PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka


Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Sterowanie programowe jakąś wolną nóżką od procka
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-30, 13:20   

EMEK napisał/a:
Tylko przez neta można kupić 100szt za 15 zł... W sumie to pewnie bede zmuszony kupić.
mozemy sie zrzucic :] tez chetnie wezme troche
EMEK napisał/a:
a ja poszukam datasheet'a od MADa
szukalem i nie znalazlem :(


yak, zebys sie nie nudzil to posprawdzalem inne modele :]

8850 = 8210 czyli juz wiemy co (wyprowadzone E13 - MCUGenlO2)

3210
MAD odpada, wszystkie wyjscia ida do eeproma i flasha, nawet diody sterowane sa z COBBY
za to wlasnie COBBA ma 2 wolne, E5 - PData(0) jest na srodku i nie wyprowadzone :( za to E7 - PData(2) jest wolne i idzie do testpointa



5210 - tutaj najgorzej :/
MCUGenlO2 ktore w 8210/8850 jest wolne tutaj jest wykorzystane... a MCUGenlO1 nie wyprowadzone
tak wiec pozostaje jedynie ten LCD reset
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
AdSense


EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-30, 14:21   

Domi, fajnie, ze sie w projekt zaangażowałes.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
Ostatnio zmieniony przez yak 2006-08-30, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-30, 14:26   

EMEK, chyba źle popatrzyłeś na płytkę. Układ jest odwrotnie (obróć o 180 st.). Wtedy się zgadza, nieużywane idą do masy.

[ Dodano: 2006-08-30, 15:35 ]
Domi, tak, PData idzie do testpointa we wszystkich 33xx, 3210 - to już z EMKIEM testowaliśmy i będzie można użyć. Problemem były modele 88xx, 82xx ale te chyba załatwi nam linia MCUGenl02 znaleziona przez Ciebie. Jak napiszę skrypt to może ktoś to przetestuje.

A więc większość jest. Wykorzystanie tego resetu LCD wymyśliłem patrząc na 5210 właśnie, bo ten model chce zmodyfikować :D .

Znalazłem już prawie wszystkie części w starych płytach, nawet kondensator 10uF, trochę kobyła (choć SMD ofkoz) ale chyba ją upchnę pod LCD. Brakuje mi tylko LEDa i czasu żeby to złożyć.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-30, 14:37   

yak, racja, odwołuje... mam płytę główną po przejesciach i ktos już kiedyś odwrotnie wlutował.. a ja siedze i myśle. Możesz usunąć post?
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-08-30, 14:42   

EMEK, zrobione. To znaczy nie usuwałem całego postu tylko to o UI switch :D
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-08-30, 14:42   

EMEK, yak ma racje, zle patrzysz na uklad... numeracja zawsze zaczyna sie od kropki lub w przypadku nie SMD od dolego lewego rogu (wciecie mamy po lewej) i idze dookola
poza tym nie trac czasu na ten UI switch bo tak jak napisalem wczesniej wszystkie te nozki co ida do masy sa zwarte wewnetrznie ze soba!

yak napisał/a:
Jak napiszę skrypt to może ktoś to przetestuje
yak, napisalem wczesniej ze jak dostane skrypt to potestuje

[ Dodano: 2006-08-30, 15:45 ]
EMEK, pokaz mi jeszcze gdzie znalezles te tranzystory... moze jeszcze cos znajde co sie przyda i zrobimy zakupy
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-30, 14:45   

Tylko, ze ja go miałem wlutowanego odwrotnie i jak popatrzylem na jedną sciezke to cos mie nie pasowało, wiec zacząłem drążyć. Koniec tematu

Domi, tu i tam.
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 28
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-08-30, 23:06   

To może napiszecie mi konkretnie, wszystkie potrzebne elementy do "zmontowania" tego :D ? bo ja sie pogubiłem :D i nie wiem czego szukać... o co się pytać i co zamawiać... :| :roll: co do tej składki... to jak by co... jestem także do dyspozycji :P
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-08-30, 23:11   

bubek3, Będziemy pisać tutorial, to się przy okazjii dowiesz. A teraz tak serio, ja bym wziął tych tranzystorów z 30. A co do tego jakie są potrzebne, to nie jestesmy pewni. A w tym przypadku wole posłuchać Domiego i dać darlingtona, bo szkoda MADa
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-01, 17:38   

Ok, mam już LEDy (kilka, jakbym poś popsuł po drodze). Ale rezystor do latarki mam 27 omów, nie 30 jak NuukiaWorld. Jak sądzicie? Będę miał problemy przy ładowaniu? :D
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
Ostatnio zmieniony przez yak 2006-09-01, 17:45, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-01, 17:40   

yak, nie
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-09-01, 19:33   

[quote=yak]Będę miał problemy przy ładowaniu?[/quote]
Dioda będzie jaśniej świecić ;] chyba ;P
^
 
  Skype
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-01, 22:40   

Cytat:
Dioda będzie jaśniej świecić
nawet nie wiesz jak bardzo, hehe
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-09-02, 11:54   

EMEK, czyli że ten rezystor po prostu powoduje zmniejszenie napięcia? Ja myślałem że on tylko je ogranicza gdy jest zbyt duże (podczas ładowania). Hmm...
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
EMEK 
PasjaTeam
Mały Kombinatorek


Telefon: Nokia N95
Operator: Plus
Pomógł: 215 razy
Wiek: 30
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3387
Skąd: Poznań
Wysłany: 2006-09-02, 12:15   

Chodziło mi o to, że różnica 3 ohm to jest praktycznie nic. To się nawet w standartowym rozrzucie wartosci miesci.

A rezystor non stop bedzie zmniejszał ciut napiecie i prąd
_________________
    Gość, pracownik Serwisu Samsung oferuje:
  • Naprawy elektroniczne (także w samochodach)
  • Serwis/Doradztwo Informatyczne
  • Doradztwo przy zakupie sprzętu
  • Szkolenia elektroniczno/informatyczne
Pozdrawiam EMEK
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: