PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka


Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
yogi_da_mis
Starszy Użytkownik



Dołączył: 04 Lip 2004
Posty: 136
Skąd: gdynia
Wysłany: 2006-08-16, 00:51   

Jedno pytanko. Czy da się zrobić coś innego niż tylko on/off. Chodzi mi dokładniej o możliwość podłączenia pod tą nóżkę układu programowalnego i wysyłanie dla przykładu ciągów binarnych typu (0000,0001,0010,itd)?
^
 
     
AdSense


bercik12345 
Starszyzna
prawie jak moderator



Telefon: 3310&5110
Operator: Orange
Pomógł: 13 razy
Wiek: 27
Dołączył: 15 Paź 2004
Posty: 587
Skąd: polska Katowice
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2006-08-16, 01:14   

kiedyś miałem wielkie plany aby do 3310 upchnąć mp3 albo na siłe wmontować kamerke internetową z możliwością cykania fotek albo przerobienie 3310 na podobieństwo N90 (wiecie obracany LCD itd:P) nawet myślałem o polifonicznych dzwonkach ale na myśleniu sie skończyło lecz wciąż jestem myśli że polak potrafi:)yogi_da_mis, możesz spróbować po fbus albo mbus :)
_________________
Moja historia
Eryk T10s -> N 5130 -> N 3510i -> N 3650 -> N N-gage ->6310i->niezniszczalna 3310:D-> obecnie 3100 i coś dużo nowszego

Wprowadzam każdą dct4 w local mode jednym drucikiem :]
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-16, 02:54   

Domi napisał/a:
EMEK, no i jak tam postepy? cos wymysliliscie ciekawego?

p.s. widze ze Lechu Ci pomagal

Teraz muszę myśleć nad układami sterującymi. W przypadku głośnomówiącego mam problem z zakłuceniami z nadajnika tel i brakiem anteny dla radia.
A Lech jakoś się na biurku zadomowił. Zreszta mieszkam 700m od browaru...

yak, jak to przeczytałem <o skrypcie> to mi kopara opadła, oczywiście bede testował w pierwszej kolejności?

Domi napisał/a:
oczywiscie do tego trzeba bedzie podlaczyc jakis uklad wykonawczy? czyli tranzystor albo nawet uklad Darlingtona... a skoro 3310 ma 2 linie do wykorzystania to bedzie mozna poza latarka zrobic cos innego :p

bubek3 napisał/a:
tylko pytanie... gdzie to wszystko w 3310 upchasz <lol> jedna rzecz wejdzie... ale dwie ? gdzie ?
Oczywiście układ musi być. Nad tym, też pracuje. Jak bedzie gotowe to się oczywiście pochwale. w 3310 spokojnie wejdą 2 bajery. jak coś jest mało wrażliwe na zakłucenia, to pod antene, poza tym koło wibry jes trochę miejsca.

yak napisał/a:
Na elektronice znam się tylko pobieżnie ale czy nie wystarczy układ który zrobił NuukiaWorld?
Dla jednej diody jak najbardziej polecam ten układ. Jednak ja mam inną wizję, a mianowicie, zamierzam zrobić taki pasek świetlny z 7-9 diod SMD. Nie patrzałem dokładnie na ten tranzystor, ale moja wizja weźmie koło 150mA i nie wiem, czy Ten konkretny tranzystor to przeżyje.

yogi_da_mis napisał/a:
Jedno pytanko. Czy da się zrobić coś innego niż tylko on/off. Chodzi mi dokładniej o możliwość podłączenia pod tą nóżkę układu programowalnego i wysyłanie dla przykładu ciągów binarnych typu (0000,0001,0010,itd)?
Aby po jednej linii przesłac 4 bity informacjii, nalezy ją multiplexować. Po jednej stronie można to pewnie zrobić oprogramowaniem. natomiast od strony urządzenia peryferyjnego w zależności czy dane by wychodziły, czy wchodziły, trzeba by użyć (de)multiplexera. jest to juz trochę trudniejsze, bo trzeba by się podpiąc pod zegar telefonu i ogolnie stworzyć dość skompikowany system. nie wiem za bardzo co byś chciał zrobić?



Teraz coś ode mnie:
1.Kto może mi pomóc przy doborze tranzystorów? Ogolny schemat sterowania już mam. Tylko dobrać konkretnego typu tranzystora nie potrafię.
2. Z chwilą kiedy yak napisał mi, ze ściezki spod MADa moga robić jako wejście, zacząłem myśleć jak można to wykorzystać. i w pewnym momencie jadąć rowerem wyrżnałem w drzewo <myśląć o 5510> i rozwaliłem licznik. już chciałem jechać do marketu po nowy... a tu myśl. Wiecie jaka. Jeśli chodzi HW to banał, a aplikacja obsługująca, tez trudna do napisania nie jest. Chyba się wemę za programowanie.
3. Kiedy już z yakiem wszystko wymyślimy, to napisze porządnego ARTa na ten temat, ze zdjęciami itd.

yak, wróciłem z działki, mozemy zarywać popołudnia i noce.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-16, 03:14   

yogi_da_mis, do tego to polecam FBusa badz MBusa.

Tu chodziło właśnie raczej o proste włączanie/wyłącznie, żeby układ był prosty i dało się go łatwo upchnąć w telefonie. No bo jak prosto na FBusie zrobić latarke? :-)

Skrypt już prawie mam. Chodzi na tych dwóch liniach In/Out na MAD2WD1 z 3310/3330 (z czego jedna jest tez w 5510), na tej lini z 6110 (MAD2) którą wykorzystał NuukiaWorld oraz na liniach PData na układzie COBBA_GJP.

Akurat do latarki to polecałbym ten na COBBA bo po pierwsze jest tam po prostu testpoint do którego trzeba się przylutować (z tymi od MADa trzeba kombinować - wylutowywać rezystory) a po drugie na COBBA mamy tylko OUT więc jakby nie marnujemy lini In/Out z MADa którą można wykorzystać choćby do licznika rowerowego :-D

[ Dodano: 2006-08-16, 03:23 ]
EMEK, przydałoby się zrobić test.

Chodzi o to, jakie stany mają te wszystkie linie po włączeniu telefonu. Nie chcemy aby nam się włączał telefon z zapaloną latarką :-)

PData na COBBA mozesz sprawdzic nawet na czystym sofcie. Po prostu podlacz miernik i wlacz telefon. Najlepiej by było podłączyć od razu układ latarki bo może być krótko 1 i miernik nie pokaże. No ale zawsze więcej będziemy wiedzieć.

Te od MADa to sprawdz na sofcie z tym moim skryptem testowym.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-16, 11:30   

yak napisał/a:
PData na COBBA mozesz sprawdzic nawet na czystym sofcie. Po prostu podlacz miernik i wlacz telefon. Najlepiej by było podłączyć od razu układ latarki bo może być krótko 1 i miernik nie pokaże. No ale zawsze więcej będziemy wiedzieć.

Kiedyś miałem taki programik, co robł prosty oscyloskop z wejścia liniowego karty dźwiękowej... poszukam. Sprawdzę

[ Dodano: 2006-08-16, 11:40 ]
jak by ktoś chciał się pobawić, to programik nazywa się "winscope"

[ Dodano: 2006-08-16, 12:34 ]
no to skleciłem sobie kabelek do winscope'a

[ Dodano: 2006-08-16, 13:28 ]
no to winscope'a można wywalić działa od 20hz... chociaż skoki napięcia zaobserwuje.

[ Dodano: 2006-08-16, 15:36 ]
Raport specjalny:

Z liniami PData nie ma problemu, przy włączeniu są tylko małe wahania rzędu 7mA
McuGenl02 jest domyślnie włączony w trybie wejścia i jako że nie jest podłączony do masy wykrywany jest stan "1" przy napięciu 2,6V. Rozwiązaniem byłoby ustawienie trybu out jako domyślnego. Wtedy będzie 0V
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yogi_da_mis
Starszy Użytkownik



Dołączył: 04 Lip 2004
Posty: 136
Skąd: gdynia
Wysłany: 2006-08-18, 14:06   

EMEK napisał/a:
Aby po jednej linii przesłac 4 bity informacjii, nalezy ją multiplexować. Po jednej stronie można to pewnie zrobić oprogramowaniem. natomiast od strony urządzenia peryferyjnego w zależności czy dane by wychodziły, czy wchodziły, trzeba by użyć (de)multiplexera. jest to juz trochę trudniejsze, bo trzeba by się podpiąc pod zegar telefonu i ogolnie stworzyć dość skompikowany system. nie wiem za bardzo co byś chciał zrobić?


planuje wsadzić jakiś układ programowalny który by spełniał
w zależności od satnu wysłanego przez telefon (0001, itd) załączał by jedno lub więcej swoich wyjść, oraz załaczał całość pod warunkiem ze na inne swoje wejście otrzymuje stan 1.
Ale na elektronice sie nie znam. Wiec szukam kogoś kto się zna. Jeśli ktoś chetny to na priv zapraszam, a jak już będzie skończone to opublikujemy.
Ostatnio zmieniony przez yogi_da_mis 2006-08-18, 14:09, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-19, 03:03   

Ostatnio badałem jeszcze troche możliwość znalezienia dodatkowych sterowalnych programowo lini. Głównie pod kątem modeli 82xx, 88xx, 5210 gdyż nie nie mają one tych testpointów co 33xx. Tak naprawde to nie maja żadnych nie używanych testpointów (33xx mają jeden na COBBA plus te dwa łatwe do przejęcia na MADzie).

Myślę, że można wykorzystać linię LCDRSTX. Jest to syganł RESET wysyłany z MADa (MCU) do LCD. Sygnał ten jest potrzebny ekranowi przy jego włączaniu. Inicjalizacja LCD wygląda tak, że po włączeniu mu napięcia należy na ułamek sekundy podać mu stan niski na LCDRSTX po czym podciągnąć go na stan wysoki i w tym stanie trzymać przez cały czas działania LCD.

Można więc dość prostym sposobem zastąpić ten sygnał prostym układem automatycznie resetującym LCD po włączeniu telefonu.

Po takiej operacji i wyłączeniu funkcji firmware'u sterujących tym sygnałem (wiem które to), linia będzie do naszej dyspozycji. I to wyprowadzona w dość dogodne miejsce (złącze LCD).

Na sieci znalazłem schemat podłączenia naszego LCD do komputera. Schemat zawiera właśnie taki sprzętowy reset. Wygląda to następująco:



JP2 to złącze LCD. Widzimy tu, że linia /RST (RESET) podłączona jest poprzez rezystor R7 (10 kOhm) do V+, a więc do napięcia zasilającego (to samo jest na lini VDD po drugiej stronie złącza), oraz poprzez kondensator C4 (10uF) do masy.

Stosując elementy SMD myślę że znalazłoby się na to miejsce.

Przeprowadziłem także mały test na starej 3310 i podłączyłem linię /RST do VDD na stałe. Oznacza to że LCD nie był resetowany w ogóle. Ekran działał normalnie. Nie jest to chyba jednak dobry pomysł bo datasheet tego LCD mówi, że sygnał RESET MUSI zostać wysłany po włączeniu napięcia na LCD, w przeciwnym razie może dojść nawet do uszkodzenia ekranu!

Sama linia LCDRSTX w MADzie podłączona jest do różnych portów w zależności od modelu. W 33xx jest to port FraCtrl, w 82xx, 88xx, 5210 jest to MCUGenl03. W obu przypadkach są to linie które można ustawić zarówno na wejście jak i na wyjście.

Prosiłbym jakiegoś elektronika o poparcie lub zgonienie mnie za kompletny brak wyobraźni :-D

Schemat pochodzi z tej strony:
http://serdisplib.sourceforge.net/ser/pcd8544.html

Pozdrawiam
[Yak]
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-20, 14:27   

yak napisał/a:
Inicjalizacja LCD wygląda tak, że po włączeniu mu napięcia należy na ułamek sekundy podać mu stan niski na LCDRSTX po czym podciągnąć go na stan wysoki i w tym stanie trzymać przez cały czas działania LCD.

Przeprowadziłem także mały test na starej 3310 i podłączyłem linię /RST do VDD na stałe. Oznacza to że LCD nie był resetowany w ogóle. Ekran działał normalnie. Nie jest to chyba jednak dobry pomysł bo datasheet tego LCD mówi, że sygnał RESET MUSI zostać wysłany po włączeniu napięcia na LCD, w przeciwnym razie może dojść nawet do uszkodzenia ekranu!

W niektórych przypadkach ta jak napisałeś może działać, ale nie zawsze. Układy powinny być zresetowane na starcie.
Odniosę się teraz do tego schematu. Przerysowałem w paincie interesującą nas część.

Rezystor obniza nam napięcie VDD <w pesymistycznej wersjii prosto z baterii czyli nawet 4V> do poziomu jedynki logicznej <~2.6V>, a kondensator elektrolityczny w chwili pojawienia się sygnału zaczyna się ładowac, przejmująć ładunek, który "powinien" pójść do reseta. przez czas ładowania na wejściu reset mamy stan logicznego zera, dopiero po osiągniecu przez kondensator napięcia ~2,6V, napięcie się stabilizuje i pozostaje na tym poziomie. Jak więc widać sama zasada działania jest prosta.
Mam jednak kilka wątpliwości:
O ile układ ten sprawdza się przy PC, ponieważ tam zasilanie do portów dołączane jest zaraz po naciśnięciu "power". Nie wiem i nie mam jednak możliwości sprawdzic jednak czy owe pogrubione zasilanie jest połączone prosto do baterii <w co szczerze mówiąc wątpię> czy jest włączane dopiero po naciśnięciu switcha. Jesli sprawdzi sie ten pierwszy scenariusz to mamy problem. w Drugim przypadku powinno być OK.

ps
Nie moge sprawdzić, bo mam poklejoną 5510...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
Ostatnio zmieniony przez EMEK 2006-08-20, 14:39, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
  Skype
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2006-08-21, 10:39   

Witam

Nie za dokładnie śledzę ten temat ale EMEK, jeśli podłączysz ten R7 do zasilania LCD to za każdym razem kiedy LCD dostaje zasilanie, będzie resetowany więc nie ma różnicy czy te zasilanie będzie prosto z baterii czy z jakiegoś układu sterującego.

Pozdrawiam
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-21, 17:32   

EMEK, cieszak, tak, wlasnie to mialem na mysli. Podlaczyc to do Vdd, ktore jest na zlaczu LCD. Postaram sie zrobic jakies testy kiedy to napiecie sie tam pojawia.

[ Dodano: 2006-08-23, 00:32 ]
Na złączu LCD napięcie pojawia się przy włączaniu telefonu (jak jest wyłączony to jest 0, nawet przy włożonej baterii). Napięcie wynosi niecałe 3V (na moim tanim mierniku było 2.8V).
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-23, 18:58   

cieszak, przez chwile przyszło mi do głowy, że LCD może miec zasilanie non-stop i działac w trybie stand-by przy wyłączonym tel. wtedy sprzętowy reset w tej postaci by nie zadziałał

yak napisał/a:
Na złączu LCD napięcie pojawia się przy włączaniu telefonu (jak jest wyłączony to jest 0, nawet przy włożonej baterii). Napięcie wynosi niecałe 3V (na moim tanim mierniku było 2.8V).

No to uważam, że można zaryzykować
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-27, 17:51   

EMEK, zrobie odpowiednie skrypty pozwalające to wykorzystać i popróbujemy.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-27, 17:56   

yak, zastanawiam się tylko jak podlutować sie pod LCD.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-27, 22:30   

EMEK, ja o tym myślałem głównie z 8210/5210 w głowie. Z tego co wiem, mają one LCD na tych blaszkach, nie na gumce (sorry za tą nieprofesjonalną terminologię). W przypadku gumki to dałoby radę gdyby sygnał przychodził z jednej strony w postaci ścieżki. Jeśli przychodzi z wewnętrznej warstwy no to rzeczywiście jest problem.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-27, 22:43   

yak napisał/a:
sorry za tą nieprofesjonalną terminologię
jejku...

No cóż. 8210 nie posiadam.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: