PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > używanie wbudowanych dzwonków


używanie wbudowanych dzwonków

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » używanie wbudowanych dzwonków
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-31, 18:58   używanie wbudowanych dzwonków

no wioeć wpadłem na dośc ciekawy pomsył i pierwsze próby z dzwonkami z MCU/ lub własnymi dodanymi, jak w grach, przeszedł prawidłowo

wiadomo że w 3310 mamy coś takiego że można ustawić dowolny dzwonek jako sygnał smsa - brakuje tego np w 3330/5510. wiem jak to "dorobić" ale nie wiem, a właściwie wiem :P jak dobrać się do dzwonków w PPM.
normalnie żeby dzwonek zaczął nam ładnie dzwonić ten z MCU używa się wiadomości MSG_PLAY_SYSTEM_TONE np
Kod:
send_message(MSG_PLAY_SYSTEM_TONE|MSG_1P,0x11);

odegra nam dzwonek budzika bo jest on na 17 dzwonkiem w MCU.
mamy jeszcze MSG_PLAY_TONE ale nie wiem jaki argument użyć ma ktoś pomysł, chodzi mi o to żeby odegrać dzwonki takie jak przy połaczeniu.
doszedłem inną droga do tego że podczas dwonienia dzwonek uruchamia message 0x730arg0=2
no i jeśli arg1 miałem 0x3b to mi odegrało 35 dzwonek z PPM
ale zastanawiam si.ę czy da się to zrobic za pomocą wiadomośći MSG_PLAY_TONE bo można ją wyłączyć ładnie MSG_STOP_TONE a tą 0x730 nie bardzo wiem jak :/

jakieś pomysły??
jak się uda to będzie możliwość ustawienia dowolnego dzwonka jako sms i tak samo do alarmu : ]
^
 
     
AdSense


bern 
Użytkownik



Telefon: HTC Wizard
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 104
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-31, 20:50   

druidbartek napisał/a:
jak się uda to będzie możliwość ustawienia dowolnego dzwonka jako sms


ale byla swego czasu taka opcja. nie pamietam czyj to byl soft ale wiem ze mialem melodyjke z kompozytora jako smsa a moglem dowolna. dopiero jak sie przesiadlem na mdawidam soft stracilem ta opcje - moze w 7acus z downloadu pasji?
_________________
memory... fajf... NOKIX i wszystko jasne :)
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-31, 20:55   

ehhh :|
bern napisał/a:
wiadomo że w 3310 mamy coś takiego że można ustawić dowolny dzwonek jako sygnał smsa

bern napisał/a:
brakuje tego np w 3330/5510

jakieś pytania???
a soft 7acus spewnościa był na 3310
pozatym w FW nokii 330/5510 nie ma takiej funkcji wbudowanej, w 3310 a właściwie 3315 jest i to jest ta różnica, a dzwonku alarmu to nie da się w (chyba ; ) ) żadnej dct3 zmienić
i swego czasu takiej opcji na pewno nie było na 3330/5510 i wiele innych bo nie ma takiego skryptu (właśnie go kończe :P)

[ Dodano: 2006-03-31, 21:01 ]
albo niech ktoś znajdzie wiadomość która wyłącza dzwonek uruchomiony wiadomościa 0x730 ; ]

i odkryłem 2 nowe - 0x777 ścisza dźwięki klawiszy a 0x778 ponownie ustawia je na poprzednią głośność
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 30
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2006-03-31, 22:44   

bern napisał/a:
dopiero jak sie przesiadlem na mdawidam soft stracilem ta opcje

Wystarczy podpiąć telefon pod mbusa uruchomić nokttol by rolis i dac convert to 3315 i masz tą opcje :)
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
bern 
Użytkownik



Telefon: HTC Wizard
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 14 Sie 2005
Posty: 104
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-04-01, 10:31   

druidbartek, aaaa sorowa - nie doczytalem pierwszego posta.

mdawidm, faktycznie :) - zapomnialem o tym :)
_________________
memory... fajf... NOKIX i wszystko jasne :)
^
 
 
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-04-02, 14:27   

Cytat:
albo niech ktoś znajdzie wiadomość która wyłącza dzwonek uruchomiony wiadomościa 0x730 ; ]


ja znam, tylko, że ona wyłącza wszystikie : 0x322 :P
^
 
  Skype
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-04-21, 19:49   

Według tego co wiem to chyba najlepszą metodą byłoby jednak użycie nie wiadomości a funkcji. Znalazłem funkcję która odgrywa jakikolwiek dzwięk, z MCU, z PPM a także z kompozytora. NokiX jej na razie nie umie znaleźć.

W 3310/6.07 jest pod adresem 0x294c38.

Jako argumentów oczekuje ID'a dzwonka w R0 i tego samego czegoś (nie wiem co to) co funkcja play_tone() w R1.

To w R1 to jest albo 0xF1 albo 0xF2.

ID dzwonka to po kolei, najniższe wartości to MCU, potem jest kompozytor a potem PPM.

Jako ciekawostke powiem, że pod adresem 0x21e04a znajduje się funkcja która wywołuje właśnie tę pierwszą aby odegrała dzwięk nadchodzącego SMS-a.

Pozdrawiam
[Yak]
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-10-11, 04:13   

hmm, tak patrze na te zdefiniowane wiadomosci od dzwiekow
Kod:
#define MSG_PLAY_SYSTEM_TONE            (0x190)
#define MSG_STOP_TONE                    (0x191)
#define MSG_PLAY_TONE                    (0x19c)


i wydaje mi si że wiadomość 0x191 powinna być nazwana MSG_STOP_SYSTEM_TONE
natomiast MSG_STOP_TONE to jest 0x19d
^
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 37
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-10-11, 13:41   

druidbartek, wygląda na to że masz rację. Zmieniłem. Zmieniłem także nazwę MSG_STOP_TONE na MSG_STOP_ANY_TONE (i odpowiednio MSG_PLAY_ANY_TONE) aby kompilując starszy kod wyskoczył błąd zamiast po cichu podstawiać inną wiadomość.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: