PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Pytanie w sprawie wprowadzania znaków w oknach dialogowych


Pytanie w sprawie wprowadzania znaków w oknach dialogowych

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Pytanie w sprawie wprowadzania znaków w oknach dialogowych
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-04-04, 03:57   Pytanie w sprawie wprowadzania znaków w oknach dialogowych

witam. w pliku ui_messages.h są zdefiniowane takie 2 tryby wpisywania znaków:
MSG_ALPHANUMERIC_MODE i MSG_NUMERIC_MODE rozumiem, że ten pierwszy to np jak wprowadzamy opis do nr-u tel a ten drugi to np ten numer.
a pytanie dotyczy "hookowania"
czy jeśli bym zastosował coś typu
Kod:
hook find_ui_message(x2d(32c)) my_code
tzn że mój kod wykona sie zawsze przy wprowadzaniu tekstów?
i czy MSG_ALPHANUMERIC_MODE dotyczy również wpisywania smsa

10x za wszelkie info
^
 
     
AdSense


Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-04-04, 23:11   

druidbartek, tak tylko sie wtrace... jak bys rozgryzl te dialogi i maski to moglbys poprawic autoshutdown :P
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-04-05, 08:36   

Domi napisał/a:
druidbartek, tak tylko sie wtrace... jak bys rozgryzl te dialogi i maski to moglbys poprawic autoshutdown :P

też o tym myślałem, bo do denerwuje mocno jak jest obecnie. niestety niegdzie nie ma tego jeszcze opisane.
PS. może Yak teraz nad tym pracuje? :D
^
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-05, 16:56   

Cytat:
druidbartek, tak tylko sie wtrace... jak bys rozgryzl te dialogi i maski to moglbys poprawic autoshutdown :P


Ej, a jes zdefiniowana flaga
Kod:
DF3_OVERWRITE        (0x800)


Może to by pomogło, tzn, chociaż by się zastępowało literki, bo w 5510 nie można ponownie wpisać : po skasowaniu :/[/quote]
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-04-17, 23:32   

_Brutus, nie bardzo, badałem ten temat trochę i te flagi zdefiniowane w dialogs.h nie do końca są prowidłowe. niedługo to poprawię.

a ogólnie to jest tak:

MSG_NUMERIC_MODE wlacza tryb numeryczny. To znaczy, nacisniecie klawisza numerycznego powoduje przysłanie wiadomości MSG_KEYPRESS_CHAR ze znakiem cyferki w parametrze.

MSG_ALPHANUMERIC_MORE wlacza tryb alfanumeryczny. Nacisniecie klawisza numerycznego powoduje przyslanie niezdefiniowanej jeszcze wiadomosci MSG_KEYPRESS_NEW_CHAR (0xca) z głównym znakiem z danego klawisza w parametrze. Główny znak to 'A' dla klawisza 2, 'D' dla 3, 'G' dla 4 itd.

Jeśli w odpowiednim czasie naciśniemy ten sam klawisz drugi raz, przyslana zostanie kolejna niezdefiniowana jeszcze wiadomosc MSG_KEYPRESS_MODIFY_CHAR (0xcb) z kolejnym znakiem z danego klawisza w parametrze. Znaki te to 'B', 'C', '2' itd. dla klawisza '2'. Reszta klawiszy odpowiednio.

Jeśli mamy otwarty dialog, to wiadomosci te powoduja pojawianie sie w nim kolejnych znakow. Poprzez wybor trybu decydujemy czy wpisywany jest tekst czy liczba.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Pytanie o ultrabook Acer Aspire S7-39... Misiork Hardware 0 2014-06-05, 17:15
Brak nowych postów Pytanie o program Kaspersky Lab Misiork Sieci Komórkowe 3 2014-08-20, 13:10
Brak nowych postów Pytanie o TomTom Bandit Proximo Hardware 0 2015-05-11, 14:30
Brak nowych postów Pytanie o tablet Lenovo Proximo Inne 1 2015-05-14, 16:54
Brak nowych postów Pytanie o słuchawki Misiork Co wybrać? 4 2015-08-12, 15:50