PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [GRA] Mine Sweeper - Saper


[GRA] Mine Sweeper - Saper

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Gotowe aplikacje » [GRA] Mine Sweeper - Saper
Przesunięty przez: bubek3
2006-02-02, 18:28
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-01-02, 18:05   [GRA] Mine Sweeper - Saper

pomyślałem że wrzucę to tu. bardzo proszę o jakieś propozycje. zamieszczam screen. grafiki rozmieszczone przypadkowo tylko po to żeby wszystkie pokazać. Bo nie mam pomysłu jak inaczej je zrobić żeby były i małe i czytelne. Pole musi być 5x5 inaczej nie da rady. jeśli chodzi o szerokość to jest 11 pól ta wartość też może być inna ( znaczy sie mniejsza ).



[ Dodano: 02-01-2006, 18:06 ]
aha, to pierwsze to jest 0, potem cyfry aż do 8, następna jest mina a ostatnie to flaga : ]

Domi: w zalaczniku wersja 1.10 bo ciezko bylo odnalezc ;)
Bartek: @Domi, dobry pomysł :D załączam wersję 1.30 ;D
Ostatnio zmieniony przez Domi 2006-03-28, 21:27, w całości zmieniany 12 razy  
^
 
     
AdSense


bubek3 
PasjaTeam
PasjaTeam

Telefon: HTC TyTNII
Operator: Plus
Pomógł: 46 razy
Wiek: 27
Dołączył: 29 Cze 2004
Posty: 1979
Skąd: Żnin
Wysłany: 2006-01-02, 20:47   

druidbartek, saper :D tego brakuje :D gra jest baaardzo ciekawa ;> o ile ktoś potrafi w nią grać ;d
_________________
  1. Przeczytaj tę stronę
^
 
 
     
jaras 
Nowicjusz



Telefon: Nokia 5110
Operator: Plus
Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 09 Kwi 2005
Posty: 62
Skąd: "LAC: 41008" ;-)
Wysłany: 2006-01-03, 21:51   

Witam.

druidbartek napisał/a:
Pole musi być 5x5 inaczej nie da rady. jeśli chodzi o szerokość to jest 11 pól ta wartość też może być inna ( znaczy sie mniejsza ).

Mała sugestia - jeśli można, oczywiście. ;-)

Po co robić te kratki pokazujące pola? Tracisz wtedy mnóstwo miejsca na ekranie na same te linie. :-)

Mój pomysł jest taki:
  1. Ekran gry:


  2. Po nadepnięciu na minę:
Pola mają wymiary też 5×5, ale bez tych kresek, dzięki czemu jest ich więcej: 14×9 :-). Są tu tylko kropki w lewym górnym narożniku każdego z nich - dzięki temu można je (pola) od siebie odróznić.

Cyferki, owszem, są mniejsze i mniej czytelne, ale przecież nie jest ważne, czy one dokładnie odwzorowują "czwórkę", czy "ósemkę", lecz to, że pozwalają się zorientować na "polu minowym" (te znaczki zatem chyba są podobne do cyfr i pozwalają się zorientować). Cyfry są od 1 do 8, bo tyle może sąsiadować min w stosunku do każdego pola. Zera nie ma - zamiast niego jest po prostu puste pole (jak w oryginalnym Saperze).

Mina narysowana jest jako mała kuleczka (bombka), a pole z flagą - jako "fajeczka". Nieodkryte pole jest po prostu czarnym kwadracikiem (nie wziąłeś tego pod uwagę ;-).

Kursor, to po prostu zanegowane (XOR) piksele pola, ale obszaru o wielkości 6×6, czyli wraz z górną ścianką dolnego i lewą ścianką prawego sąsiadującego pola. Na pierwszym obrazku widać, że kursor stoi na polu po prawej stronie tego odgadniętego obszaru, koło "czwórki".

Zobacz, przy okazji, ile dodatkowo wolnego miejsca na ekranie zyskaliśmy ;-). Tyle, że cyferki i "mordkę" można obramować kreską, a i tak jeszcze zostało wolne miejsce, które możesz dowolnie wykorzystać. ;-)

Propozycja "klawiszologii":
  • 4, 6, 2, 8 - przesuwanie kursora, odpowiednio: lewo, prawo, góra, dół;
  • * (gwiazdka) - odkrycie pola (gwiazdka skojarzyła mi się z wybuchem miny ;-);
  • # (krzyżyk) - oflagowanie pola z przypuszczalną miną;
  • 1 albo 3 albo 7 albo 9 - odkrycie dookoła sąsiadujących pól w przypadku, gdy oflagowane jest tyle sąsiadów, na ile wskazuje cyfra na polu (trochę zamieszałem, ale chodzi o to samo, co naciśnięcie obu przycisków myszy na odkrytym polu z cyfrą).
Aaale... to tylko taka moja propozycja (pomysł), której przecież nie musisz brać pod uwagę. ;->

Przesyłam serdeczne pozdrowienia.

PS. Przepraszam, że napisałem ten post w tym watku, no, ale gdzie miałem? ;-)
_________________
Jarosław Krasuski (jaras)
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-01-03, 21:58   

jaras, no podsunąłeś mi nawet ciekawe rozwiązanie z pewnością skorzystam z niego. poruszać się będzie również można po skosie. ale coś mi się widzi że grę napiszę jeszcze na starym NokiXie a potem pomyślę dalej co z tym zrobić.

[ Dodano: 03-01-2006, 22:04 ]
może w weekend nad tym posiedzę bo już mnie to denerwować zaczyna
^
 
     
jaras 
Nowicjusz



Telefon: Nokia 5110
Operator: Plus
Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 09 Kwi 2005
Posty: 62
Skąd: "LAC: 41008" ;-)
Wysłany: 2006-01-03, 23:42   

druidbartek napisał/a:
może w weekend nad tym posiedzę bo już mnie to denerwować zaczyna
Nie denerwuj się - złość piękności szkodzi. ;->

Tutaj masz elementy składowe planszy:
  • Pole nieodkryte:
  • Pole bez min ("Мин нет!" ;-):
  • Pola z cyframi:
  • Pole oflagowane:
  • Mina:
Aaa, tak z nudów sobie podłubałem i Ci tu wkleiłem. ;-)

Kurtka, zapaliłem się do tego Twojego Sapera, mimo, że jeszcze nie powstał ;-). Miło by było sobie pograć na mojej Nokusi 5110 w takie ustrojstwo. ;-)

Pozdrawiam Cię.

PS. Jak chcesz jeszcze o tym gadać, to lepiej chodź z tego topiku gdzieś indziej, bo nas tu zaraz zbanują ;-). Ewentualnie, może jakiś łaskawy moderator wydzieliłby te posty i przeniósł do nowego wątku? :-)
_________________
Jarosław Krasuski (jaras)
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-01-03, 23:50   

jaras, a to niby czemu?? przecież na razie to jest tylko pomysł na skrypt ; ) tak serio rzeczywiście mogłem to w nowym temacie bo w końcu jak grę skończę to nowy temat będzie konieczny. A myślę że wersje okrojoną tzn bez menu, kontynuacji, licznika, dodawaną definicją a nie do menu gier mógłbym nawet jutro zrobić a potem może po kolei kolejne rzeczy pododawać. Bo nad kodem siedzę już od świąt tak że z pierwotnych 400 linijek udało mi się to upchnąć do 150 : ]
^
 
     
mdawidm 
Expert
VIP



Telefon: only 33x0
Operator: Orange
Pomógł: 76 razy
Wiek: 29
Dołączył: 04 Lut 2005
Posty: 2142
Skąd: Środa Wlkp.
Wysłany: 2006-01-06, 22:25   

Na prośbę Bartka wyodrębniłem posty z tematu "pomysły na skrypty NokiX..." do osobnego tematu.
_________________
http://mdawidm.infonokia.pl/
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-01-06, 22:35   

tak a ja mam jeszcze jeden problem - jestem jak najbardziej za planszą którą zaproponował jaras tylko chciałem zrobić licznik sekund do 999 jak w normalnym saperze bo do 99 to troszkę mało. gdyby plansza miała 9x13 pól to by się ładnie zmieściło albo druga możliwość, załączam na screenie, ale to jest chyba gorsze rozwiązanie

Ostatnio zmieniony przez druidbartek 2006-03-28, 21:30, w całości zmieniany 2 razy  
^
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 28
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-01-06, 23:27   

druidbartek, Zawsze licznik(i) mogą być w pionie
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-01-06, 23:37   

szczuru, tzn myslisz cyfra pd cyfrą czy litery pionowo tak jak napis w stonesach??
^
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 28
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-01-07, 10:09   

myślałem o cyfrach ale decyzja należy do Ciebie
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-01-07, 12:43   

szczuru, wszelkie uwagi biorę pod uwagę bo sam kompletnie nie mam pomysłu jak to zrobić. poza tym zrobię tak ( tzn cyfra pod cyfra )a potem może cos lepszego sie wymyśli : )
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-01-07, 12:47   

Moze zrobic w pionie minuty i sekundy... wtedy potrzebne jest tylko miejsce na 2 cyfry i mamy do dyspozycji 99 minut :)
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
bobek_wb 
Starszy Użytkownik



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 8 razy
Wiek: 28
Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 232
Wysłany: 2006-01-07, 12:55   

Jabym to zrobił tak jak na obrazku który załączyłem - prosto i czytelnie.
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-01-07, 12:58   

bobek_wb, chyba się zdecyduję na twoje rozwiązanie. bo chyba nie problem czytać pionowo cyferki ale... muszę się jakoś dowiedzieć jak pionowo pisać albo własną czcionkę zastosuję chyba

więc kolejny post ( mam nadzieję... ) że już z grą, choćby beta wersją : ]

wielkie dzięki i pozdrawiam
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: