PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [Projekt] Słownik polsko-angielski w Nokii dct3


[Projekt] Słownik polsko-angielski w Nokii dct3

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » [Projekt] Słownik polsko-angielski w Nokii dct3
Przesunięty przez: Domi
2006-02-04, 13:29
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
jaho2000 
Wie co mówi



Telefon: 3220
Operator: Orange
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 365
Skąd: Łukowica
Wysłany: 2005-09-23, 16:38   

bercik12345 napisał/a:
Napewno dałoby sie coś usunąć żeby zyskać te 500kb. no np wiadomości obrazkowe i bez bajerów co??

obawiam sie ż eto troszke za mało do usuniecia :D Trzebaby wywalic wiekszość animacji powtalnych, wygaszaczy, języki i pewnie pare skryptów
^
 
 
     
AdSense


bartek2109 
Starszyzna
R+



Telefon: k300i
Operator: Heyah
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 682
Skąd: Makowiska City
Wysłany: 2005-09-23, 21:08   

No to mozna by stworzyc soft english dictionary bez bajerów.

Aby zrobic wiecej miejsca mozna by usunąć kilka dzwonków. Ja itak nie uzywam 70 dzwonków.
_________________
Fata viam invenient...Przeznaczenie znajdzie drogę
^
 
 
     
tuning_gsm 
Starszy Użytkownik
i nie tylko.



Telefon: 5510
Operator: Heyah
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 10 Kwi 2005
Posty: 223
Skąd: ok/Cieszyn
Wysłany: 2005-09-23, 21:24   

te 370 kb i 420 to 2 słowniki pol-ang i ang-pol wiec trzeba nam około 400 KB! Ile nam do szczescia potrzeba...
_________________
Gość
Be Strong ! => like a Warka
:)
____________________________________
Wszystko jest do zrobienia! - czasem trzeba po prostu wziąść cięższy młotek!
^
 
 
     
maxevans 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 5210
Operator: Heyah
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 57
Skąd: Sączów
Wysłany: 2005-09-23, 22:10   

Słownik w Nokii. Dobry pomysł. Myślałem o tym od dawna. To nic trudnego. Mogę napisac skryp. I to wcale nie jest dużo pisania jak sądzą koledzy. Przeciez od razu nie potrzeba 20000 słów. Na razie wystarczy kilkadziesiąt. To dużo nie zajmuje. Jak znajde chwilkę czasu to zaraz coś napiszę. To jest góra 30 min pisania :) Jednak u mnie z czasem kiepsko. No a czas to pieniądz, a z nimi też kiepsko.

Proponuję współpracę.
Dziś zamieszczę jakiś szablon słównika z kilkoma słowami. Może go ktos przerobi na więcej, albo dla swoich potrzeb na jakies kartkówki. Mam 5210 i na miejsce w telefonie nie narzekam :) Popatrzecie tylko na skrypt imieniny, albo aforyzmy. To nic trudnego.
Powodzenia :D

[ Dodano: 2005-09-23, 22:14 ]
Sorki zapomniałem. Po co tuning_gsm chcesz 2 słowniki robić. Przecieć wystarczy tylko jeden. Słówka będą zapisane w jednej tablicy. Wystarczy tylko dodać menu do słownika i zamienić kolejność tłumaczenia. Ułożyć według alfabetu i będzie OK. Dodać jakies wyszukiwanie i będzie wszystko ok. A skrypt będzie zajmował niewiele.
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-09-24, 06:54   

a pol mega znajdzie sie spokojnie!
naprawde przeciez mozna powywalac wszystkoe z czego sie nie korzysta!

wiec tak:
-zostawic tylko jezyk polski
- wywalic niepotrzebne słowniki T9
-zostawiac 2 dzwonki (a co moze 5 na raz używacie?)
-wywalić standardow wygaszcze ekranu
-można by równiez oszczędzic troche miejsca zamieniajac id funkcji zeby prowadziły do tego samego napisu (niestety Nokia nie pomyslala i powtarza te same teksty)
-zmniejszyc nie używane grafiki do rozmiaru 1x1 pixel (troche tych grafik jest)

takim sposobem zaoszczedznego miejsca bedzie o wile wiecej niz 500 kb, wiec nie marudzcie ze sie nie da!

ps. oblukałem mniej wiecej ile jest miesca w orginalnym sofcie do 3310 v6.39
MCU = 61 kb
PPM = 239 kb

wiem ze malo....... ale zato przy modyfikowanym (usuniete jezyki i dodane 70 dzwonków) bylo akurat 400 kb wolnego (w samym PPM)
ludzie co wy chcecie przeciez to prawie 1/4 flasha!!

maxevans, bardzo prosimy o skrypt!
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2005-09-24, 07:57   

Z resztą np. Aforyzmy nie zajmują nawet 30 kb w rzeczywistości a jest srednio 4-5 słów na jeden dzień. Dni jest 365 więc zobaczcie troche tego tekstu jest. A po wrzuceniu do flasha skrypt zajmuje jeszcze mniejszą ilkość pamięci. Więc liczę że jakby było ok. 500 słów to skrypt zajmowałby około 30 kb (na dysku twardym) a po wrzuceniu do softu jeszcze mniej.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
jaho2000 
Wie co mówi



Telefon: 3220
Operator: Orange
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 365
Skąd: Łukowica
Wysłany: 2005-09-24, 08:43   

no to nie ma co dalej wymyśla tylko pisac Róbmy podział kto jajkie literki rozpusze i będziemy miec kolejny bajer :)
^
 
 
     
przemeksik 
Użytkownik



Telefon: Nokia 6630
Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 11 Cze 2005
Posty: 124
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2005-09-24, 09:40   

a moze by sprobowal slownik do 5510 ? jakos przydzielic pamiec z tych 64 mb ? :)
^
 
 
     
plq 
Wie co mówi
..:: PasjaGSM ::..



Telefon: 3310 6100
Operator: Orange
Pomógł: 10 razy
Wiek: 33
Dołączył: 19 Lut 2005
Posty: 490
Skąd: Włocławek
Wysłany: 2005-09-24, 10:12   

nie no teraz to juz odchodza tu fntazje na maxa :P
_________________
"nasze zycie bedzie jak poemat... trzeba tylko znalezc dobry temat" :P
^
 
 
     
MasterJapko 
VIP



Pomógł: 28 razy
Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 4251
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2005-09-24, 10:15   

wntl, chyba nie duzo wiecej.. Z moich wszytkich softow jakie robilem chyba najwiecej pamieci udalo mi sie wycisnac z 3210....
_________________
All.Unlock.pl SIMLOCK KODEM Motorola/HTC/BB/SAMSUNG/LG/NOKIA | Logi Mt-BOX | SETOOL | KulanKendi |
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-09-24, 10:51   

MasterJapko, bo 3210 nic niema i ma majmnmiej zawalana rpzez to pamiec!
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2005-09-24, 16:27   

podsune maly pomysl o ktorym chyba nikt nie wspomnial... kompresja... czyste teskty kompresuja sie wysmienicie :D
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-09-24, 17:06   

yak, ja o tym myslalem ale nie napsialem :)
w takkm razie ile bedzie zajmowac skompresowany słownik jezeli bez kompreskji ma 400 kb??
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
maxevans 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 5210
Operator: Heyah
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 57
Skąd: Sączów
Wysłany: 2005-09-26, 22:26   

YAK, ja już kiedyś myślałem nad kompresją, Ale na razie jakoś nie mam czasu sie zabrać za pisanie skryptu. Słownik może sie czasami przydać. Trzeba by tylko napisac jakiś dobry i szybki alorytm kompresji. A może NOKIA ma już coś takiego w sobie :) tylko nie jest wykożystane. Ich softy kryją dużo niespodzianek i niewykożystanych przez nich funkcji.

Może powinniśmy zacząć od znalezienia odpowiedniej bazy słów, którą można by użyć do naszego projektu. I zastanowić sie co ma się znaleść w słowniku. Chyba wystarczą tylko podstawowe dane czyli wyraz po polsku i po angielsku i na odwrót.
Bo w niektórych słownikach to dużo różnych "niepotrzebnych rzeczy jest.

cat-kot
dog-pies
cow-krowa
^
 
 
 
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-09-27, 06:05   

maxevans, nigdy nie wiadomo co sie może przydać :)
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Tuning nokii 7650 cewnik SW 1 2011-12-18, 18:51
Brak nowych postów zdjecie simlocka na nokii 6303c molo1985555 Simlock 1 2012-02-02, 16:37
Brak nowych postów [Kupię] Płyta główna do Nokii 3100 / ... Andrzej82 Bazar 1 2012-07-08, 07:13
Brak nowych postów Box do Nokii - Co i jak? 1496 Nokia 1 2012-08-27, 18:21
Brak nowych postów jak zacząć zabawe z softem w nokii 33... bastek156 NokiX 1 2014-02-25, 16:40