PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka


Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-28, 23:35   

sluchajcie! odkrylem cos takiego:
na serwisowce MCUGenlO3 idzie do resetu lcd i to jest ta "nozka" E12
natomiast MCUGenlO2 nie jest uzywana wiec nie powinna nigdzie isc ale na plytce ona jest wyprowadzona ! patrzcie na obrazek - E13 zaznaczona na niebiesko!
jesli dostane skrypt sterujacy tym wyjsciem to moge potestowac w wolnej chwili



dodano:
yak, wylutowalem tez COBBE ale niestety zadne z 3 wolnych PData nie jest wyprowadzone...
H11 - MCUGenlO1 spod MADa tez nie...

podsumowujac zostaje tylko ten MCUGenlO3 czyli RESET do LCDka z ktorym radzilbym nie kombinowac w tym modelu i jesli sie nie pomylilem to MCUGenlO2 ktore jest wyprowadzone (tylko zastanawia mnie po co? i do tego wchodzi do plyty... a na schemacie nie idzie nigdzie :/)
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
Ostatnio zmieniony przez Domi 2006-08-28, 23:46, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
AdSense


bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 29
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-08-28, 23:44   

Domi napisał/a:
nie jest uzywana wiec nie powinna nigdzie isc ale na plytce ona jest wyprowadzona
zostawili specjalnie dla Nas :D :) tak apropo... :D kiedy bedzie ukończony ten projekt ;D ?? :) bo już sie niecierpliwie :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-28, 23:55   

hmmm... tak jeszcze patrze i NuukiaWorld wykorzystal tranzystor MOS-FET
mozesz wziac kazdy bipolarny tylko nie wiem jakie napiecia sa na tych liniach MCUGenlO i jaka maja wydajnosc pradowa - wiec byc moze trzeba bedzie uzyc ukladu Darlingtona, a przy wiekszym poborze pradu to nawet na pewno
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-29, 14:06   

Domi, super sprawa z tym MCUGenl02. Ciekawe czy w 5210 też bym coś takiego znalazł.

bubek3, teraz mam mało czasu ale w przyszłym tygodniu zrobię odpowiednie skrypty. Plan mam taki, żeby zrobić jeden skrypt do "uwalniania" lini, czyli np. ustawiania na stałe obecności rezystorów R311, R312 w 33xx, wyłączania programowego resetu LCD, itp. Po użyciu tego skryptu będzie można użyć innych, podpinających pod te linie wybrane funkcje, np. flashlight.nrx do latarki. Oczywiście odpowiednie linie będzie się wybierać poprzez parametry.

Ktoś mógłby potem przeprowadzić taką operację w praktyce i zrobić ładny opis ze zdjęciami.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 29
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-08-29, 15:17   

yak napisał/a:
Ktoś mógłby potem przeprowadzić taką operację w praktyce i zrobić ładny opis ze zdjęciami.
no problem... :D fakt, faktem dobrym specem od tego nie jestem... ;D ale taki tut to sama przyjemność :) jednak jeśli ktoś z bardziej doświadczonch ludzi chce to zrobić, odstąpię miejsca :)
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-29, 16:51   

yak napisał/a:
Ciekawe czy w 5210 też bym coś takiego znalazł

mam 5210 ale tylko 1 sprawna i nie bede z niej proca sciagal bo klejony :/ ale moze uda mi sie cos sprawdzic bo plyta powinna byc podobna
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-29, 23:05   

yak napisał/a:
Ktoś mógłby potem przeprowadzić taką operację w praktyce i zrobić ładny opis ze zdjęciami.
Już to kiedyś obiecałem, ale moge zrobic to tylko na przykładzie 5510, chyba, że ktoś mi da inny tel. do zmodowania

bubek3 napisał/a:
no problem... :D fakt, faktem dobrym specem od tego nie jestem... ;D ale taki tut to sama przyjemność :) jednak jeśli ktoś z bardziej doświadczonch ludzi chce to zrobić, odstąpię miejsca :)
To zrobimy razem, bedzie wiecej fotek. Odpracuje się warna <tego co kiedys tam dostane>

Domi, A jaka jest rezystancja E13 w stosunku do masy? <jednak warto było spojrzec>
Domi napisał/a:
mozesz wziac kazdy bipolarny tylko nie wiem jakie napiecia sa na tych liniach MCUGenlO i jaka maja wydajnosc pradowa - wiec byc moze trzeba bedzie uzyc ukladu Darlingtona, a przy wiekszym poborze pradu to nawet na pewno
Napięcie 0=0V, 1=2,8V Przydałby się datasheet od UI SWITCH, tylko coś cięzko go znaleźć.

[ Dodano: 2006-08-30, 00:02 ]
________________________________________________________________________

Poniewaz, nie jestem w stanie odnaleźć opisu tm23a postanowiłem sam cos rozkmicić.
Układ ma 20 nóżek, odjąc POWER GND i ENABLE daje 17. Do wysterowania czegoś potrzebujemy 3. Jedna gira do wysterowania, do drugiej jest podlaczony - juz podlaczonego do + urzadzenia. Ostatnia gira najczesciej idzie do masy, ale w przypadku diod dodano jeszcze rezystor ograniczajacy, zeby za ladnie nie swiecilo.
Na moją logike to by było tak:
2 nóżki są nieużywane, zostaje 15, tak wiec 5 obwodów do wysterowania.
    A mamy:
  1. LCD LED
  2. KYB LED
  3. Buzzer
  4. Vibra
Tak wiec 5 wyprowadzen jest nieużywane, nie sadziecie, że aż sie prosi o 5 obwód?
Tym bardziej, że aby zrobic układ na 4 urządzenia potrzeba 4*3+3=15 wyprowadzen. Producent mógł to wrzucic w obudowe 16 pinową i bylo by mniejsze itd...

Inny kierunek mojej logiki:
nie jestem pewien czy do końca rozgryzłem ten układ. W układach raczej daje się 2 do potegi N ilość układów, czyli 1,2,4,8,16.... 5 jak byk to nie pasuje. Czy słyszał ktoś kiedyś o układzie z np. 5 negatorami?

Oto co sobie szrajbnąłem z nudów:

Wyprowadzenia, co do których jestem pewien opisalem, jak ktos ma cos do dodania to zapraszam.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-29, 23:40   

EMEK napisał/a:
jaka jest rezystancja E13 w stosunku do masy?
bez procka to nieskonczonosc

znalazlem element ktory by mozna wykorzystac, niestety wystepuje tylko w 6210 i tylko po jednej sztuce :( jest to tranzystor Darlingtona, sterowanie zaznaczone na czerwono


EMEK, z wykorzystania wolnych (polaczonych do masy) nozek TM23A na 100% nic nie bedzie... one wszystkie sa polaczone ze soba wewnatrz ukladu czyli nie sa niewykorzystanymi sterownikami polaczonymi z masa (jak to sie zwykle robi z niewykorzystanymi wejsciami bramek)
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-30, 00:52   

A ja dalej ze swoimi problemami. Próbuję skompletować elementy z tego co mam. Z tego UI switcha jak widze nic nie wyjdzie, szkoda. W związku z tym mam pytanie. Czy do sterowania (jedną) diodą LED (3mm, 3.6V, 20mA, 3000mcd) nada się ten tranzystor? Pochodzi z urządzenia TTL :) . Mam też odpowiednik PNP ale ponoć to ma być właśnie NPN. Proszę o pomoc bo w moim sklepie nie ma tego BSS123. Jak nie to będę szukał innego :) .
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-30, 09:54   

yak, nada sie - tylko nie gwarantuje ze dioda bedzie swiecic - zalezy to od wydajnosci pradowej wyjscia procesora, jak wiadomo prad kolektora (czyli ten co pojdzie do diody) to prad bazy (czyli ten z proca) razy wzmocnienie tranzystora (zwykle 100-300)
tak wiec jesli wydajnosc wyjscia wynosi 10uA to na diode pojdzie tylko 1-3mA czyli nie bedzie swiecic
w takim wypadku bedziesz musial polaczyc 2 NPN w uklad Darlingtona - wzmocnienie bedzie wynosic 100^2 - 300^2 czyli prad uzyskasz 100-900mA czyli spokojnie wystarczy (i tak maksymalne obciazenie tego tranzystora to 200mA)

[ Dodano: 2006-08-30, 12:43 ]
ten tranzystor z 6210 - BCV27 lub BCV47 siwetnie nadaje sie do zastosowania do latarki i innych o duzym poborze pradu!
w skrocie:
- napiecie max ok 40V
- prad kolektora do 1,2A !!!
- wzmocnienie rzedu 10000-20000

szczegoly np tu: http://www.fairchildsemi....rch=%22BCV27%22
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-30, 12:03   

Domi napisał/a:
yak, nada sie - tylko nie gwarantuje ze dioda bedzie swiecic - zalezy to od wydajnosci pradowej wyjscia procesora, jak wiadomo prad kolektora (czyli ten co pojdzie do diody) to prad bazy (czyli ten z proca) razy wzmocnienie tranzystora (zwykle 100-300)
tak wiec jesli wydajnosc wyjscia wynosi 10uA to na diode pojdzie tylko 1-3mA czyli nie bedzie swiecic
NuukiaWorld napisał/a:
The target is to use this unused signal to control the flashlight LED. The MCUGenIO7 pin is a logic-level (2.8 V) I/O and can provide up to 2 mA. However, we need up to 30 mA for the white LED with all available battery voltage. Therefore we need to use a MOSFET to switch the LED on and off.
Nawet 1mA starczyłoby do naszych potrzeb...
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-30, 12:17   

Domi, dzięki. Jeśli mówimy o liniach MCUGenl** w MAD2WD1 to jest to najprawdopodobniej linia tego samego typu co MCUGenIO* w MAD2 (mają dużo wspólnego, na przykład adresy rejestrów strujących) a według NuukiaWorld maksymalne obciążenie tej linii to 2mA.
Cytat:
The MCUGenIO7 pin is a logic-level (2.8 V) I/O and can provide up to 2 mA.
Zakładając 100-krotne wzmocnienie tranzystora mamy 200mA co powinno w zupełności wystarczyć (jedna dioda to 20-30mA). Pytanie tylko czy rzeczywiście ta linia w MAD2WD1 ma 2mA. Ciekawe skąd on wywnioskował tą wartość. Czy znalazł to w serwisówce?

[ Dodano: 2006-08-30, 13:31 ]
Aha, i jeszcze jedno. Podłącze to tak jak NuukiaWorld ale ten jego N-MOSFET ma inne oznaczenia nóg oczywiście. Czy tak się to przekłada?
Base = Gate
Emitter = Source
Collector = Drain

A swoją drogą dlaczego on dał N-MOSFET? W czym on lepiej nadaje się do takiego układu?
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
Ostatnio zmieniony przez yak 2006-08-30, 12:36, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 35
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-30, 12:34   

yak, EMEK, nie doczytalem tego co pisal NW... podalem tylko taki przyklad, ale skoro jest 2mA to spokojnie wystarczy 1 tranzystor
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 31
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-30, 12:38   

Szukałem tego tranzystora z 6210 w sklepach, nigdzie nie ma. Tylko przez neta można kupić 100szt za 15 zł... W sumie to pewnie bede zmuszony kupić.

[ Dodano: 2006-08-30, 13:39 ]
a ja poszukam datasheet'a od MADa

add
chyba raczej nie znajde
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
Ostatnio zmieniony przez EMEK 2006-08-30, 13:52, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-30, 12:42   

Ok, to z tymi przekładem nóg FET'a na "zwykły" tranzystor to głupie pytanie było. To raczej oczywiste, tym bardziej że Domi już to napisał :-D
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: