PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Mixol - skrypcik


Mixol - skrypcik

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Mixol - skrypcik
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-09-07, 16:26   Mixol - skrypcik

Zamerzam sobie coś takiego kupic co się nazywa motorower, więc dowiedziałem się wszystkiego.

Przydałby mi się skrypcik który by obliczał wszystko co się da. (koszty,droga,ilośc oleju).

Myslałem nad specjalnym urządzonkiem (płytka zaprojektowana), a tu patrzę moja 5510 stoi bezczynnie (oprócz grania muzyki z głośników komputerowych (komp za słaby na wielozadaniowość)), a ja jeszcze chciałem użyć lcd od 3310!!

Więc zakładam ten pościk bo na pisaniu skryptów w ogóle się nie znam (tracąc ok. 10 dni bym może napisał), lecz jeszcze szkoła i z pisania nici.

Z tego co wiem jest tu tyle bardzo dobrych programistów, więc to będzie da was bardzo prosta aplikacja.

Po wejściu do aplikacji prosiłbym o widoczność wszystkich wyliczeń (i ilosci benzyny dla której jest to liczone), a w menu to tylko ustawianie parametrów.

Acha w internecie znalazłem program mieszanka który wszystko to wylicza.
^
 
 
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-07, 17:20   

jak sie postarasz, to mozesz podłączy ć5510 do samochodu i na bieżaco bedzie ci mowic ile pali i ile spaliło itd... to nie jest abstrakcja
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-08, 23:52   

korneliuszo, a na co mogę liczyć gdybym ewentualnie się podjął?
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
tranceman 
Expert
:)



Telefon: W zegarku
Operator: Vodafone
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 20 Paź 2004
Posty: 1265
Skąd: Szczecin / Dublin
Wysłany: 2006-09-09, 13:55   

korneliuszo, przeciez to zwykle mnozenie i dzielenie (w pamieci ;p) a jak wlejesz 5ml za malo czy za duzo to sie nic nie stanie. A nawet jak ci sie nie chce liczyc w pamieci to kalkulator w zupelnosci wystarczy ;p
_________________
Racja jest jak Dupa - Każdy ją ma !! MAM I JA !!!!!! :D
^
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-09-09, 16:29   

No ja zwsze na oko mieszalem paliwo :wink: i dzialalo :mrgreen:
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
nEMO 
Wie co mówi



Telefon: i900/5610
Operator: Orange
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 12 Wrz 2004
Posty: 314
Skąd: z tąd :]
Wysłany: 2006-09-09, 17:40   

jeju dajcie mu spokoj... pomysl jest... czemu by nie wykonac ? :) zawsze to jeden skrypt dla NokiXa wiecej :]
_________________
| www.OmniaBlog.pl |
^
 
 
     
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-09-10, 12:42   

Ja chciałbym w wersji końcowej jeszcze żeby liczył ile wziąśc kasy na stację, ile przejadę na jakiejś ilości paliwa.

A w ogóle to zaczołem pisać lecz mam problem z tekstami (chr i nokstr_t są innymi rodzajami).
^
 
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-10, 20:59   

korneliuszo, opisuj konkretne problemy to pomozemy w miare mozliwosci. Typy pomiedzy char i nokstr_t mozesz zmieniac po prostu je rzutujac.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-09-11, 14:38   

Z tym nokstr_t to chodziło że to są inne typy (nie rozumiem co to rzutowanie),lecz sobie poradziłem.

Teraz mam problem z użyciem dialogu w trybie numerycznym.
Jak rozumieć wartość będącą w buforze??
^
 
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-11, 14:55   

Musisz użyć funkcji atoi().

Jest to standardowa funkcja ANSI-C, tu na przykład jest jej opis:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Programowanie:C:atoi

A rzutowanie to termin z języka C, oznacza wymuszoną zmianę typu. Książkowy przykład:
Kod:
int a,b;
double c;

a = 5;
b = 2;
c = a / b;

Wydawać by się mogło, że skoro c jest typu double a więc zmiennoprzecinkowego, to w wyniku tej operacji będzie miało wartość 2,5 (5 dzielone przez 2). Niestety, będzie miało wartość 2 gdyż dzielenie przeprowadzono na zmiennych typu int a dopiero wynik zamieniono za zmienną double. Aby rozwiązać ten problem, można zastosować rzutowanie:
Kod:
c = (double) a / b;

W tym wypadku przed przeprowadzeniem dzielenia zmienna a zostanie zamieniona na typ double. A dzielenie dwóch liczb z których przynajmniej jedna jest typu zmiennoprzecinkowego, daje wynik zmiennoprzecinkowy czyli nasze 2,5.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
korneliuszo 
Użytkownik


Telefon: 3330+5510
Operator: Orange
Dołączył: 01 Maj 2006
Posty: 100
Wysłany: 2006-09-16, 10:26   

W końcu wyskrobałem coś co się nadaje do publikacji.
Ma to jeszcze kilka niedoróbek (nie wszystkie funkcje, dialog nie zangielszczony), lecz działa i proszę o wyrozumiałość (pierwsza aplikacja w C) i rady jak to ulepszyć.
Dołączam skompilowany i źródełka.

[ Dodano: 2006-09-16, 21:57 ]
Tym razem mam problem z dziwnym zachowaniem się aplikacji.
Na proporcję ustawiam 1:30, na cenę 4,na cenę mixolu 10,na spalanie 2.
Teraz to mi wszystko ładnie wyświetla (benzyna 0L).
Wpiszę benzyna 1, wyświetla mi tylko ilość i proporcję.
Wpiszę 12, liczy wszystko oprócz trasy i kosztu paliwa.

TE ARCIWUM [mixol2] ZAWIERA TYLKO ŹRÓDŁA KTÓRE POSIADAJĄ BŁĄD.

EDIT: usunięto

[ Dodano: 2006-09-17, 11:57 ]
Znalazłem błąd tylko nie umiem go rozwiązać.
Jak zapisać (a potem odczytać) zmienną typu float na config_id.

ADD:
Wreszcie zaczeło mi to działać (pliki mixol2) jest to wersja końcowa.
Stara wersja zostaje gdyby ktoś chciał samemu coś podobnego napisać.
^
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów pytanko o skrypcik :D kalithc NokiX 6 2005-02-09, 16:32
Brak nowych postów Potrzebuje prosty skrypcik... logos2000 Programowanie 1 2006-07-30, 18:40