PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Procedura obliczająca dwie zmienne dla 3 danych wejściowych


Procedura obliczająca dwie zmienne dla 3 danych wejściowych

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Procedura obliczająca dwie zmienne dla 3 danych wejściowych
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-02-25, 21:32   Procedura obliczająca dwie zmienne dla 3 danych wejściowych

Jak napisać takie coś? Mam kilka obiektów na planszy opisancyh 3 zmiennymi. X,Y, kierunek. Chce napisać jedną procedurę która będzie obliaczać nowe x i y w zalezności od kierunku dla kilku róznych obiektów. Jako parametr wejściowy byłoby dal którego obiektu miałoby to obliczyć,a dalej ta procedura weźmie sobie dane tego obiektu i obliczy nowe.

próbowałęm zrobic coś takiego:

Kod:

struct strzal
{
   UBYTE kierunek,x,y;
};

strzal strzaly[4];


ale wywala mi jakiś błąd... :/
Kod:
 game.c:354: error: expected '=', ',', ';', 'asm' or '__attribute__' before 'strzaly'


chcialem zrobic tablice struktór i jako parametr podawac tylko nr tablicy ale nie wiem czemu to nie działa... zna ktoś jakiś sposób jak to zrobić żeby było dobrze?

Tylko nie tablica 4x4 bo to zagmatwa mi się...


=================================


Odpowiedź okazała się dość prosta :]

przy deklarowaniu tablicy trzeba było dać
Kod:

struct strzal strzaly[4];


i umieściś to w struktórze game w game.h. Dzięki temu nie rezerwuje ramu na stałe a i jeśli struct stzral stzraly[4]; było poza struktura game wywalało inny bład, mianowicie tablica strzaly była definiowana 2 razy dlatego że game.h wywoływane jest 2 razy.

dzięki dla druidbartek za wytłumaczenie co i jak :]
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
Ostatnio zmieniony przez MaximusResetus 2007-02-25, 22:31, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
AdSense


druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-02-25, 22:23   

słabo zrozumiałem co chciałeś napisać ale błąd wywala ponieważ
MaximusResetus napisał/a:
strzal strzaly[4];

powinno być
Kod:
struct strzal strzaly[4];

oczywiście najlepiej wrzucić to do struktury game/application ale o tym wiesz dobrze sam :)
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Mozilla Firefox - import danych korpi Software 2 2009-11-14, 13:45
Brak nowych postów telefon obsługujący dwie karty sim! kinofanka22 Inni Producenci 7 2010-03-10, 19:58
Brak nowych postów [M65] Pilne odyzkiwanie danych z tele... _Brutus BenQ-Siemens 1 2010-06-21, 11:20
Brak nowych postów Transfer danych w Orange? noworoczna Internet 1 2010-07-16, 16:20
Brak nowych postów Przechowywanie danych pulpetzdechl BB5 0 2010-09-04, 20:02