PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [patch] fonts_file.nrx


[patch] fonts_file.nrx

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Gotowe aplikacje » [patch] fonts_file.nrx
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-03-05, 03:32   [patch] fonts_file.nrx

witam

postanowiłem w końcu znaleźć chwilę czasu i dokończyć to co w planach miałem już dawno temu.
Patch umożliwia na korzystanie z fontów znajdujących się na FS jako systemowych. Postanowiłem to rozwiązać tak jak wspomniałem już w tym poście - wybór czcionki dokonujemy na zasadzie "instalacji". W file managerze po wybieramy z menu opcję Instaluj dla wybranego fonta. jeśli wcześniej wybraliśmy już dany typ (np "small/plain") system zacznie po prostu używać nowego. na dzień dzisiejszy nie ma czegoś w rodzaju deinstalacji - nie sądzę żeby było to konieczne, jeśli się mylę to wtedy pomyślimy :)

Wciąż jest to wersja beta, starałem się aby była kompatybilna z jak największą liczbą modeli ale zapewne nie obejdzie sie bez błędów dlatego (chyba po raz pierwszy) zdecydowałem się udostępnić beta wersję - nie jestem w stanie przetestować wszystkich skryptów z poza oficjalnej paczki (trochę tego już mamy).

Do poprawnego działania patch potrzebuje lekko poprawioną wersję makra LOCATE_OWN.rx (dokładny opis w tym tym poście)

pozdrawiam,
Bartek

Do pobrania:
fonts_files_0.80b.zip
LOCATE_OWN.zip

[ Dodano: 2007-03-05, 03:37 ]
byłbym zapomniał - skrypt nie obsługuje fontów z PPM więc spokojnie możemy je wszystkie wywalić (usunąć cały subchunk).
instalować możemy dowolne czcionki - również te dodawane przez skrypty (jak filetype_txt)

[ Dodano: 2007-03-05, 03:39 ]
aa i przy pierwszym odpaleniu nie mamy zainstalowanych żadnych fontów więc domyślnie do czasu instalacji wszędzie jest używany ftest/plain :)

[ Dodano: 2007-03-05, 03:42 ]
jeszcze jedna kwestia - jeśli mamy jakiś font zainstalowany i nadpiszemy go nowym (np zedytowanym na kompie) to aby system zaczął używać nowego należy go przeinstalować
^
 
     
AdSense


cieszak 
Starszy Użytkownik
100% Cieszaka



Telefon: HTC HD7
Operator: Orange
Pomógł: 17 razy
Wiek: 32
Dołączył: 01 Mar 2005
Posty: 247
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2007-03-05, 08:10   

w 3310 nie zapamiętuje ustawionych czcionek, po zainstalowaniu czcionek i restarcie telefonu znowu jest ftest/plain
_________________
http://cieszak.eu
CrystalCode Studio - aplikacje, strony www, urządzenia elektroniczne, pomoc techniczna, konsultacje
^
 
 
  Skype
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-03-05, 10:20   

a zaraz po instalacji działają?
jakbyś mógł wyślij mi plik ./.config/fonts_files.iff zaraz przed wyłączeniem i już po włączeniu. sprobuję odpalić moją 3330 i zobaczymy co będzie u mnie

[ Dodano: 2007-03-05, 10:45 ]
ok nie trzeba - uruchomiłem 3330 i biorę się lokalizacje buga. hmm a jak analizowałem flash w winarmie to dałbym głowę że 3310/5510 miały identyczny kod :?

[ Dodano: 2007-03-05, 16:06 ]
hmm 5210/5510/8210 przetestowane i działa jak trzeba. tylko ta 3310, zarówno normalnie 2MB jak i rozszerzona :?
Ostatnio zmieniony przez druidbartek 2007-03-05, 19:47, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
bobek_wb 
Starszy Użytkownik



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 8 razy
Wiek: 28
Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 232
Wysłany: 2007-03-05, 21:06   

Świetna robota, zresztą jak zawsze :)
Testowałem u mnie na 5510 i chodzi elegancko :)

druidbartek napisał/a:
Cytat:

hmm 5210/5510/8210 przetestowane i działa jak trzeba. tylko ta 3310, zarówno normalnie 2MB jak i rozszerzona :?

Prędzej bym się spodziewał problemów z 8210, a tu 3310 :)

--------

Ma ktoś jakieś fajne czcionki?
^
 
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-04-22, 21:49   

wstępnie ustaliłem że problem leży z ustalaniem pointera na plik fonts_files.iff przy starcie telefonu.
zamiast pointer na ten plik tfsstat zwraca mi na pierwszy plik z FS :?

[ Dodano: 2007-03-05, 21:14 ]
fonty zawsze możesz powyciągać z gotowych softów - oczywiście za zgodą autora ;p

[ Dodano: 2007-03-05, 22:11 ]
z 3330 również wszytko ok - więc jest to problem tylko 3310.
Więc albo jest to jakiś konflikt w file systemie (coś z tfsstat ?) albo w oryginalnym kodzie. niestety nie potrafię dojść co to może być więc na razie nie ma pełnego supportu dla 3310 :(

[ Dodano: 2007-04-22, 21:49 ]
ok, wkońcu działa poprawnie z 3310 :smile: (sprawdzone na 3310XT :mrgreen: )
fonts_files_0.90.zip

pozdrawiam,
Bartek
^
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: