PasjaGSM.pl
  Jesteś w: Forum > [script] format_mp3 [only for 5510]


[script] format_mp3 [only for 5510]

Forum.PasjaGSM.pl » ...:Sprzęt:... » Nokia » DCT-3 » [DCT3] Modyfikacje HW i SW » NokiX » Gotowe aplikacje » [script] format_mp3 [only for 5510]
Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
 
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2006-12-21, 23:51   

hmm no prawie :)
teraz ten prosty dispatcher nadpisuje każdą wiadomość do niego przychodzącą wiadomością 0x5df czyli MSG_R_QUIT
lepsze by było gdyby tylko skrypt który miał sformatowac moduł uruchomił się tylko raz - podczas startu fona. wtedy
zamiast obecnego
Kod:
ldr  r3, _msg_5dc @ MSG_D_INIT
cmp  r0, r3
bne  end

należałoby zrobić coś takiego
Kod:
ldr  r3, _msg_5e2 @ MSG_D_PHONE_STARTUP
cmp  r0, r3
bne  end

a na samym końcu usunąć to:
ldr r0, _msg_5df @ MSG_R_QUIT

wtedy ten dispatcher wykona się tylko podczas startu telefonu. jak juz kiedyś pewna osoba zauważyła spokojnie można ten dispatcher w C napisać ale jakoś mi to zostało z wcześniejszej wersji a leniwy jestem :]

inny sposób to podpatrzenie skryptu repair_external_eeprom - tam yak wpiął się w funkcje uruchamianą na samym początku pracy telefonu

wtedy skrypt wyglądał by tak jak w załączniku (pisane na sucho, mam nadzieje że bez pomyłek :mrgreen: )

pozdrawiam

[ Dodano: 2006-12-22, 08:53 ]
PS. do takich podpierdółek wole asm od C dlatego że nie trzeba żadnych tych deklaracji używanych funkcji pisać czy bibliotek dołączać ;] a klawiature staram się oszczędzać :mrgreen:
^
 
     
AdSense


Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-04, 12:48   

No skrypcik bardzo ciekawy...:)
sam posiadam 5510 i jezeli udupi sie po flashowaniu no to bede musiał wypróbwać :)
a teraz troche pytań:D ( jak zawsze)
na jakiej zasadzie to musze wgrać ? jako zwykły flash ?
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-02-04, 13:02   

Kmil napisał/a:
na jakiej zasadzie to musze wgrać ? jako zwykły flash ?

sam mówisz że jest to skrypt więc chyba trzeba nim soft spatchować co nie? :)

dodaj do listy skryptów jeszcze 2 skrypty od yaka - kill_faid_check.nrx oraz kill_mcu_check.nrx, do tego anonymous_access.nrx oraz deflaunch.nrx i gotowe :)
^
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-04, 13:07   

Taaak :D żebym ja jeszcze wiedział mniej wiecej o co chodzi :D
a wykonałbyś mi coś takiego i podesłał ;) ?
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-02-04, 13:29   

wystarczy poszukać na forum. wszystko jest wielokrotnie opisywane

[ Dodano: 2007-02-04, 13:31 ]
swoją drogą brakuje na tym forum takich jasnych zasad jak na polskim forum Mirandy gdzie takie posty byłyby już dawno w koszu a user z ostrzeżeniem :???:
^
 
     
Kmil 
Użytkownik
Symbian to pasja...



Telefon: NOKIA N97
Operator: Orange
Pomógł: 1 raz
Wiek: 25
Dołączył: 06 Sty 2007
Posty: 83
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-02-04, 13:55   

Ok poszukam na forum ale nei wiem czy wogóle dam rade takie coś zrobić :)
jeszcze jestem lajk w takich sprawach :)
_________________
http://img217.imageshack..../1570142972.png
^
 
 
     
sander18 
Starszyzna
Nie Wie Co Pisze ;)



Telefon: nokie
Operator: Orange
Pomógł: 29 razy
Wiek: 33
Dołączył: 02 Mar 2005
Posty: 511
Skąd: z kątowni ;)
Wysłany: 2007-04-08, 02:59   

witam! ostanio zakupilem sobie 5510, a poniewaz nie mam porzadnego fbusa, ktorego moglbym sobie "przekrecic", to dla jakotakiego bezpieczenstwa postanowilem wrzucic sobie do softu ten skrypt (jakby nie pomogl, to wtedy juz kupie/zrobie kabelek).
zauwazylem, ze w najnowszej wersji skryptu jest kilka drobnych bledow, ktore niestety uniemozliwiaja korzystanie z niego:
zamiast:
Kod:
type=locate("firmware_type")
ver=locate("firmware_version")

powinno byc:
Kod:
ftype=locate("firmware_type")
fver=locate("firmware_version")

bo pozniej jest:
Kod:
if ftype ~= "NPM-5" | fver ~= "V 03.53" then fail "Only for 5510!"

w zasadzie literowka ;)
no i gdzies trzeba umiescic:
Kod:
act=locate("action_select_back")

albo zmienic
Kod:
call value "def/format_mp3/action",act,pool

na:
Kod:
call value "def/format_mp3/action",locate("action_select_back"),pool

jesli tego sie nie zrobi, to nie bedzie mozna korzystac ze skryptu
sorki, ze tak lopatologicznie tlumacze (wiem, ze niepotrzebnie), ale mam nadzieje, ze dzieki temu inni uzytkownicy moze cos tam zrozumieja z tego rexx'a ;)

a jak juz przy poprawianiu jestesmy, to wydaje mi sie, ze w pliku z tekstami zamiast:
Kod:
ENGL:Format module music

lepiej by brzmialo:
Kod:
ENGL:Format music module


pozdrawiam! i zycze Wesolych Swiat!
sander18
_________________
W dżungli amazońskiej odkryto nowy gatunek kameleona. Ma 65 tys. kolorów i polifoniczne dzwonki :D
^
 
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-04-14, 12:58   

trochę poprawiona wersja - obecnie możemy wybrać czy skrypt ma być uruchomiony poprzez definicje z menu czy tak jak kilka postów wyżej podczas uruchamiania telefonu
format_mp3_1.12.zip

pozdrawiam,
Bartek
^
 
     
Festus
Nowicjusz


Telefon: k300i
Operator: Era
Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 19
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-04-15, 01:05   Re: [script] format_mp3 [only for 5510]

Przy probie dodania skryptu wyskakuja bledy !!! Co jest grane ?? .Pozdrawiam festus


druidbartek napisał/a:
witam
ten skrypcik formatuje nam moduł muzyczny. mi osobiście "postawił" na nogi dwie 5510 z objawiami uwalonego modułu więc bym się bardzo cieszył gdyby ktoś również mógł potwierdzić to samo.

pozdrawiam

format_mp3_1.12.zip
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-04-15, 10:16   

Festus napisał/a:
Co jest grane ??

zgubiłem kapeć, mam kaca, ktoś nożem w drzwiach zrobił dziure, pozatym ok....

PS. może byś napisał cos wiecej? jasnowidzów niestety tu nie ma, jedynie co to logi z NokiXa jakos da rade czytać
^
 
     
Festus
Nowicjusz


Telefon: k300i
Operator: Era
Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 19
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-04-15, 14:30   

Odpalam Nokixa wybieram Project pozniej Inplut flash wybieram v3.53 nizej zaznaczam gdzie ma byc flash po wykonanej operacji na dole daje add i dodaje skrypty kill_faid ,kill mcu i na koncu format_mp3 daje start processing i wyskakuje :

# Processing started

# Input flash: 5510v3.53 J.fls
# Loading... OK

# Processing: kill_faid_check.nrx
Old checksum: 0x39221B5B
New checksum: 0xDEADFA1D
Done!

# Processing: kill_mcu_check.nrx
Old checksum: 0x5516
New checksum: 0xDEAD
Done!

# Processing: format_mp3.nrx
Patching...
# RUNATEND: Bad arguments!
# 396 *-* runatend script "THE_END" (-160)
# +++ RC=1 +++
Strings file: format_mp3_ppm.txt
# RUNATEND: Bad arguments!
# 289 *-* runatend script "THE_END" (-160)
# +++ RC=1 +++
# Warning! Trying to locate unknown function (STR_FORMAT_MP3)!
# Warning! Trying to locate unknown function (ACTION_SELECT_BACK)!
Access with 'format_mp3' definition
Done!

# Script error!



druidbartek napisał/a:
Festus napisał/a:
Co jest grane ??

zgubiłem kapeć, mam kaca, ktoś nożem w drzwiach zrobił dziure, pozatym ok....

PS. może byś napisał cos wiecej? jasnowidzów niestety tu nie ma, jedynie co to logi z NokiXa jakos da rade czytać
^
 
     
MaximusResetus 
Wie co mówi
Shoot 'Em Up !



Telefon: 55,33,e398
Operator: Era
Pomógł: 3 razy
Wiek: 32
Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 456
Skąd: Nowy Sącz - okolice
Wysłany: 2007-04-16, 09:30   

Kod:
 # Warning! Trying to locate unknown function (STR_FORMAT_MP3)!

A skopiowales plik format_mp3_ppm.txt razem ze skryptem do tego samego katalogu? Bo wyglada na to że do nie może znaleźć i nie może znaleźć textu.
_________________
http://www.kwitnaceogrody.pl - projektowanie ogrodów - aranżacje zieleni - realizacja nasadzeń
^
 
     
druidbartek 
Expert



Telefon: DCT-3
Operator: Era
Pomógł: 39 razy
Wiek: 30
Dołączył: 13 Wrz 2005
Posty: 1006
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2007-04-16, 09:47   

ojj jednak verbose 0 to może być ciut za mało ;)
minimum 1

co do tego to jakos nie widze przyczyny co to może być. gdyby to był brak pliku z napisami to by to inny error wyskoczył (# ERROR: [...]: File not found!
)

to mi śmierdzi coś starymi makrami, ogólnie całą zawartością katalogu NokiXa
^
 
     
Festus
Nowicjusz


Telefon: k300i
Operator: Era
Dołączył: 22 Mar 2007
Posty: 19
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2007-04-16, 19:30   

Po kilku probach doszlem do skutku brakowalo mi 2 plikow a mianowicie anonymous_access_ppm i defluncha gdy to dodalem format _mp3 z pliku ktory sie nazywa startup_format_mp3 ,wgralem flasha i wyskakiwaly mi znaki zapytania wgralem wiec zmodyfikowanego softa od Jahoha 5510 v.1.10 by Jaho2000 i wszystko smiga chcialem dodac ze raz sam Soft Jahoh2000 naprawil mi modul muzyczny .Pozdrawiam festus



druidbartek napisał/a:
ojj jednak verbose 0 to może być ciut za mało ;)
minimum 1

co do tego to jakos nie widze przyczyny co to może być. gdyby to był brak pliku z napisami to by to inny error wyskoczył (# ERROR: [...]: File not found!
)

to mi śmierdzi coś starymi makrami, ogólnie całą zawartością katalogu NokiXa
Ostatnio zmieniony przez Festus 2007-04-16, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  
^
 
     
seba123 
Expert
=)



Telefon: SE W810
Operator: Orange
Pomógł: 66 razy
Wiek: 25
Dołączył: 07 Kwi 2006
Posty: 1327
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-04-16, 19:31   

Festus napisał/a:
dodac ze raz sam Soft Jahoh2000 naprawil mi modul muzyczny


Ciekawe. Ty po prostu pewnie nie miałeś sum policzonych :/
_________________
pobierz
^
 
  Skype
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Wysłany
Brak nowych postów Soft do 5510 george32801 [DCT3] Modyfikacje HW i SW 12 2007-11-23, 16:35
Brak nowych postów Moduł muzyczny 5510 a tornado Kolin91 DCT-3 6 2008-09-06, 11:51
Brak nowych postów 5510 czy 3310 karolik8 Co wybrać? 15 2008-09-15, 15:15
Brak nowych postów NuukiaWorld's NokiX script update nuukiaworld NokiX 17 2010-10-06, 14:22
Brak nowych postów nokia 5510 wyłącza się Nataniel DCT-3 3 2011-07-25, 18:55