41   

Hm... No u mnie, za czasów kiedy jeszcze pisałem ta gre to działała ne telu ze wszystkimi skryptami jakie tylko były na owe czasy... ale tylko bez karty sim... potem jak odkryłem że to menu robi chyba jakieś konflikty , to sama gra bez menu działała, ale moze teraz nie współdziała z najnowszym snapshotem i dlatego... ?
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
bern 
Użytkownik



Telefon: HTC Wizard
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 104
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-28, 18:39   

kurde faktycznie gigantyczna roznica - normalnie soft rexerwuje 873 bajty a z tron.nrx i tron_2_test.nrx jush 45000 bajtow! dziala podobno soft tak czy siak ale ja sprawdze dopiero wieczorem. baaardzo duza roznica..


EDIT - no i telefon z tronem nie wstal.. zapala sie i prosi o pin ale po wpisaniu umiera :/

EDIT - hmmm ciekawe ciekawe bo to zakrawa o loterie jakas... zmienilem inne skrypty i zapomnialem wylaczyc trona i nagle okazalo sie ze rezerwuje juz tylko 17000bajtow i rusza!

fajne ale sterowanie strasznie dziwne...

sander18, a wgrywales _tron.nrx czy tron2test.nrx? bo ten pierwszy plik rezerwuje duuuzo wiecej
_________________
memory... fajf... NOKIX i wszystko jasne :)
^
 
 
     
bamc 
Wie co mówi


Telefon: komórkowy
Operator: Plus
Pomógł: 4 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lip 2004
Posty: 415
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-03-28, 23:38   

3210 nie wstaje ani po tron ani po tron2test pozdro
^
 
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 34
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 512
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-03-29, 00:43   

bamc, 32 nie wstaje nawet po moim fire, ktore rezerwuje "tylko" 4 KB, a co tu mowic o tron z ktorym (jak mowi bern) udalo sie zejsc do 17 KB...

ja wgrywalem _tron.nrx. z tron2test.nrx nawet nie przyszlo mi do glowy zeby probowac...
ale nie ma co narzekac... MaximusResetus pewnie poprawi (jesl bedzie mial czas), a jak nie to zrodla sa, wiec to tylko kwestia czasu... ;)
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
bern 
Użytkownik



Telefon: HTC Wizard
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 104
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-29, 06:30   

sander18, ja tez wgrywalem obydwa ale w sumie to nie wiem czy _tron.nrx to nie jest jakas wczesniejsza wersja.. w kazdym razie do grania wystarcza tron2test i on rezerwuje tyle ze uruchomi sie
_________________
memory... fajf... NOKIX i wszystko jasne :)
^
 
 
     
bamc 
Wie co mówi


Telefon: komórkowy
Operator: Plus
Pomógł: 4 razy
Wiek: 32
Dołączył: 20 Lip 2004
Posty: 415
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-03-29, 08:17   

bern, testujesz na 3310 , tak ? :P

sander18, dla snake'a 2 musialem 2 gry poświęcić :( zeby wstała :P a dla tron'a usunelem prawie wszystkie :DD I nic nie dało :(
^
 
 
     
bern 
Użytkownik



Telefon: HTC Wizard
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 104
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-29, 12:38   

bamc, tak na 3310 v6.33 z chyba wszystkimi skryptami w tym mailsuite i dziala dobrze ale to pewnie pierwsza gra do wyrzucenia bedzie..
_________________
memory... fajf... NOKIX i wszystko jasne :)
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-29, 12:59   

z tego co zerknąłem do źródeł to praktycznie całość tego co pożera ta gra spowodowane jest o tym:
Kod:
ULONG mapa[84][48];

co daje 84*48*4B = 16128
a ta druga wersja ciągnie 2x więcej bo tam również cos takiego jest deklarowane. dochodzą jeszcze parę innyh intów ale to już niewiele w porównaniu z tym.
Po przeglądniećiu całości widzę że jednak w tablicy mapa są możliwe tylko 2 wartości 0 i 33 a więc można zapisać je na jednym bicie(!) przez co zamaist tych 16KB gra pożre jakieś 504B + reszta zmiennych. myślę nawet że dało by się z tego zrezygnować bo jedyne po co jest ta tablica to sprawdzenie czy dany pixel jest zapalony, a to można zrealizować za pomocą is_pxl_on czy jakoś tak : ]
^
 
     
bern 
Użytkownik



Telefon: HTC Wizard
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 104
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-29, 18:11   

porownywal ktos dzialanie trona na 5510 i 3310? wlasnie zrobilem sobie pierwszy soft na 5510 i musze przyznac ze ta gra jest straszliwie nudna tam :) (wolna jak snake na 2 poziomie) dziwi mnie to bo np breaker dziala szybciej..
_________________
memory... fajf... NOKIX i wszystko jasne :)
^
 
 
     
bobek_wb 
Starszy Użytkownik



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 8 razy
Wiek: 29
Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 232
Wysłany: 2006-03-29, 18:24   

Przydałoby sie ulepszyc tę grę. Poprawic kod itp. Gdybym miał tylko trochę wolnego czasu to bym się za to wzioł, ale sam pierw musze dokonczyc swoje skrypty: ten stoper (mam juz poprawione te naliczanie ale jeszcze nie testowałem) i gre tez prawie skonczona. Moze na weeken wypuszcze nowszy stoper. :)
^
 
 
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2006-03-29, 22:22   

Teraz daje poprawiona wersje która zrzera ok 8000 bajtów,a nie jak poprzednio 32000. Mi smiga bez problemu,ale sami zobaczcie. Zrobiłem to co opisał druidbartek, dzieki czemu sporo ramu przybyło. Co do sterowania co ktos pisał, to gra głownie była pisana dla klawiszy 4 i 6 na dwie ręce, bo przy wysokim poziomie gra jedna ręka nie ma sensu.

Jesli ktos ma jeszcze jakieś pomysły i sugestie co zrobic zeby gra nie zrzerała tyle ramu to bardzo prosze piszcie o tym.

Niech mi ktos przypomni czy BOOL i UBYTE to to samo? Bo niezaleznie czy stwozyłem mape jako to czy to to ramu szło tylesamo.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-29, 22:39   

MaximusResetus napisał/a:
Niech mi ktos przypomni czy BOOL i UBYTE to to samo?

prawie to samo : ] BOOL zwraca true lub false ale i tak ciągnie 1B, natomiast UBYTE to unsigned char czyli mozna zapisac cyfry od 0-255, na plansze trzeba do opisu tylko 1b wsumie. można by cos z polami bitowymi pokombinować.
sporo o tym jest tutaj http://forum.pasjagsm.pl/tematy90/7290.htm
jest tam to dość dobrze wyjaśnione i przetestowane jak dokłądnie to działa w FW nokii.
jednak pola bitowe maja ograniczenie do 32b więc planszę czyli 504 bity należałoby podzielić na... 126 części.
troszkę dalej http://forum.pasjagsm.pl/...90,30.htm#58100 spróbowałem rozwiązać ten problem troszkę inaczej, tak żeby można było korzystać z normalnych tablic a pojedyncze pole zajmowało nie całe bajty ale określoną liczbę bitó (1/2/4 bity)
w przykładzie wziąłem 2 bity na pole ale schemat myślę że dobrze zarysowałem : ]

[ Dodano: 2006-03-29, 23:44 ]
albo pomyśleć z tym co udostępnia nam freegfx czyli freegfx_get_pixel i *freegfx_buffer(?)
całego ekranu przerysowywac nie trzeba - w pierwszej wersji sapera tak miałem i dobrze się to sprawdzało. żeby usunąć poprzednią pozycję to co się przemieściło można użyć DM_XOR itp
^
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2006-03-30, 07:56   

Własnie tak myslałem ze BOOL to powinien brac po jednym bicie i dlatego mie to zmieszalo...
Tak własnie myslę o tym, i chyba najlepiej to będzie skozystac z tych funkcji set_pixel - get_pixel, bo o ile dobrze pamietam to takie istnieja :-) albo podobne i wtedy tablica nie będzie potrzebna już wogule,a zuzycie ramu spadnie o ponad 8000 :-) (fakt ze teraz są dwie tablice 48x84 po 1 bit ) Jutro bede miał wiecej czasu to pokombinuje, i chyba zaczne pisac nowe skrypty, bo mnie to znowu wciagło :-)

----------------------------------(ed)

poprawiłem juz gierke tak ze zjada tylko (?) ok 130 bajtów :) Ale mam jeszcze problem z ustawieniem swiateł. Mógłby mi ktoś to w prosty sposób zarysowac jak to trzeba zrobić? Sek jest jeszcze w tym ze ja potrzebuje zaświecić światło na chwile w trakcie trwania gry, kiedy pyta sie czy zagrac jeszcze raz.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: