PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka


Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-05, 13:28   Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka

Witam was

Na wstępie zacznę od tego, że o programowaniu wiem bardzo niewiele.

Od pewnego czasu pracuję nad wbudowaniem zestawu głośnomówiącego w 5510. Mam już wszystko.

tylko, że:

Potrzebuję czegoś do sterowania wykrywaniem podłączonych słuchawek. Juz wiem, że działa to na zasadzie 2 zwartych pinów od gniazda, które rozwierają się po włożeniu wtyczki. Najłatwiej, aczkolwiek niekoniecznie estetycznie można to zrobić na zewnętrznym switchu, ale mam ambicje na sterowanie tego z poziozmu oprogramowania. Wiem, że NuukiaWorld zrobił latarke w 5110. Poczytałem trochę tutaj. Niestety nie moge nawiązać z nim kontaktu. Idea jest bardzo prosta, chciałbym mieć skrypt do 5510 który sterował by jakimś punktem <może testpointem obok mada?> na zasadzie 2 stanów logicznych 0-1, z resztą sobie poradzę.

Czy w przypadku 5510 która nie ma już tyle SMD co 5110 jest to możliwe?
Jeśli tak, to miałbym do was wielką prośbę o napisanie małego skrypciku. Może działać na zasadzie invertlcd/toggle.

Pozdrawiam
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
AdSense


grzesiek1711 
Starszyzna
heh 3x P????Team :P



Telefon: 3310+6600
Operator: Plus
Pomógł: 14 razy
Wiek: 30
Dołączył: 29 Sie 2004
Posty: 632
Skąd: prawie Koszalin
Wysłany: 2006-08-06, 16:31   

EMEK, obawiam się że bedzie to niemozliwe, bo te nowsze DCT3 chyba nie mają ani jednej zbędnej nogi wyprowadzonej na zewnątrz...:/
_________________
Moja historia: Się męcz C25, Se dżem MC930, Nokia 3310,Nokia 3510i, Nokia 3650, Nokia 6600+Nokia 3310
a na pare dni były też 3210,3330, 5210, 3410, 6210, tak czy siak NOKIA RLZ :D
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-06, 18:34   

w sumie jak by to była jakaś boczna nóżka od BGA to tez by jakos dało rade.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 26
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-08-06, 19:15   

a jeżeli by jakoś podpiąć sie pod N400? ( to jest ten od sterowania diodami i vibrą i buzzerem) może jest tam jakiś wolny pad albo możnaby zrezygnować np. z vibry i pod vibre podłączyć jakiś układ do sterowania tym
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-07, 13:11   

Ja tylko chcialem zauwazyc, ze dostepny jest mirror strony projektu BlackSphere (na stronie NokiXa) w ktorym znalezc mozna mape I/O 3310:

http://nokix.pasjagsm.pl/...x/sub_iomap.htm

Nie ma tam oczywiscie informacji o wolnych liniach. Z drugiej strony nie znaczy to ze takowych nie ma. Osobiscie jednak zadnej nie znam, moze dlatego ze jestem bardziej software'owcem :D .
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-07, 13:43   

bercik12345, Myślałem początkowo o tym. Można by wsadzić diody w jeden obwód i mam pin wolny, którym dałoby się sterowac.
Wadą tego rozwiązania jest konieczność edycjii skryptów odpowiadających za diody.
Zobacze sobie datasheet i popatrze, może...


Przyszła mi na myśl taka idea:
Czy można by sterować TX spod baterii? Do flashowania bym sobie jakiś mikroswitch odcinający mój układ zrobił.


[ Dodano: 2006-08-07, 15:15 ]
ma ktoś może datasheet do n400?

[ Dodano: 2006-08-07, 15:56 ]
kurde z wykorzystaniem wolnych pinów n400 chyba nic nie bedzie, to tylko switch który potrzebuje sygnałów sterujących. a z nimi tez niewesoło:
wszystko pod MADa...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-07, 15:39   

Tak patrze na schemat 3310 (UB4v08) i widze ze z MADa wychodza linie MCUGenl00 - MCUGenl04. Wedlug Blacksphere jest to 20 rejestr (0x20020). 2 bity z tych pieciu sa wykorzstane do czegos z ladowarka. Jeden z pozostalych nie robi chyba nic na tym schemacie co mam ale wedlug Blacksphere jest to uzyte do wlaczania LEDow LCD (na moim schemacie widac ze LCD podpiete jest pod KBLIGHTS). Ale ciekawe sa te dwa ostatnie bity. Blacksphere mowi ze jest to jakis numer wersji, ale na schemacie oba podlaczone sa przez rezystory do masy. To moze daloby sie wywalic taki rezystor i podlaczyc sie do jednej z tych lini? Ale moze byc tez tak ze rzeczywiscie w rejestrze jest jakis numer wersji i bity nie odpowiadaja stanowi tych linii.

[ Dodano: 2006-08-07, 16:42 ]
EMEK, znalazles ten datasheet N400 (TM23A)? Bo ja nie moglem.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
m_arti21 
PasjaTeam


Telefon: Komórkowy
Pomógł: 28 razy
Dołączył: 21 Lip 2004
Posty: 1430
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-08-07, 16:06   

Datasheet TM23 tylko ze nie ma A
http://www.datasheetcatal...ts_pdf/T/M/2/3/
ale mysle ze wiele sie nie roznia.. pewnie napieciem albo obudowa
_________________
Baza telefonów
Słownik pojęć GSM
Zdjęcia serwisowe - administrator
http://hw.pasjagsm.pl/banner.gif
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-07, 16:09   

od dłuższego czasu siedzę nad serwisówką do 5510 i zauważyłem kilka fajnych rzeczy:
Spod MADa wychodzi kilka fajnych nóżek:

- MCUgenl02 idzie przez R312 <1K> do masy <to co yak przed chwilą na równi ze mną wymyśił>
- PCMIO idzie tylko i wyłącznie do testpointa J310
- DSPGenOut2 idzie tylko i wyłącznie do testpointa J312
- DSPXF idzie tylko i wyłącznie do testpointa J304

Coś się nada?

[ Dodano: 2006-08-07, 17:52 ]
yak napisał/a:
EMEK, znalazles ten datasheet N400 (TM23A)? Bo ja nie moglem


ogólnie nie, ale mam wrażenie, że potrafiłby on jeszcze coś obsłużyć <coś za dużo idzie do masy w serwisówce> jednak i on potrzebuje jakiegoś sygnału sterującego.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-07, 22:52   

m_arti21, hmmm, tylko ze to sa specyfikacje wtyczek do kabli sieciowych :D.

EMEK, z liniami DSP moze byc problem bo dostepu z samego MCU do nich chyba nie ma. Osobiscie mialbym nadzieje na te dwie podlaczone do masy. Sprobuje jeszcze pozniej cos pogrzebac i moze zrobic jakies testy.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-07, 23:00   

yak napisał/a:
Osobiscie mialbym nadzieje na te dwie podlaczone do masy.


w 5510 jedna, bo do sterowania LEDami są używane 2 sygnały. <skoro 1 jest sterowalna, druga, to czemu nie trzecia?>

yak napisał/a:
Sprobuje jeszcze pozniej cos pogrzebac i moze zrobic jakies testy.
Jak by co to mam 5510 walającą się po calym biurku i chętnie się podlutuje gdzieś i posprawdzam. do HW sprzęt mam i trochę umiejętności. Tylko w programowaniu jestem zielony.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-08, 23:57   

EMEK, tak patrze na to i widze tylko jedną możliwość: MCUGenl02.

Znalazłem w firmwarze funkcję, która odczytuje stany lini MCUGenl01 oraz MCUGenl02. Razem tworzą 4 kombinacje. Firmware wywołuje tą funkcję w kilku miejscach i w zależności od stanu tych lini wybiera decyduje o dopasowaniu różnych parametrów (nie wiem dokładnie czego dotyczą te parametry).

Taką samą funkcję znalazłem w 3310, 3330, 5510. Wyglada więc na to, ze linie te w zamierzeniu miały pozwalać firmwareowi przystosować się do wersji płyty głównej. Taki narazie wyciągnąłem wniosek.

Wszystkie wersje płyt ala 3310 (NHM-5, NHM-6, NHM-9, NHM-2) maja zawsze tak samo podlaczone zarówno MCUGenl01 oraz MCUGenl02 do masy poprzez rezystory. 5510 jako jedyna ma inaczej (choć jak mówiłem jej firmware tak samo traktuje te linie) a mianowicie tylko MCUGenl02 ma podłączone do masy przez rezystor, MCUGenl01 nie jest w ogóle podłączone.

Wnisek jest taki. Skoro te linie podłączone są tak jak są to znaczy że zawsze mają taki sam stan. Można więc pokusić się o napisanie patcha na wspomnianą funkcję, aby zwracała zawsze taki stan, jak oryginalnie (po prostu wpisać tam na stałe aktualne wartości tych lini). W ten sposób firmware przestanie z tych lini korzystać, i to bez zmian w działaniu samego firmwareu. Oczywiście teoretycznie, możliwe że przeoczyłem jakiś inny kod operujący na tych liniach. Najprościej chyba byłoby wykonać test.

W Twoim przypadku (5510) mówimy oczywiście tylko o lini MCUGenl02 bo do 01 chyba się nie podłączysz bo nie ma jak (nie wychodzi "spod" MADa).

[ Dodano: 2006-08-09, 01:37 ]
Mam coś jeszcze.

Na nokiafree była rozmowa na temat wolnych linii po tym jak nuukiaworld zrobił swoją latarke. Doszli mniej więcej do tych samych konkluzji. Uzmysłowili mi jednak coś co przeoczyłem - już wiem po co są te linie MCUGenl01 i MCUGenl02. Okazuje się, że w przypadku 3310 itp. te dwa rezystory nie zawsze są montowane. To czy są i które są zależy od użytego na płycie wzmacniacza mocy (PA - Power Amplifier). W zależności od producenta (RFMD, Philips, Hitachi) wymaga on innych parametrów ustawianych przez firmware i dzięki tym rezystorom firmware wie, z jakim ma do czynienia i się dostosowuje.

W 5510 poszli po najmniejszej lini oporu i kopiując pewnie 3330 zostawili ten mechanizm pomimo że zawsze montowany jest tam jeden model (jak wynika ze schematu, jest to model firmy Hitachi).

Wiec sytuacja jest jasna. W 5510 możemy bez przeszkód użyć linii MCUGenl02 modyfikując firmware (czyli tą funkcję którą znalazłem) aby sam z siebie wiedział że ma Hitachi a nie badał w tym celu tą linię.

[ Dodano: 2006-08-09, 02:41 ]
Dobra, nasmarowałem skrypt testowy.

Wylutuj R312 i podłącz się od strony MCU. Wpaczuj skrypt w firmware (tworzy definicję test_mad_line) i odpal to wszystko. Aplikacja pozwala sterować stanem lini MCUGenl02 a także wybierać jej kierunek (IN/OUT) i w trybie IN także pokazuje aktualny stan linii (live).

Klawisze:
1 - wybiera kierunek IN
2 - wybiera kierunek OUT

4 - ustawia stan na 0
5 - ustawia stan na 1

Pobaw się i daj znać. Daję oczywiście ze źródłami.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-09, 10:11   

yak napisał/a:
Na nokiafree była rozmowa na temat wolnych linii po tym jak nuukiaworld zrobił swoją latarke. Doszli mniej więcej do tych samych konkluzji. Uzmysłowili mi jednak coś co przeoczyłem - już wiem po co są te linie MCUGenl01 i MCUGenl02. Okazuje się, że w przypadku 3310 itp. te dwa rezystory nie zawsze są montowane. To czy są i które są zależy od użytego na płycie wzmacniacza mocy (PA - Power Amplifier). W zależności od producenta (RFMD, Philips, Hitachi) wymaga on innych parametrów ustawianych przez firmware i dzięki tym rezystorom firmware wie, z jakim ma do czynienia i się dostosowuje.


Jak zmieniam końcówki w 3310 to jakoś nie grzebię w rezystorach i działa...

Wielkie dzięki Yak, zaraz się zabieram do testów.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-09, 11:36   

EMEK, wiesz, to chyba nie jest tak że jak będą źle to nie będzie w ogóle działać. Chodzi pewnie o dotuningowanie pewnych wartości. Ale zobacz sobie schemat 3310, tam obok tych rezystorów (na stronie CPU) jest taka tabelka "PA vendor detection". Tam jest napisane kiedy które rezystory są zamontowane.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-09, 11:48   

No to daję relację:

W życiu tak mi się łapy nie trzęsły przy lutowaniu, bliskość MADa też mi się podobała. Dobrze, że testuję na telefonie kumpla, nie swoim.

Nie bede owijał w bawełn, działa!!
we wszystkich trybach czy to IN czy OUT. Napiecie dla staniu "1" w trybie OUT to 2.8V
WIELKIE DZIĘKI YAK!


Zastanawia mnie teraz wydajność prądowa tego wyjścia. żebym nie spalił Mada przypadkiem.

[ Dodano: 2006-08-09, 12:50 ]
yak, korzystasz jeszcze z gg?
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: