PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka


Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-09-08, 22:09   

Domi napisał/a:
zostawie sobie ze 40 a reszte bede rozsylal jak ktos bedzie chcial listem zwyklym (2zl list prio + 22gr/szt liczac z kosztami przesylki)
czyli mam czuć się już zaproszony do kupna ok. 30 sztuk :> ?? Domi, jednego nabywce już znalazłes, wiec kupuj czym predzej ;P
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
AdSense


_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-09, 13:55   

Hehe, podpiąłem się pod PData(0) transformatorówką :D takim lakierowanym drucikiem, jak mają uzwojenia od budzików za 5zeta :D cienki jest bardzo i w miarę wytrzymały i w dodatku izolowany ;P, sprawdzałem miernkiem (takim za 20 zeta) i jest dobrze, tzn na włączonej latarce około 4V, a przy wyłączonej 0. Hmm, tylko zostało mi złożyć latarkę. Diodę mam, tylko nie mam odpowiedniego tranzystora. Użyłem BC547, przewlekanego, nie smd, ale ma chyba za małe wzmocnienie, chyba rzędu 100. Jest widoczna różnica, gdy latarka jest włączona a gdy nie, ale dioda ledwo się "żarzy".

Domi, ja też się pisze na jakieś 15 sztuk :P
^
 
  Skype
     
n0rbi666 
Wie co mówi



Telefon: S65
Operator: Plus
Pomógł: 7 razy
Wiek: 33
Dołączył: 22 Sie 2004
Posty: 382
Skąd: Krakow
Wysłany: 2006-09-09, 14:29   

Ja z 10 sztuk tez bym kupił - tak do eksperymentów :mrgreen:

BTW. co myślicie o wsadzeniu diody w gniazdo od zestawu słuchawkowego, w 8210 ? :)
_________________
I am the Left Hand of Darkness
I am the Right Hand of Light
I am the Lurker of the Twilight
I am the Mist of the Dawn
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-09, 15:26   

Heh, temat widzę zdobywa popularność :) . To dobrze.

Tak a propos 8210, czy ktoś (Domi?) mógłby sprawdzić tą linię MCUGenl02? Skrypt już ją obsługuje. Gdyby to działało to nie trzeba by się w tym modelu męczyć z resetem LCD.

Chodzi o to, co Domi opisywał tutaj.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-09-10, 01:59   

yak, jak znajde chwile to przetestuje (chyba ze ktos mnie ubiegnie)

@all, pewnie w najblizszym tygodniu kupie te tranzystory to dam znac
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-09-10, 07:23   

Ja mam niedaleko mozliwosc kupna tych tranzystorkow po 26gr/szt. :D
^
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-09-11, 16:32   

a taka dioda nadawała by się na przyswietlenie nocą np. ścieżki po której idziemy ;D ?? jaka najlepsza ? a może ta którą emek podał... ?
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
riger 
Expert
Elektronik...



Telefon: 5200
Operator: Orange
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 26 Lut 2005
Posty: 1483
Skąd: 50km do Gdanska
Wysłany: 2006-09-11, 17:43   

Taka jest najjasniejsza jakas mozna wyczaic na allegro:
http://allegro.pl/item124...lona_cena_.html
Problem jest tylko z rozmiarem 10mm :/

Edycja: poprawiłem linka, nie dawaj ich w [code] tylko w [url] ([Yak]).
Ostatnio zmieniony przez yak 2006-09-11, 23:41, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-09-11, 21:47   

riger, no przecież podałem do tej samej link (kliknij na napis "taka" :P no rozmiar rzeczywiście ciekawy <lol> nie zwracałem uwagi na to :| ale myślę że jakoś dałoby upchnąć... :P

[ Dodano: 2006-09-11, 22:49 ]
kurde... 10mm to srednica O_o... taka chyba nigdzie nie wejdzie... :|
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-11, 23:44   

Ja jestem zadowolony z 3,5mm (3000mcd), 3,6V chodzącej na 3,3V (tyle mam za tranzystorem). Nie świeci może tak jasno jak zwykła latarka ale ścieżkę w nocy spokojnie pokaże.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
narvany 
Wie co mówi
[WamPiRzaStY]



Telefon: E72
Operator: Orange
Pomógł: 6 razy
Wiek: 34
Dołączył: 16 Wrz 2004
Posty: 391
Skąd: Polska
Wysłany: 2006-09-12, 10:36   

Jakiego użyłeś tranzystora ? (Pytam bo ma dosc nietypowy spadek napięcia na złączu CE - dość niski) ?
_________________
Profesjonalne systemy zabezpieczeń
^
 
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-12, 12:08   

narvany, konkretnie to użyłem dwóch takich tranzystorów (wylutowałem skądś) połączonych w układ Darlingtona (tutaj jest schemat, po lewej), było to omawiane wcześniej w tym wątku. Generalnie większość tranzystorów NPN powinna się nadać. Jeśli jednak zamierzasz kupić to lepiej od razu kup tranzystor Darlingtona wtedy nie będziesz musiał używać dwóch. To o czym tu mówią wyżej że chcieliby kupić to właśnie taki tranzystor Darlingtona.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-13, 16:00   

No to ja wam coś powiem :P złożyłem sobie układzik, z jednym tranzystorem, kiedyś dość powszechnie używanym (nadal?) w najróżniejszych użądzeniach elektronicznych, typu kalkulatory, zegarki, zasilacze itp, tranzystor npn 9014 wzmocnienie z rzędu 400-1000, czyli może być ;] pod antenę wejdzie bez problemu. Tak też zrobiłem, dioda z jakiejś latarki diodowej za 5zeta świeci strasznie jasno, nie da się w nią spojrzeć, a taki poków 30m2 oświetli bez najmniejszego problemu. No i do tego sticker :D mi to akurat nie przeszkadza ;D połączenie cienkimi drucikami z zegarka lakierowanymi, daje bezpieczeństwo bez zwarcia ;)

Gdzie wstawiłem? Rozgrzaną igłą wyciąłem z gumki od włącznika, po prawej stronie (3310) taką diurkę 5mm, pasuje idealnie, nawet nie widać, że coś jest nie tak, a jak skręciłem telefon, dioda trzyma się bez jakiegokolwiek mocowania :D troszkę trza było wyciąć środkowego panelu, żeby weszła, ale jest cacy. Jak podwędze siostrze telefon z aparatem, to porobię zdjęcia i wam pokaże ;P bo nie mam żadnej cyfrówki.

No i podpiąłem się pod PData(0).
PS: yak udostępnisz źródła flashlight?
Pozdro
_Brutus
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-13, 16:42   

_Brutus, gratuluję. Źródła oczywiście będą. Patch przechodzi jednak modyfikacje związane z nową wersją shortkeys.nrx umożliwiającą mi na przykład podpięcie latarki pod przycisk zmiany głośności (5210) gdy klawiatura jest zablokowana. Chyba wrzucę to wszystko do wora i zrobię na dniach snapshot.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-14, 17:54   

yak napisał/a:
podpięcie latarki pod przycisk zmiany głośności (5210) gdy klawiatura jest zablokowana


yak, jak wiadomo, w 5510 też są takie klawisze pod spodem, i też chyba można by się podpiąć :D fajnie by było. Chyba masz 5510, nie?
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: