PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [GRA] nowa wersja Race


[GRA] nowa wersja Race

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Gotowe aplikacje » [GRA] nowa wersja Race
Przesunięty przez: bubek3
2006-02-02, 18:15
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-02-20, 16:33   

dzieki yak! jak zwykle jestes niezastapiony ;] a juz tracilem nadzieje, ze da rade poprawic :]
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
AdSense


yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-02-20, 17:01   

Heh, nie ma sprawy. Sprawdź, czy działa ok i jeśli tak to proponuję przenieść pliki do pierwszego postu (plus napisanie tam, że to poprawiona wersja). Wiesz, będzie łatwiej to znaleźć.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-02-20, 18:52   

no wlasnie tak planowalem zrobic ;] juz wrzucam i jeszcze raz dzieki ;]

[ Dodano: 2006-02-21, 21:50 ]
yak, rozumiem ze nie wolno rysowac nic poza ekranem, bo zle to sie skonczy (czyt. moze byc zwis). ale zastanawia mnie w takim razie jedno. samochodziki wyjezdzaja spoza prawej krawedzi ekranu i sa rysowane prawidlowo - tylko fragment. czyli bitmapa wychodzi poza ekran... czy to nie przeszkadza w stabilnosci gry?

PS. zasluzony pomogl na Twoje konto, yak :]
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-02-25, 11:18   

sander18, wlasnie, niby tu jest inna sytuacja bo w RAMie za pamięcią każdej lini jest następna linia a za pamięcią wszystkich lini nie wiadomo co jest. No ale to i tak dziwne bo popatrz na Breaker'a (teraz dopiero o tym pomyślałem). Tam spadające bonusy rysowane są poza ekranem i to działa bez problemów. Być może więc chodzi tylko o rysowanie tekstu. Rysowanie bitmap wydaje się nie mieć z tym problemu.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-02-25, 15:46   

czyli rozumiem tak: najlepiej to w ogole nie rysowac poza ekranem. ale jesli juz to robie to starac sie nie pisac poza dolna krawedzia ekranu... czyli moge rysowac poza ekranem jak chce, a pisac moge tylko poza prawa krwedzia, ale na pewno nie dolna, bo wtedy pewny zwis... rozumiem tez ze jesli pisze cos i napis wychodzi poza prawa krawedz, to nie powinno byc problemow o ile nie wychodzi poza prawa krawedz ostatniej linii... mam nadzieje, ze dobrze to wyjasnilem... ;)

PS. a da rade jakos narysowac bitmape, aby wychodzila poza lewa (lub gorna) krawedz. pytam bo nie moge teraz spawdzic bo nie mam nokixa, a pamietam ze w includach funkcje own_draw_bitmap i inne tego typu jako parametr pobieraly wartosci unsigned czyli dodatnie, a jesli chcialbym aby samochodziki nie znikaly od razu po osiagnieciu lewej krawedzi, tylko wyjezdzaly poza ekran... musialoby to wtedy wygladac mniej wiecej tak (pisze z pamieci):
Kod:
own_draw_bitmap(&bitmapa,x,y)

gdzie x bylby ujemny... no i pewnie kompilator wywaliby blad albo ostrzezenie, a w trakcie gry pewnie bylby zwis... i chodzi mi o to jak to obejsc...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
yak 
Starszyzna



Telefon: Kilka DCT3
Operator: Vodafone
Pomógł: 20 razy
Wiek: 36
Dołączył: 21 Gru 2004
Posty: 774
Skąd: Bochum / Niemcy
Wysłany: 2006-02-26, 23:47   

No to jest problem. Kompilator wyrzuci ostrzezenie, w telefonie zwisu nie bedzie ale zamiast traktowac to jako liczbe ujemna potraktuje jako duza liczbe dodatnia (poza ekranem) takze nic sie nie narysuje.

Rozwiazaniem byloby napisanie wlasnej funkcji rysujacej bitmape. Systemowa dziala tak, ze przejezdza po calych danych bitmapy i rysuje ja piksel po pikselu (przynajmniej w 3310) za pomoca draw_pixel(). Moznaby to zrobic podobnie.
_________________
NokiX Ci się podoba? Kliknij i wyraź to!
^
 
 
 
     
bobek_wb 
Starszy Użytkownik



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 8 razy
Wiek: 28
Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 232
Wysłany: 2006-03-06, 17:51   

Pamiętam że w wersji MR miały być opcje w których miało się dać wybierać samochodzik itp.
Może w twojej wersji można by to uwzględnić?
^
 
 
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2006-03-06, 17:55   

hmm... no mozna... nawet nie byloby to takie trudne... zastanawialem sie nawet nad tym, ale stwierdzilem, ze na nie warto zajmowac miejsca w eepromie na zapisanie ustawien... ale przemysle to jeszcze raz...
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
szczuru 
VIP
eŁDeZet Ma(j)ster



Telefon: Samsung i9070
Operator: Play
Pomógł: 18 razy
Wiek: 28
Dołączył: 14 Cze 2004
Posty: 966
Skąd: Łódź
Wysłany: 2006-03-06, 18:35   

sander18 napisał/a:
ze na nie warto zajmowac miejsca w eepromie na zapisanie ustawien


A kto mówi żeby "zapamiętywało" te ustawienia, przecież możesz w źrodłach zrobić "defaultowy" samochodzik i kilka innych do wybory ale jesli za każdym razem się gre włączy to domyślnie będzie ten dafaultowy samochodzik.
_________________
by szczuruŸŸ 2015
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-03-06, 21:29   

albo w parametrze wybierze się ten "ulubiony" i on będzie domyślny. Pozatym takie cos można przetrzymywac w ramie, przez co ustawienie pozostanie do czasu wyłączenia telefonu co jednak aż tak często się nie zdaża : ]
ram również jest cenny ale potrzebne na to max 1B, a wsumie wystarczy 2-3bity zależy ile by tych samochodzików było
a jak dla mnie to chyba jeszcze nie zdażyło mi się zwrócić uwagę jak samochodzik wygląda, dla mnie obojetne : )
^
 
     
naresh 
Wie co mówi



Telefon: N 6020
Operator: Orange
Pomógł: 5 razy
Wiek: 29
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 378
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2006-03-07, 10:30   

Moze bitmape ulubionego samochodziku podawac jako parametr :) Wtedy samochodzik moze byc czymkolwiek w odpowiednich wymiarach
_________________
wyłączcie [ you ]... to jest żenujące -_-
^
 
 
 
     
Domi 
VIP
Pasja, CorradoClub



Telefon: NOKIA
Operator: Orange
Pomógł: 143 razy
Wiek: 34
Dołączył: 11 Lip 2004
Posty: 3341
Skąd: Kraków
Wysłany: 2006-03-17, 14:59   

ktos sprawdzal gre na 3210? bo mam projekt, jest ok ale jak dodam te gre to telefon sie nie wlacza albo czasami tylko mrugnie
_________________
Gość, witaj na naszym forum! :D
SERWIS NOKIA *** MOJE AUKCJE *** ZANIM DO MNIE NAPISZESZ
Soft do 3210 * Soft do 3310 * Soft do 3330 * Soft do 3350
Soft do 5110 * Soft do 5510 * Soft do 8210 * Soft do 8850
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Nowa Heyah 1000 smsow do wszystkich s... kmonika Sieci Komórkowe 0 2011-07-20, 15:07
Brak nowych postów Nowa Nokia telfonko Sieci Komórkowe 10 2013-02-26, 22:19
Brak nowych postów 2ap.pl Nowa promocja "Koniec wak... 2ap Komputery 0 2013-08-21, 22:18
Brak nowych postów [2ap.pl] Nowa promocja oraz zmiany na... 2ap Komputery 0 2014-02-28, 20:29
Brak nowych postów Nowa platforma Fonreg roman167 Sieci Komórkowe 3 2015-02-26, 20:30