PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > Zmiana tytułu dialogu


Zmiana tytułu dialogu

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Programowanie » Zmiana tytułu dialogu
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2006-05-04, 08:20   Zmiana tytułu dialogu

Witam

Mam w pliku *.nrx deklarację dialoga:
dlg=create_dialog("input", "x=", 100, x2d(4002))

i w main.c:
extern struct dialog dlg;

Pytanie brzemi: jak mogę zmienić tytuł dialogu? (tzn po deklaracji w nrx jest to "x=")
próbowałem modyfkowac w programie dlg.title na różne sposoby (przypisywania, strcpy itp) i ciągle jest "x=".
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
AdSense


_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-05-04, 15:54   

Z tego co widać, to właśnie te "x=" to ta nazwa, spróbuj dać inną :P nie jestem pewien, niech ktoś powie, czy dobrze.
^
 
  Skype
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2006-05-04, 16:24   

_Brutus napisał/a:
Z tego co widać, to właśnie te "x=" to ta nazwa, spróbuj dać inną :P nie jestem pewien, niech ktoś powie, czy dobrze.


ale mi chodzi o modyfikacje w programie, chcę wywołać ten sam dialog kilka razy ale z różnymi tytułami tzn:

dlg.title="jeden tytuł";
dialog_open(buf, dlg);

dlg.title="drugi tytuł";
dialog_open(buf, dlg);

dlg.title="tzreci tytuł";
dialog_open(buf, dlg);

dlg.title="czwarty tytuł";
dialog_open(buf, dlg);
...


jedyne rozwiazanie jakie znam to deklaracja kilku dialogów
dlg1=create_dialog("input", "f=", 100, x2d(4002))
dlg2=create_dialog("input", "f'=", 100, x2d(4002))
dlg3=create_dialog("input", "f''=", 100, x2d(4002))
dlg4=create_dialog("input", "f'''=", 100, x2d(4002))
dlg5=create_dialog("input", "g=", 100, x2d(4002))
dlg6=create_dialog("input", "g'=", 100, x2d(4002))
dlg7=create_dialog("input", "g''=", 100, x2d(4002))
dlg8=create_dialog("input", "g'''=", 100, x2d(4002))

ale to chyba nie za bardzo optymalne:)
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
_Brutus 
Moderator
dragon podśmiechujek



Telefon: Samsung Ace II
Operator: Plus
Pomógł: 49 razy
Wiek: 26
Dołączył: 20 Lis 2005
Posty: 1191
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-05-04, 17:24   

A jakby tak zrobić wskaźnik np *title i później "przypisywać" mu odpowiednie stringi textu, to może by zadziałało :/ to tylko takie spekulacje :] nawet nie wiem ,czy poprawnie pisze (raczej nie)

Kod:
dlg=create_dialog("input",tittle,100,x2d(4002))


zawsze można spróbować :]
^
 
  Skype
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2006-05-04, 18:20   

właśnie tak sie nie da, bo
to jest w skrypcie rexx'a: w pliku.nrx
Kod:
dlg=create_dialog("input",tittle,100,x2d(4002))


a ja chce modyfikować ten dialog w programie w C i nie bardzo wiem jak sie z programu w C dostać do danych w skrypcie nrx
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-05-05, 01:13   

Podejzewam ze najpierw musisz zniszczyc pierwszy dialog, zeby stworzyc nastepny z innym tytulem. Ew. jesli jest cos takiego to wywolac funkcje, ktora ten dialog najpierw przerysuje. "Na zywo" chyba nie zmienisz tytulu. Ale jeszcze musimy poczekac na opinie eksperta ( [Yak] ).
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-05-05, 10:06   

w pliku _project.nrx wpisujesz
Kod:
twoj_dlg=create_dialog("input",reserve_ram(ile_bajtow),[flags3],x2d(4002))

co do flags3 zobacz sobie do pliku dialog.hco cię dokłdnie interesuje, jest opisane.
potem w plik.c masz deklaracje(?) tego dialogu:
Kod:
extern struct dialog twoj_dlg;

i potem jak coś tam bedziesz sie zabierał za wpisywanie tego tytułu no to masz coś takiego:
Kod:
strcpy((char *)twoj_dlg.title,"twoj_tytul");


cała reszta no to tak przy zwykłym dialogu,znaczy ten treż jest zwykły ale przy takim co tytuł jest stały ; ]
ważne żeby reserve_ram(ile_bajtow) miało długość najdłuższego tekstu który zamierzasz wprowadzić , bo inaczej może być niedobrze ; )
czyli jak najłuższy tekst byłby powiedzmy twoje haslo no to dajesz reserve_ram(12)
mam nadzieję że dobrze to wyjaśniłemi nieczego nie pomieszałem/zgubiłem ;)
powodzenia : ]

[ Dodano: 2006-05-05, 11:08 ]
cieszak napisał/a:
i nie bardzo wiem jak sie z programu w C dostać do danych w skrypcie nrx

znaczy dokłądnie to chodzi ci o dane opisujące dialog co nie?? no to wszytko jest w dialog.h masz tam opisaną całą strukturę dialogu no i wtedy to tak jak z tym tytułem masz co nei twoj_dlg.title itd ale nie wiem co byś chciał jeszcze zmieniać : ]

[ Dodano: 2006-05-05, 11:21 ]
no i ten twoj_dlg.title oczekuje wskaźnika na stałą/zmienną typu nokstr_t, więc ułatwi ci to robote co nie, pozatym będziesz mógł nazwy tytułów zrobić wielojęzyczne itd

[ Dodano: 2006-05-05, 11:22 ]
więcej o typie nokstr_t do poczytania w ui.h ; ]
Ostatnio zmieniony przez druidbartek 2006-05-06, 11:52, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2006-05-05, 17:40   

o, dzięki bardzo, o to mi chodziło :)

druidbartek napisał/a:
ale nie wiem co byś chciał jeszcze zmieniać : ]

ja też jeszcze nie wiem ale może sie coś znajdzie :D

jeszcze raz dzięki
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 31
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-05-06, 11:54   

poprawiłem mały błąd który mi się zakradł - napisałem że reserve_ram(ile_bajtow) to ilośc miejsca rezerwowanego dla tytuły dialogu a chodzi przecież o lixczbę wprowadzonych w dialogu znaków + 1 ; )
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów [Nokia 5310] Zmiana funkcji środkoweg... mattkotek BB5 1 2011-04-21, 00:17
Brak nowych postów Bateria BP-6M -problem (zmiana objęto... Violet HW 0 2011-06-07, 15:30
Brak nowych postów nokia 6303c zmiana softu phoenix misiek4300 BB5 0 2011-07-02, 12:08
Brak nowych postów Zmiana softa Mateusz447 Sieci Komórkowe 1 2012-06-19, 20:19
Brak nowych postów Nokia 3310 zmiana softu. LubiaK DCT-3 5 2013-04-09, 15:27