PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [Projekt] Słownik polsko-angielski w Nokii dct3


[Projekt] Słownik polsko-angielski w Nokii dct3

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » [Projekt] Słownik polsko-angielski w Nokii dct3
Przesunięty przez: Domi
2006-02-04, 13:29
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2005-09-27, 09:20   

maxevans, w FW nie me chyba zadnego algorytmu. pisac wlasny to bez sensu - tyle ich jest na sieci przeciez. wystarczy cos odpowiedniego dla nas znalezc i przystosowac. najczesciej jest to w C wiec sie ladnie skompiluje. trzeba jednak uwazac na jedna rzecz: musimy miec dostep do pojedynczych slow w skompresowanych danych slownikowych, chcac wyswietlic jeden opis nie mozemy rozpakowywac calego slownika bo niby gdzie? RAMu jest malo.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
 
AdSense


maxevans 
Nowicjusz


Telefon: Nokia 5210
Operator: Heyah
Wiek: 32
Dołączył: 01 Sty 2005
Posty: 57
Skąd: Sączów
Wysłany: 2005-09-27, 19:56   

poszukam czegoś. Najlepiej jak by sie dało rozpakować jedno pole tablicy, tylko że jakos skrypt musiał by wiedzieć które ma rozpakować. Albo przy wyszukiwaniu rozpakowywac każde po kolei i tak aż do szukanego słowa. Bo algorytm co by całą tablice pakował to byłby do niczego. Jak coś znajde to sie odezwę :)

ps. znalazl juz ktoś odpowiednią bazę słów do słownika
^
 
 
 
y37 
Expert
D E I C I D E



Telefon: kilka
Operator: Plus
Pomógł: 17 razy
Wiek: 108
Dołączył: 14 Paź 2004
Posty: 1226
Skąd: z nienacka
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2005-10-03, 12:18   

ja wam wszytkim powodzenia zycze pierwsze taki słownik to by za duzo pamieci zajeło
_________________
kontakt: y37 ( at ) jabber.org
^
 
 
lojpek 
Nowicjusz



Telefon: 3310
Wiek: 33
Dołączył: 15 Sty 2005
Posty: 15
Skąd: Radomsko
Wysłany: 2005-10-10, 12:41   s

Przepraszam bardzo że się wtrącam ... uważam że słownik pol-eng (eng-pol), pol-ger (ger-pol) by się bardzo przydał ... ale może w nieodpowiedni sposób do tego podchodzicie ?? ... chcecie dodawac i dodawac ...
w tej chwili prawie każdy z softu usuwa języki (bo po co komuś pisanie po niemiecku czy angielsku jak ma słownik polski :P) ... a czy nie dałoby rady zostawic ich i na bazie tego stworzyc słownik ?? ...

dajmy na to że są dwa słowniki : polski T9 i angielski T9
nowa opcja gdzieś w dodatkach jakiś i na początku wybieramy czy chcemy tłumaczenia pol->eng czy eng->pol ... jak już wybierzemy to mamy pole do wpisywania interesującego nas hasła np. takie jak dodajemy kontakt (to co ma 14 znaków) (zależnie od tego czy wybraliśmy pol->eng czy eng->pol pokazuje się nam słownik do pisania ... i dajmy na to pol->eng to piszemy polski t9 i analogicznie na odwrót) ... po wpisaniu interesującego nas hasła wciskamy OK i pokazuje nam w jakimkolwiek komunikacie (któy tylko będzie mniej zajmował miejsca) tłumaczony tekst ... a jak to wszystko powiązac ?? ... nie trzeba dodawac całego słownika bo w sumie mamy słowniki w telefonie tylko powiązania typu 1-29, 50-460 (numer pierwszy to jeden słownik a drugi to drugi słownik i można jeszcze dodac trzeci słownik) po wyświetleniu tłumaczenia znowu wchodziłoby do wpisywania danego hasła :P ... powiedzcie czy dobry pomysł ... w każdym bądź razie ja nei jestem programistą ale tak bynajmniej to widzę :] ...
pozdro i powodzenia dodaję jakiś słownik t9 (chyba) który jakimś sposobem był na moim HDD (może komuś się przyda)
_________________
"Najbardziej ponadczasowym i klasycznym pięknem są piersi kobiety."
^
 
 
 
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2005-10-12, 10:56   

w sumie nie glupie ale:
1. trzeba skad wziasc te powiazania haslo-haslo
2. nie znam formatu zapisu slownika T9. zna ktos?

co do rozwiazan typu okienka/komunikaty to nie ma problemu - umiemy wykorzystywac narzedzia juz dostepne w sofcie i kod ich uzywajacy zajmie minimalna ilosc miejsca - problemem sa praktycznie wylacznie dane.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 32
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-26, 09:34   

mam prośbe do każdego kto ma troche nadwyżke czasu i może poświęcić trochę czasu na przygotowanie testowej bazy słów gdzies z 50 słow z ich odpowiednikami, najlepiej rozne litery alfabetu. z gory dziekuje
^
 
     
bartek2109 
Starszyzna
R+



Telefon: k300i
Operator: Heyah
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 682
Skąd: Makowiska City
Wysłany: 2005-10-26, 14:40   

druidbartek, dzisiaj o 20 będzie gotowe :)
_________________
Fata viam invenient...Przeznaczenie znajdzie drogę
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 32
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-26, 23:32   

bartek2109, oki, może być i dzisiaj (czwartek :] ). zrobilem testowa baze nie duzo - 15 ałow i slowniczek ladnie smiga. jest mozliwosc do 3 odpowiednikow czyli np
droga - way, road, path. tylko tak zamieszce tu fragment jak ja to robilem i najlepiej zeby to jakos tak bylo:

Kod:

/* POLSKIE SLOWA */
abstrakcja - 1
absurd - 10
autostrada - 8
batonik - 13


/* ANGIELSKIE SLOWA */
abstract - 1
board - 11
bomb - 5
daily - 8


gdzie cyfry odpowiadaja numerowi slowka z drugiego jezyka. jesli wiecej odpowiedników to po przecinku moze nie jest to za wygodne ale dzieki temu rozmiar takiego slownika nie bedzie zbyt duzy - w 30KB zmiesci sie ok 2000słow.
jakby nie patrzyc w potocznym jezyku 90% slow ktore sie uzywa to jest 3000 czyli trzeba by na to 45KB. teraz patrzylem to w 3310 jest prawie 300KB wolnego. no w 5510 jest ponad 1MB :)

pozdrawiam
^
 
     
bartek2109 
Starszyzna
R+



Telefon: k300i
Operator: Heyah
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 31 Maj 2005
Posty: 682
Skąd: Makowiska City
Wysłany: 2005-10-27, 20:03   

Kod:

assault - napaść
apple - jabłko
animal - zwierze

bird - ptak
bed - łóżko
between - pomiędzy

cup - puchar, filiżanka
cupboard - szafka, kredens
cook - u/gotować

death - śmierć, zgon
December - grudzień
dinner - odbiad

everybody - wszyscy, każdy
erase - wymazywać
end - koniec

fly - latać
fish - ryba
fight - walka, bić się
face - twarz
friend - przyjaciel

go - iść, pójść
girl - dziewczyna
generation - pokolenie

hard - twardy
happy - szczęśliwy
hour - godzina
hot - gorący

in - w
iron - żelazo
interest - zainteresowanie
international - międzynarodowy

job - praca
join - złączenie
juz - dzbanek

knight - rycerz
know - wiedzieć
kosher - koszerny

later - później
last - ostatni
leg - noga

message - wiadomość
member - członek
memory - pamięć

negative - negatywny
naughty - niegrzeczny
night - noc
nice - ładny

obese - otyły
official - oficjalny
oriental - orientalny
other - inny

paint - farba
pear - gruszka
personal - osobisty

radiator - kaloryfer
race - wyścig
rabbit - królik

sandbox - piaskownica
safety - bezpiczeństwo
screenplay - scenariusz

territory - terytorium
theft - kradzież
tiger - tygrys

unlock - otwierać
upper - górny
user - uzytkowi-k/czka

voice - głos
view - pogląd
very - bardzo

wrapper - papierek, folia
war - wojna
world - świat

yard - jard
yellow - żółty
yesterday - jutro

zip code - kod pocztowy
zest - entuzjazm
zeal - zapał


druidbartek przepraszam że nie zrobiłem tego wczoraj, za to dzisiaj masz troche ięcej słów niż 50 ;)
_________________
Fata viam invenient...Przeznaczenie znajdzie drogę
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 27
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2005-10-28, 07:18   

bartek2109, spoko, spoko teraz jest juz w slowniku okolo 2500 slow :)
^
 
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2005-10-28, 11:23   

riger, i jak to śmiga z taka ilościa słów?
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 27
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2005-10-28, 12:15   

Logos2000 pytaj druida bartka ja na razie nie mam nokii do testow tzn. mam ale musze po nia skoczyc. Apropos tego skrypt bedzie zajmowal jakies 50kb-60kb
^
 
 
     
jaho2000 
Wie co mówi



Telefon: 3220
Operator: Orange
Dołączył: 14 Maj 2004
Posty: 365
Skąd: Łukowica
Wysłany: 2005-10-28, 16:11   

A czy bedzie możliwośc dodawania własnych słów do słownika? Coś a'la aforyzmy? Takie cos było by cool Bo ja raczej będę potrzebował coś rozwinitą wersje tego skryptu
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 32
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2005-10-28, 16:42   

jaho2000, sprawa wygląda tak - w tej bazie ktora zrobilismy jest ~2600 pozycji. do tego jest modul czasownikow nieregularnych (236 polskie slowo + 3 ang formy) no i trzeci moduł, to właśnie własne słówka, bedzie opcja uczenia sie ich tzn nie pojawi sie od razu tlumaczenie tylko po nacisnieciu przycisku 5, czy jak kto se tam ustawi. problem taki ze 2600 na slownik nie wyglada imponujaco ale niestety nie zastosowalismy kompresji. bedzie możliwość w paametrze wskazać czy chcemy pakowac slownik do flasha (ADDDICT) czasowniki(ADDVERBS) no i własne słówka( ADDOWN) po wskazaniu ścieżki do pliku. jak coś mi sie jeszcze przypomni to dopisze, ale z tego co sprawdzalem to w 3330/5510 bedzie mozna wpakowac do 60tys slow, of course jak sie bedzie komus chcialo, tak wogole to narazie bedzie tylko jeden odpowiednik slowa w drugim jezyku, w nastepnej wersji bedzie mozna wskazac wiecej odpowiedników. no to chyba tyle

[ Dodano: 07-11-2005, 13:31 ]
aha, no i ciągle jest problem ze stworzeniem poprawnie działającego menu - dokładniej w temacie Stosowanie EZMENU.RX i CREATE_DIALOG.RX
^
 
     
logos2000 
VIP
technik informatyk



Telefon: 3110c
Operator: Heyah
Pomógł: 59 razy
Wiek: 31
Dołączył: 06 Lip 2004
Posty: 2796
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2006-02-04, 09:04   

czy słownik juz umarł???? bo jednak przydało by sie zeby skończyc jak sie juz zaczeło.

Pozdrawiam!
_________________
Darmowe doładowania komorek na karte - blue.pl
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Tuning nokii 7650 cewnik SW 1 2011-12-18, 18:51
Brak nowych postów zdjecie simlocka na nokii 6303c molo1985555 Simlock 1 2012-02-02, 16:37
Brak nowych postów [Kupię] Płyta główna do Nokii 3100 / ... Andrzej82 Bazar 1 2012-07-08, 07:13
Brak nowych postów Box do Nokii - Co i jak? 1496 Nokia 1 2012-08-27, 18:21
Brak nowych postów jak zacząć zabawe z softem w nokii 33... bastek156 NokiX 1 2014-02-25, 16:40